BIST 8.718
DOLAR 32,33
EURO 35,16
ALTIN 2.239,56
YAZARLAR

İkinci yarıyıl zilleri kimin için çalıyor?

“Her gün düzenli olarak 3 saat ders çalışan, soru çözen, ödev yapan bir öğrencinin Türkiye’de kazanamayacağı okul yoktur. Çünkü sınavlarda sorulan bütün sorular, üstün zekâlılar için değil, çalışıp yapabilenler için hazırlanmaktadır."

Tatil kelimesi ister istemez hemen herkeste bir rehavete sebep oluyor. 25 Ocak’ta başlayan yarı yıl tatili bu gün (8.2.2016) sona eriyor. İsminden belli yarı yıl tatili; yani eğitim öğretim yılının yarısı. Sayısı 20 milyona yaklaşan öğrencilerimizin 2015-2016 eğitim öğretim yılını tamamlayabilmeleri için daha önlerinde uzunca bir yarı yıl daha var. Bu nedenle öğrencilerimizin bir an önce bu tatil rehavetinden kurtulmaları gerekmektedir.

Mühim olan yarışa hızlı bir şekilde başlamak değil; bir maraton koşucusu gibi belli bir tempo içerisinde uzun koşuyu iyi bir şekilde tamamlayabilmektir. Bu dönem ortaokul 8. sınıf öğrencilerimizin liselere geçişinde büyük etkisi olan TEOG (27-28 Nisan 2016) sınavlarının ikincisi yapılacak. Yine 4 yıllık lise eğitimini tamamlayan ve daha önceki senelerde mezun olan lise öğrencilerimizin önünde de 13 Mart 2016 tarihinde YGS (Yükseköğretime Geçiş Sınavı) ve 18-26 Haziran 2016 tarihleri arasında 5 adet LYS Lisans Yerleştirme Sınavı) var.
Tabi ki baştan şunu kesin olarak belirtelim; bu sınavlar hayatın başlangıcı veya sonu değil. Fakat belli hedefleri olan; kendisine yaşadığımız toplum içerisinde daha kolay ilerleme imkânı sağlamak ve basamakları zahmetsiz çıkmak isteyenlerin bu sınavları birazcık ciddiye alması gerekmektedir.

Bu dönem ortaokul 8. sınıf öğrencilerimizin liselere geçişinde büyük etkisi olan TEOG (27-28 Nisan 2016) sınavlarının ikincisi yapılacak. Yine 4 yıllık lise eğitimini tamamlayan ve daha önceki senelerde mezun olan lise öğrencilerimizin önünde de 13 Mart 2016 tarihinde YGS (Yükseköğretime Geçiş Sınavı) ve 18-26 Haziran 2016 tarihleri arasında 5 adet LYS Lisans Yerleştirme Sınavı) var.

Bu sınavlar, eğitim-öğretim yılları içerisinde öğretilen konulardan çıkan soruların ölçme-değerlendirmelerinin yapıldığı bir sonuç bölümüdür. Geçtiğimiz günlerde sosyal medyada yazılan şu sözleri siz okurlarımla ve sınavlara hazırlanan öğrencilerimizle paylaşmak istiyorum. “Her gün düzenli olarak 3 saat ders çalışan, soru çözen, ödev yapan bir öğrencinin Türkiye’de kazanamayacağı okul yoktur. Çünkü sınavlarda sorulan bütün sorular, üstün zekâlılar için değil, çalışıp yapabilenler için hazırlanmaktadır. Hayallerini eteleme ve hedeflerin için çalış; kazanan sen olacaksın.”
Bir kere yolun başında hedefi belirlemek, hedefe ulaşmak için yol ve yöntem belirleyerek bu hedefe uygun adımlarla yürümek, başarmanın ilk adımıdır. Öğrenci, veli ve öğretmen olarak bu hedefi hep birlikte hazırlar ve paydaşlarımıza hatırlatırsak dönemin sonunda hepimizin mutlu olması için bir bahanemiz olacaktır.

“Her gün düzenli olarak 3 saat ders çalışan, soru çözen, ödev yapan bir öğrencinin Türkiye’de kazanamayacağı okul yoktur. Çünkü sınavlarda sorulan bütün sorular, üstün zekâlılar için değil, çalışıp yapabilenler için hazırlanmaktadır. Hayallerini eteleme ve hedeflerin için çalış; kazanan sen olacaksın.”

Bu noktada veli ve öğretmenlerimize bir Nasrettin Hoca hikâyesini hatırlatmadan da geçemeyeceğim.

“Nasrettin Hoca, suya gönderdiği çocuğun eline testiyi vermiş ve:

–Testiyi kırmadan getir; diyerek bir de tokat patlatmış.

Yanındakiler hocaya söylenmişler:

–Hocam, çocukcağız testiyi kırmadı ki, tokat atıyorsun! Bu yaptığın doğru bir iş değil! Hoca istifini bozmadan cevap vermiş:

–Doğru söylüyorsunuz; ancak testiyi kırdıktan sonra tokat atmanın ne faydası olur?”

Burada bazıları gibi “tokat” meselesine takılacak değiliz. Buradaki “tokat” kelimesi mecazî anlamdadır. Bir işe başlamadan önce, o iş ile ilgili kişilerin uyarılması meselesidir.

Tüm öğretmen, öğrenci, veli ve eğitim paydaşlarının 2015-2016 eğitim-öğretim yılının ikinci yarı yılını tebrik ediyor, başarılar diliyorum. Hepinize iyi bir hafta temennilerimle; kalın sağlıcakla. 

www.facebook.com/ekrem.aytar.9


Bu yazının tüm hakları Memurhaber.com'e aittir. "www." biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır.

Yorumlar