BIST 9.717
DOLAR 32,54
EURO 34,94
ALTIN 2.436,44
YAZARLAR

Hizmet borçlanarak erken emekli olunur mu?

Sigortanızın eksik bildirilmesi sizin aleyhinizedir. Zira gelecekte, emekli olunca alacağınız maaşı düşürür.

 

Okurumuz Abdullah KIZILTAN soruyor: “Doğum tarihim 11.08.1965 ve ilk işe giriş tarihim 01.05.1987. Askerliğimi 1985-1986 yılları arasında 18 ay olarak yaptım. Şuan 4950 SSK günüm var. Ne zaman emekli olabilirim, askerliğimi ödememin bir faydası olur mu?”

 

Sayın okurumuz, ilk işe giriş tarihinize göre 25 yıl, 50 yaş ve 5375 günle emekli olabilirsiniz. Şuan yaşınız 47, yaş şartınızı doldurmamışsınız ama 25 yıl emeklilik süresi kriterini yerine getirmişsiniz.

 

Askerlik Borçlanmasıyla Erken Emeklilik

Askerliğiniz ilk işe giriş tarihinden önce olduğu için askerliğinizin tamamını değil yalnızca altı ayını borçlanırsanız 49 yaşını doldurduğunuz 11.08.2014 tarihinde 5300 prim ödeme gün sayısı ile emekli olabilirsiniz. Eksik bir yıl priminiz var, sonrasında yaşı beklersiniz.

Askerlik borçlanması ile bir yıl kazanıyorsunuz.

Daha önce uygulanan sosyal güvenlik reformları gereğince kademeli sisteme göre emekli olunduğundan askerlik gibi hizmet günlerinin borçlanılması suretiyle emekliliğe saydılırılması yararlı olabilmektedir.

 

Borçlanma Ne Kadar?

Altı aylık askerlik borçlanması bugün için asgari olarak 1805,76 TL’dir.

Borçlanmayı emekli olacağınız zaman yaparsanız gün başına o günkü günlük asgari ücretin % 32’si kadar prim ödersiniz. Bu tutar her yılbaşında ve Temmuz ayında asgari ücret oranında artar.

 

---

 

Ücreti SGK’ya Eksik Bildirmek, Çalışanın Geleceğinden Çalmaktır

 

İsminin mahfuz kalmasını isteyen okurumuz B. Ş. soruyor: “1750 TL net maaş alıyorum ama sigortam asgari ücret üzerinden gösteriliyor. Maaşımızın bir kısmı elden veriliyor, bir kısmı bankaya yatırılıyor. Ne yapmalıyım, Bu durumun bana bir zararı var mı? Bu durumu nereye şikayet edebilirim? Şikayet edersem işimden olmaktan korkuyorum. Cevabınız için şimdiden teşekkürler.”

Sayın okurumuz, sigorta primizin düşük ödenmesi için alınan ücretin eksik bildirilmesi ülkemizde ne yazık ki yaygın bir kayıt dışılıktır. Aslında aldığınız ücret üzerinden (net değil brüt) sigortalı gösterilmeniz kanunun emridir.

Sigortanızın eksik bildirilmesi sizin aleyhinizedir. Zira gelecekte, emekli olunca alacağınız maaşı düşürür.

ALO 170 hattını ücretsiz arayarak yada işyerinizin bağlı olduğu sosyal güvenlik il müdürlüğü yada sosyal güvenlik merkezine gerçek maaşınız ile ilgili belgeleri de eklediğiniz bir dilekçe ile başvurabilirsiniz. SGK denetmenleri/müfettişleri işyerinizde denetim yapacak, gerekirse kayıtları inceleyecek, yine gerekirse sizin ve diğer çalışanların ifadenizi alacak, eksik bildirilen ücretinizi gerçek ücretinize yükseltecektir. Müfettiş/denetmenlere elemanlarına sonradan düzenlenebilir nitelikte olmayan belge ve şahitler sunmanız yararınızadır.

Ücreti sigortaya eksik bildirilmesine karşın işinden olmaktan korktuğundan dolayı bu durumu şikayet etmemiş olan okurlarımıza da hatırlatalım. İşten ayrıldığınız tarihten itibaren elinizdeki fazla ödemelere ait belgeler ve şahitler ile birlikte SGK’ya yada 5 yıllık süre içerisinde İş Mahkemesi’ne başvurarak eksik ödenen primlerinizin artmasını talep edebilirsiniz.

 

---

 

Kıssadan Hisse

"Düşmanlarınızı sevin, çünkü onlar size kusurlarınızı söylerler."

— Benjamin Franklin

 

 

Sorularınız için:

Emeklilik tarihini hesaplatmak isteyen okurlarımızın T.C. kimlik numarası, SSK sigorta sicil numarası, Bağ-Kur numarası, ay-gün-yıl olarak doğum tarihi, askerlik yaptığı ve terhis olduğu tarihleri, askerlik süresini, er olarak yada yedek subay olarak yaptığını, ilk işe giriş tarihi (ilk kez sigortalı olarak çalışmaya başlanılan tarih), hizmet dökümü, doğum borçlanması için çocukların doğum tarihlerini, özürlü ise özürlülük rapor oranını, vergi indirimi yazısı alıp almadığı bilgilerinin tümünü eksiksiz göndermeleri gerekmektedir. Tarihlerin ay, yıl ve gün şeklinde gönderilmesi gerekir.

Yazarın tüm yazıları için:

 

Yorumlar