BIST 9.557
DOLAR 32,49
EURO 34,77
ALTIN 2.490,04
GÜNCEL

Hıdırellez nasıl kutlanır dilek nasıl tutulur?

Kışın ve soğukların gidişini, yazın ve sıcak havanın gelişini simgeleyen Hıdrelle nedir? Hıdrellez kutlamaları neden yapılır? İşte detaylar...

Hıdırellez 5 Mayıs 2016 perşembe akşamı başlıyor 6 mayıs cuma günü ikindi vakti bitiyor. Peki Hıdırellezde dileklerin kabul olması için neler yapılır , o gün nerelere dikkat edilir ve neler yapılmaz? Hıdırellez akşamı gül ağacının altına dilek bağlama nasıl yapılır duası nasıldır ve tam vakti nedir? Hıdırellezde neler yapılması gerektiğini sizin için derledik. Detaylar memurhaber.com'da.

Hıdırellez günü Hazreti Hızır'ın İlyas peygamber ile buluştuğuna inanılır. Bu sebeple de hıdırellez günü yabancılara kucak açmak ve isteklerini reddetmemek gerekir. Zira Hızır'ın farklı suretlerle hıdırellez günü insanlara göründüğüne inanılır.

Hızır ve İlyas'ın bir araya geldikleri gün olan Hıdırellezde her türlü dileğin onlar tarafından yerine getirileceğine inanılıyor. Bu nedenle çeşitli dilekler için çeşitli ritüeller gerçekleştiriliyor.

HIDIRELLEZDE NELER YAPILIR? GECESİNDE GÜL AĞACINDA DİLEK TUTMA

Hıdırellezde neler yapılır sorusunun en temel yanıtı ile başlayalım. Gül ağacında dilek tutma nasıl yapılır?  Gül ağacı seramonisi ve dileklerin asılması hıdırellez akşamında olur. Hıdırellezde dileklerin kabul olması için gül ağacının dibine şekiller çizilir notlar bırakılır. Hıdırellez sabahı da ilk iş gül ağacının dibine gidilir ve o notlar alınıp suya bırakılır.

HIDIRELLEZ GECESİ DİLEK DİLEME NASIL YAPILIR?

5 mayıs perşembe günü akşam ezanı vakti gül ağacında dilek dileme zamanıdır.

HIDIRELLEZDE DİLEK NASIL TUTULUR DUASI

Gül ağacında dilek tutarken yapmanız gerekenlere ek olarak bir de duasını okumanız gerekir. Hıdırellez dilek duası dilekler gül ağacına asıldıktan sonra yapılır. Hıdırellez dilek duası şöyledir;

Bismillahirahmanirahim

Bin bir adım bir adım /Allah bir adım adım / Kerim kerem Allah /Başımda bir duman var yardım eyle ya Allah / La ilaha illallah muhammeden resullullah yetiş imdadıma hızır ile Allah birsin sen kulla mişersin biz gibi kulların yardımcısı sensin hızır deryada erdim murada amin.

HIDIRELLEZ GÜNÜNÜN SABAHI NELER YAPILIR?

Hıdırıllezde sabah ilk iş yapılması gerekenlerin başında gül ağacının dibine gitmek vardır. Akşamında konulan para alınıp cüzdana yerleştirilir, yazılan dilek kağıtları da alıp suya atılır. Suya atılmasının sebebi kağıt ne kadar hızlı yok olursa dileğin o kadar hızlı gerçekleşeceğine inanılmasıdır.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR