BIST 9.093
DOLAR 32,37
EURO 34,95
ALTIN 2.325,64
İŞÇİ

Herkes zam bekliyor ama maaşlar azalacak

“Yeni yılda çalışanların ücretlerine ne kadar zam yapılacak?” sorusunun cevabı aranırken Ocak ayının kalan bu son bir haftası içerisinde birçok işletmede; çalışanların yeni yıl ücretleri kesinleşecek.

Herkes zam bekliyor ama maaşlar azalacak

“Yeni yılda çalışanların ücretlerine ne kadar zam yapılacak?” sorusunun cevabı aranırken Ocak ayının kalan bu son bir haftası içerisinde birçok işletmede; çalışanların yeni yıl ücretleri kesinleşecek. Bugünkü köşesinde kimlerin maaşının azalacağını yazan Hürriyet yazarı Ahmet Karabıyık, çalışanların en çok merak edilen sorularının cevabını verdi.

Herkes zam bekliyor ama maaşlar azalacak

Çalışan “Ocak ayı tamam da, haziranda, eylülde, hatta aralık ayında benim net maaşım değişecek mi, değişecekse ne kadar azalacak?” diye merak ediyor. İşveren de benzer şekilde “Ocak ayı tamam da, haziranda, eylülde, hatta yılsonunda benim işveren maliyetim değişecek mi, değişecekse ne kadar artacak?” diyor? Peki ne yapılması gerekiyor? İşte Karabıyık'ın bugünkü yazısı ve çözüm önerisi

Herkes zam bekliyor ama maaşlar azalacak

İşte bu soruların cevaplarını hem çalışan için hem işveren için ele alıyoruz... Ücret konusu önemli... Çalışanların büyük çoğunluğu için ücret, aile bütçelerinin ‘tek gelir kalemi’... İşverenler içinse bütçelerinin önemli bir gider kalemi... Dolayısıyla çalışan için de, işveren için de ocak ayı ücret değerleri kadar, ilerleyen aylardaki ücret değerlerinin de şimdiden bilinmesi önemli.

Herkes zam bekliyor ama maaşlar azalacak

Brüt ücret üzerinden maaş ödemesi yapan işyerlerinde, yıl içi net ücrette azalma olması kaçınılmaz... Birçok kurumsal işletme, çalışanlarının maaşlarını brüt olarak belirliyor. Yıl içinde hep aynı brüt üzerinden maaş hesabı yapılıyor. İşveren olarak her ay aynı maliyete ( 1- net maaş, 2-vergiler, 3- sigorta prim kesintileri) katlanıyorlar.