BIST 9.710
DOLAR 32,53
EURO 34,80
ALTIN 2.425,36
MEMUR

Hem eşten hem de babadan aylık alınabilir mi?

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)'dan hem eşten hem de babadan aylık alınabilir mi? İşte cevabı...

Sosyal güvenlik mevzuatına göre bir kişi SGK’dan birden fazla aylığa hak kazanabiliyor. Ancak bu durum her zaman geçerli değil.

Meydan gazetesi yazarı Mehmet Bulut bir okurunun hem eşinden hem de babasından dolayı ölüm aylığı alıp alamayacağı hakkındaki soruya bakın nasıl yanıt verdi: 

Okurlarımızdan Sanem Hanım 2009 yılında babasını kaybetmiş ve ölüm aylığı almaya başlamış. Sanem Hanım 2011 yılında evlendiği için ölüm aylığının kesilmiş. Ancak Sanem Hanım birkaç ay önce de eşinin vefat ettiğini söylüyor ve bu durumda artık bekâr olduğuna göre hem babasından hem de eşinden dolayı ölüm aylığı alıp alamayacağını soruyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan birden fazla aylık alınıp alınamayacağı hususunda siz okurlarımızdan bu şekilde birçok soru geliyor. Çoğu soruda da okurlarımız kendilerinin yanlış yönlendirildiklerinden ve hatta bazen sosyal güvenlik uzmanı adı altında kendilerinden para istenip dolandırıldıklarından bahsediyorlar. Böyle şeylerle karşı karşıya kalmamak için de hakkınızı bilmeniz büyük önem taşıyor. Biz de köşemizde bu tür sorularınıza cevap vermeye çalışıyoruz.

BİRİSİNİ TERCİH ETMELİSİNİZ

Sosyal güvenlik uygulamalarında belirli şartlar altında çift aylık alınması mümkün. Örneğin bu durumların içinde hem anne hem de babadan dolayı ölüm aylığı almak bulunuyor.

Buna karşın Sanem Hanım’ın sorusunda olduğu gibi 2008 yılından sonra hem babadan hem de eşten dolayı ölüm aylığı alınabilmesi ne yazık ki mümkün değil. Bu durumda bu aylıklardan sadece birinin alınması mümkün ve hak sahibine de tercih imkânı tanınmış. Buna göre eşinizden ve babanızdan alabileceğiniz ölüm aylığını SGK İl Müdürlüğüne başvurarak hesaplatmanızda ve yüksek olanı tercih etmenizde fayda var.

Yorumlar 1 Yorum
ÇOK OKUNANLAR