BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
MEMUR

Havacılık tazminatını hangi memurlar alır?

Kamu kurum ve kuruluşlarının bazılarında görev yapan personele ödenen havacılık tazminatının miktarı, 1 Temmuz 2016 tarihinden geçerli yüzde 5 maaş zammına bağlı olarak arttı.

Havacılık hizmetleri nedeniyle Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyeti Teşkilatı tarafından dağıtılan gelirlerden, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü personeline havacılık tazminatı ödenir.

DAHMİ personeli ödenen tazminatın miktarında artış isterken, havacılık hizmetlerine katkı sunan Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) personeli de bu tazminattan yararlanmak istiyor.

HAVACILIK TAZMİNATI

Ortak bir Avrupa hava trafik yönetimi oluşturmak için kurulmuş uluslararası bir kuruluş olan Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyeti Teşkilatı (EUROCONTROL), verdiği havacılık hizmetleri karşılığında hava sahası kullanıcılarından gelir elde etmekte ve elde ettiği bu geliri kendisine üye olan ülkelere dağıtmaktadır. Bu Teşkilata üye olan Ülkemizde ise, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü ile Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) uçuculuğa katkı sunmaktadır.

Ancak, EUROCONTROL hizmetlerinden elde edilen gelirden; DHMİ Genel Müdürlüğü personeline havacılık tazminatı adı altında ödeme yapılırken, Meteoroloji Genel Müdürlüğü personeline ise herhangi bir ödeme yapılmamaktadır.

DHMİ PERSONELİNİN HAVACILIK TAZMİNATI 

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü personeline;

-“Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyeti Teşkilatı” prensipleri çerçevesinde personel maliyetlerinin tamamı karşılanan kadro ve pozisyonlarda bulunanlar için, en yüksek Devlet memuru aylığının (ek gösterge dâhil) brüt tutarının en çok %600’ü tutarında, (2016 yılı ikinci yarısında %15 GV oranında aylık en çok net 4478 TL tazminat ödenir)

-“Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyeti Teşkilatı” prensipleri çerçevesinde personel maliyetleri kısmen karşılanan kadro ve pozisyonlarda bulunanlar için, en yüksek Devlet memuru aylığının (ek gösterge dâhil) brüt tutarının en çok %300’ü tutarında, (2016 yılı ikinci yarısında %15 GV oranında aylık en çok net 2239TL tazminat ödenir)

-Pilotlar için, en yüksek Devlet memuru aylığının (ek gösterge dâhil) brüt tutarının en çok %1000’i (2016 yılı ikinci yarısında %15 GV oranında aylık en çok net 7463TL tazminat ödenir)

-Diğer personel için, en yüksek Devlet memuru aylığının (ek gösterge dâhil) brüt tutarının en çok %150’si (2016 yılı ikinci yarısında %15 GV oranında aylık en çok net 1120TL tazminat ödenir)

her ay “Havacılık Tazminatı” ödenmektedir. Ödenecek tazminatın brüt tutarından gelir ve damga vergisi kesilir.

2015 yılında imzalanan ve 2016-2017 yıllarını kapsayan Toplu Sözleşmede, ödenmekte olan havacılık tazminatı oranlarının artırılması 15 Şubat 2016 tarihinden itibaren yeni oranlar üzerinden ödenme yapılması kararlaştırılmıştı. Ancak, belirtilen tarihe kadar konuya ilişkin bir belirleme yapılmamış ve Toplu Sözleşmenin çalışma yapılmasına ilişkin maddelerine ilişkin gerçekleştirilen toplantılar neticesinde; DHMİ Genel Müdürlüğü personeline ödenen havacılık tazminatının yükseltilmesinin uygun olduğu değerlendirmesi yapılmıştır.

MGM PERSONELİ DE HAVACILIK TAZMİNATI İSTİYOR 

2012 yılının başından bu yana havacılık gelirlerinden pay almayan Meteoroloji Genel Müdürlüğü personeli, DHMİ Genel Müdürlüğü personelinin yararlandığı koşullarda havacılık tazminatından yararlanmak istiyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunda yapılan değişiklikle, havacılık faaliyetlerinden dolayı MGM personeline her ay ek ödeme yapılmaya başlanmıştı. Bu çerçevede, Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünde görev yapan memurlara; Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyeti Teşkilâtı prensipleri çerçevesinde personel maliyetleri tamamen veya kısmen karşılanan havaalanlarında çalışan personel için en yüksek Devlet memuru aylığının (ek gösterge dahil) brüt tutarının % 50'si, bunların dışında kalan diğer personele ise % 25'ini geçmemek üzere her ay ek ödeme yapılmaktaydı.

Ancak bu uygulama 666 sayılı KHK ile 14 Ocak 2012 tarihinden geçerli olarak kaldırılmıştı. 2015 yılında imzalanan Toplu Sözleşmede, Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü personelinin de yararlandırılması konusunda çalışma yapılması kararlaştırılmıştı.. Ancak, havacılık tazminatı ödenmesine imkan veren bir düzenleme bu güne kadar yapılmadı.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR