BIST 8.736
DOLAR 32,34
EURO 35,13
ALTIN 2.240,99
YAZARLAR

Hangi çalışanların ücreti bankadan ödenecek?

İş mevzuatı 5 kişiden fazla çalışanı bulunan işverenlerin maaşları banka ile ödemesini zorunlu koşuyor.

İSTANBUL’dan okurumuz Abdullah Kuran soruyor: “Bünyamin bey, tekstil atölyem var fason işi yapıyorum. Yedi tane çalışanım var son dönemde. Ücretlerini elden veriyordum. Yeni çıkan kanun ile artık bankadan mı yatırmam gerekiyor? Ceza gelir mi? Banka hesabını nereye açtırmak lazım, devlet bankası mı olması gerekiyor?”

Sayın okurum, iş mevzuatımız bazı çalışanların ücretlerinin banka kanalı ile ödenmesini zorunlu koşmuş bulunuyor.

Yakın zamana kadar on ve üzerinde işçi çalıştıran tüm işyerlerinin işçi ücretlerini banka hesabına yatırması zorunlu idi.

Şimdi bu kapsam daha da genişletildi, sınır beş çalışana düşürüldü…

Peki, hangi işyerleri ücretleri banka hesabına ödemek zorunda, bu uygulama hangi çalışanları kapsıyor, hangi bankada hesap açtırmak lazım, para cezası çıkıyor mu?

Ayrıntılı olarak açıklayalım… 

2009 YILINDA UYGULANMAYA BAŞLADI

İş mevzuatımızda Ücret, Prim, İkramiye ve Bu Nitelikteki Her Türlü İstihkakın Bankalar Aracılığıyla Ödenmesine Dair Yönetmelik var.

Bu yönetmeliğe göre 4857 sayılı İş Kanununa, Basın İş Kanununa ve Deniz İş Kanununa tabi işyerlerinde en az 10 çalışan olması halinde işçi maaşlarının banka aracılığı ile ödenmesi mecburi…

Bu kapsamdaki işverenler, çalıştırdıkları kişilere o ay içinde yapacakları her türlü ödemenin kanunî kesintiler düşüldükten sonra kalan net tutarını, bankalar aracılığıyla ödemekle yükümlü.

Bu uygulama 2009 yılının 1 Ocak’ından beri 10 ve üzere işçisi olanlar için uygulanıyor…

SINIR 5 ÇALIŞANA DÜŞÜRÜLDÜ

Zikrettiğimiz bu yönetmelikte önceki hafta sonu değişiklik yapıldı.

Resmi Gazetede yayımlanan değişikliğe göre ücretlerin bankalar aracılığı ile ödenmesinde 10 olan işçi sayısı alt sınırı 5'e çekildi.

Yani artık beş ve üzerinde çalışanı olan işyerlerinin işçilerine maaş ödeyebilmesi için mutlaka herhangi bir banka veya finans kuruluşunda hesap açtırması, maaşlarını bu hesaba yatırması gerekiyor.

İşçilerin yalnızca ücretleri değil, prim ikramiye gibi diğer ödemeleri de mutlaka bu hesap aracılığı ile olacak…

Bir kuruş bile ödeseniz elden (makbuz mukabili) ödeyemiyorsunuz, mutlaka hesaba yatırmanız gerekiyor.

 DÜZENLEME HANGİ İŞÇİLERİ KAPSIYOR? 

Yeni düzenleme 4857 sayılı İş Kanunu hükümleri uygulanan iş yerleri ve çalışanları kapsıyor.

Yani İş Kanununa göre “işçi” sayılan çalışanları olan tüm işyerleri işçi sayısının en az 5 olması halinde, ücretleri bankalar aracılığıyla ödemekle yükümlü tutuldu.

Değişiklik ile daha önce 5953 sayılı kanuna tabi olarak en az 10 gazeteci çalıştıran işverenin, personel ücretlerini bankalar aracılığıyla ödemesini öngören hüküm de, en az 5 gazeteci çalıştıran işverenleri kapsayacak şekilde yeniden belirlendi.

Yönetmelikte yapılan değişiklik ile ayrıca Deniz İş Kanunu'na tabi olarak en az 5 gemi adamı çalıştıran işletmeler de çalışanlarına maaş ödemelerini bankalar aracılığıyla yapmak zorunda…

Başka bir ifade ile hem Basın İş Kanunu hem de Deniz İş Kanunu’na tabi çalışanlar için banka kanalıyla ücret ödemesi sınırı artık 5 çalışan...

HANGİ BANKADA HESAP AÇTIRMALI?

İşverenlerin sandığının aksine banka üzerinden ücret ödeme zorunluluğu yalnızca kamu bankalarını kapsamıyor…

İşverenin özel olsun kamu olsun istediği bankada işçisine maaş hesabı açtırması ve bu hesap üzerinden maaş ödemesi mümkün…

Bunda bir sınırlama yok.

Hem mevduat bankaları (yani faizli bankalar) hem de katılım bankaları (yani faizsiz finans kuruluşları) kapsama giriyor…

NEDEN UYGULANIYOR?

İşçi ücretlerinin bankalar aracılığı ile ödenmesi zorunluluğu 2009 yılında sosyal güvenlik reformu ile paralel olarak getirilmiş bir düzenleme.

Burada amaçlanan şey hem kayıtdışı ücret ödemelerinin önlenmesi hem de finansal piyasaların derinleşmesine katkıda bulunmak…

Ancak uygulama kayıtdışı ücret ödemesini ne kadar önlüyor, o tartışmalı…

Zira çifte bordro ülkemizde çok yaygın...

Çalışanların yüzde doksanından fazlasının ücretinin bir kısmı bankaya yatırılıyor, geriye kalan ise elden veriliyor…

Yani bankaya ücret yatırma işi “ücret kayıtdışılığı”nı pek önlemedi, önleyeceğe de benzemez…

 UYGULAMA BU ÇARŞAMBA BAŞLIYOR! 

Şunu belirtelim: Yeni düzenleme hemen yürürlüğe girmedi.

Önümüzdeki Çarşamba günü (yani 1 Haziran’da) yürürlüğe girecek.

Buna göre 1 Haziran’dan itibaren beş ve üzerinden işçi çalıştıran tüm işyerlerinin işlere ödeyecekleri ücret, prim, ikramiye ve diğer tüm ödemelerini banka kanalı ile yapması zorunlu olacak…

Banka ile ödemeyi ihmal eden işverene işçi başına ve her bir ay başına 2016 yılı için 161 TL idari para cezası var…

Yani bu Çarşamba’dan itibaren bankadan ücret ödemeyi unutursanız Çalışma ve İş Kurumu’nun size göndereceği ağır cezalarla karşılaşabilirsiniz…

Tüm işverene okurlarımıza önemle hatırlatmış olalım…

---

Kıssadan Hisse

“Gerçek aşk nadir bulunur. Gerçek dostluksa ondan da nadir…”

— La Fontaine

---

Sorularınız:

Yazarın tüm yazıları için:

Bu yazının tüm hakları Memurhaber.com'a aittir. "www." biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır. 

Yorumlar 2 Yorum