BIST 8.997
DOLAR 32,33
EURO 35,07
ALTIN 2.298,25
ÖĞRETMEN

Haftasonu takviye kursları için tarih belli oldu

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), hem mezunlar hem de öğrenciler için takviye kurslarına başvuruları 1 Eylül'den itibaren alacak, kurslar 1 Ekim'de başlayacak.

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) öğrencilerin yanı sıra lise mezunları için Türkiye genelinde halk eğitim merkezleri ve okullarda düzenlenecek ücretsiz takviye kurslarının ayrıntıları belli oldu. Buna göre, takviye kurslarına başvurular 1 Eylül'den itibaren alınacak, kurslar 1 Ekim'de başlayacak.

AA muhabirinin MEB yetkililerinden aldığı bilgiye göre, bakanlık, okulları ve halk eğitim merkezlerini, haftanın her günü eğitim çalışmalarının sürdüğü ortamlara dönüştürecek hazırlık sürecini tamamladı. Kurslara ilişkin detaylar 14 Temmuz Salı günü gerçekleştirilecek toplantıda, 81 ilin milli eğitim müdürüyle paylaşılacak.

2015-2016 eğitim öğretim yılında ortaokul ve lise öğrencilerinden 1 Eylül'de başvurular alınacak, 1 Ekim itibarıyla da ders saatleri dışında ve hafta sonlarında öğrencilerin tercihine uygun gün ve saatlerde kurslar başlatılacak. Lise mezunları için de başvuru ve kurs başlama tarihi aynı olacak.

Öğrenci ve mezunlar, bir dönem boyunca an az 36 saat olmak üzere, bir dersten ortalama 96 saate kadar takviye kursu alabilecek.

MEB, takviye kursları için Türkiye genelinde yaklaşık 400 bin dersliği kullanıma sunabilecek. Lise mezunu ve devam eden öğrencilere, Türkçe-matematik-fen bilimleri-sosyal bilimler gibi alanlarda paket program önerileri sunulabilecek. Öğrenciler, bu programlardan istediklerini seçebilecek, ayrıca başka derslerden de kurs alabilecek.

Ortaokul ve liseye devam eden öğrencilere okulda, lise mezunlarına ise halk eğitim merkezinde kurs açmak üzere planlamalar yapıldı.

Kazanım ve tarama testleri yapılacak

Kurslarda, öğrencilerin kazandıkları bilgi ve becerileri ölçmek amacıyla değerlendirme ve analizlerin yapılabilmesi için tedbirler alındı. Bakanlık, bu anlamda temel eğitim ve orta öğretim müfredatı kapsamında örgün ve yaygın öğretime dönük açılan kurslar için "kazanım temelli testler ile aylık tarama testlerinin" hazırlıklarına da hız verdi.

Bakanlık kurslarla, örgün öğretim çağı dışında kalmış mezun gençlerin okul müfredatına ilişkin kazanımlarını tekrarlamayı, eksiklikleri gidermeyi ve takviye etmeyi, okul çağındaki gençlere ise derslerine ilişkin pekiştirme imkanı oluşturmayı amaçlıyor. MEB tarafından ihtiyaç duyan, talep eden bütün gençlere bu imkan tanınacak.

Sosyal ve sanatsal yeteneklerle ilgili kurslar

2014-2015 eğitim öğretim yılında, takviye kursları düzenlemek üzere çıkarılan Milli Eğitim Bakanlığı Örgün ve Yaygın Eğitimi Destekleme Yönergesi, pilot uygulama sonrasında revize edildi ve yeni döneme ilişkin hazırlıklar tamamlandı.

Bu kapsamda, örgün öğretim çağındaki çocuklara, okullarında ihtiyaç duydukları bütün dersler için takviye niteliğinde kurslar açıldı. Kurslar, çocukların sosyal, sanatsal ve kültürel yeteneklerini geliştirmek amacıyla da tasarlandı. Okullarda yeterli başvuru ve ilgi bulunması durumunda bu tür kurslar da aynı yönerge ve uygulama kapsamına alındı.

Mezun ve örgün öğretim çağı dışında kalan gençlere kurslar

Örgün öğretim çağı dışında kalan gençler için de okul derslerine ilişkin bilgilerini güncellemek ve üniversitelere giriş sınav sürecinde ihtiyaç duyduğu müfredat eksikliklerini gidermek amacıyla, halk eğitim merkezlerince koordine edilen takviye kursları hayata geçirilecek.

Halk eğitim merkezlerinin yanında bu konuda ihtiyaç duyulması halinde okul binaları başta olmak üzere bakanlığın bütün imkanları kullanılacak. Hem okullardaki bu tür kurslar hem de halk eğitim merkezlerindeki takviye kursları ücretsiz sunulacak.

Öğretmenlerin ek ders ücretleri yüzde 100 artırıldı

Takviye kurslarında görev alacak öğretmenler için de teşvik niteliğinde iki uygulama getirildi. Bu kapsamda öğretmenlerin ek ders ücretleri yüzde 100 artırıldı. Ayrıca bu kursları açan ve yıl boyunca sürdüren öğretmenler için hizmet puanı hesaplanmasında ayrıcalık tanınarak, ek hizmet puanı uygulaması başlatıldı.

Geçen yıl pilot uygulamayla hayata geçirilen kurslar kapsamında ekimden itibaren örgün ve yaygın eğitim kurumlarında 18 bin 290 okulda toplam 179 bin 306 kurs açılmıştı. 2 milyon 687 bin 946 öğrencinin devam ettiği kurslarda, 112 bin 284 öğretmen görev yaptı.

Lise öğrencilere de rehberlik hizmeti hazırlığı

MEB tarafından Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında öğrencilere tercih sürecinde rehberlik ve danışmanlık hizmetleri vermek amacıyla ülke genelinde 2 binin üzerinde tercih danışmanlığı komisyonları oluşturulmuştu.

Bakanlık, aynı uygulamanın 2015-2016 eğitim öğretim yılı başından itibaren lise öğrencilerine yönelik de yapılması için hazırlıklara başladı. Yıl içinde ve sonunda üniversiteye yönelik rehberlik ve danışmanlık hizmeti almak isteyen bütün öğrenciler, bu imkandan yararlanacak. Öğrencilere, uzman öğretmenler rehberlik edecek.

Bu çalışmalarda ihtiyaç durumuna göre rehber öğretmenlerin yanı sıra branş öğretmenleri görev alacak. Aynı uygulama, mezun durumdakiler için de halk eğitim merkezlerince koordine edilecek.

Yorumlar 1 Yorum
ÇOK OKUNANLAR