BIST 8.997
DOLAR 32,33
EURO 35,07
ALTIN 2.298,25
SAĞLIK

GSS primlerinde tek fiyat dönemi!

Genel Sağlık Sigortası (GSS) primlerinde yeni düzenlemeye gidiliyor. 25 yaş altında olan gençlerin prim borçları siliniyor. Primlerde ise tek fiyat dönemi başlıyor. İşte detaylar...

Meclis'e gelmesi beklenen genel sağlık sigortası düzenlemesinde ayrıntılar netleşiyor: Buna göre kişinin geliri ne olursa olsun ödenecek GSS primi 49.4 lirada sabitlenecek.

Akşam gazetesinden Okan Güray Bülbül'ün bugünkü yazısında ele aldığı GSS borçları torba yasayla birlikte yeniden düzenlenecek. Bugünlerde Meclis gündemine gelmesi beklenen Torba Kanun, genel sağlık sigortasında önemli değişiklikler yapacak. Torba Kanun yasalaştıktan sonra GSS prim borcu olanların borçları azalacak, hiç gelir testi yaptırmamış olanlara ise af gelecek. Diğer yandan, genel sağlık sigortası primlerinde de indirime gidilecek.

2012'DEN BERİ HAYATIMIZDA

Genel Sağlık Sigortası 1 Ocak 2012'den itibaren uygulanmaya başlandı ve hayatımıza gelir testi kavramı girdi. Ancak ne yazık ki, gelir testi kamuoyuna yeterince anlatılamadı. Vatandaş gelir testi yaptırmaya gitmeyince hastane kapısında sorun yaşamaya başladı.

GSS PRİMLERİNİ DEVLET ÖDÜYOR

Dolayısıyla, Türkiye'de ikamet eden herkese sağlık güvencesi sağlamayı amaçlayan Genel Sağlık Sigortası, gelir testi yaptırmayana borç yazan bir sistem haline geldi. Bugünlerde Meclis gündemine gelecek olan Torba Kanun'la bu sorunların önemli bir bölümü çözülecek. Genel Sağlık Sigortası hayata geçince, yeşil kart uygulaması sona ermişti. Yeşil kart yerine, yaşadığı hane içerisinde kişi başına düşen gelir asgari ücretin üçte birinden düşük olan kişilerin primlerinin devlet tarafından ödenmesi uygulamasına gidildi. Gelir testi yaptırması gerektiği halde teste girmeyen kişilerin adına her ay prim borcu yazılıyor. Diğer yandan, gelir testi sonrası yaşadığı hane içerisindeki kişi başına gelir asgari ücretin üçte birinden düşükse bu kişilerin GSS primlerini devlet ödüyor.

ARTIK SGK ÜSTLENECEK

Torba Kanun hayata geçtikten sonra gelir testi uygulaması da devam edecek. Gelir testi bugün itibarıyla Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından yapılıyor. Ancak kanun sonrasında bu görevi SGK üstlenecek.

GSS BORÇLARINA AF GELİYOR 

Daha önce gelir testine girmiş ancak borcunu ödeyememiş kişilerin borçlarında da indirime gidilecek. Bu kişilerin aylık borçları 49,4 TL'nin üzerindeyse borçları 49,4 TL'ye düşürülecek. Örneğin, gelir testine girmiş ve 197,64 TL prim borcu bulunan kişinin aylık prim borcu 49,4 TL'ye düşürülecek. Bu borcu 12 ay içerisinde taksitle ödeyebilecek kişiler, bu süre içerisinde faiz ödemeyecekler ve sağlık hizmeti almaya devam edebilecekler. 50 TL devlet desteği alabilecek.

Yorumlar 3 Yorum
ÇOK OKUNANLAR