BIST 9.080
DOLAR 32,38
EURO 35,19
ALTIN 2.325,14
YAZARLAR

GSS borcu olan öğrenciler nasıl muayene olacak?

Genel Sağlık Sigortası yani GSS borcu olan öğrenciler SGK'ya borçlarını ödemeden muayane olabilecekler mi? İşte her yönüyle GSS borcu dosyası...

İstanbul’dan okurumuz Salih Gültenlioğlu soruyor: “Bünyamin bey, 22 yaşındayım. Liseyi bitirdikten sonra üniversiteye gidemedim, iki senedir sınava hazırlanıyorum. Bana GSS borcu çıkmıştı, SGK’ya ödemedik daha. Bu arada çıkan borçlar silinecek mi? Kanun çıkmış diyorlar doğru mu? Hastaneye babam üzerinden gidemiyordum borç görünüyor diye, artık sağlıktan faydalanabilecek miyim, ayrıntılı olarak açıklayabilir misiniz?”

Sayın okurum, öğrencilere çıkan genel sağlık sigortası (GSS) borçları ile ilgili çok önemli gelişmeler var.

Hükümetin seçim öncesinde vadettiklerinden biri olan GSS borçlusu gençlerin sorununun çözülmesi noktasında önemli bir kanun çıktı. Geçtiğimiz günlerde Meclis’te kabul edilen 6663 sayılı Torba Yasa ile artık gençler GSS borcu olsa bile hastaneye gidebilecek…

Geçtiğimiz günlerde Meclis’te kabul edilen 6663 sayılı Torba Yasa ile artık gençler GSS borcu olsa bile hastaneye gidebilecek…

Dahası, son düzenlemeyle, öğrencilere artık okulu bitirdikten sonra GSS borcu çıkmadan önce bir mehil süresi verilecek…
Söz konusu Meclis’ten çıktı ama Resmi Gazetede henüz yayımlanmadı, yani henüz yürürlüğe girmedi. Ama yasalaştığından ötürü yürürlüğe gireceğine kesin gözüyle bakabiliriz.
Peki, öğrencilerin GSS borçları ile ilgili hangi gelişmeler var? Ayrıntılı olarak açıklayalım.

Anne-Babadan Yararlanma Hakkı Var!

Öncelikle şunu söyleyelim: Okumaya devam ettiği sürece öğrencilerin ana veya babası üzerinden bakmakla yükümlü olunan kişi sıfatıyla hastaneye gitme hakkı bulunuyor.

Burada öğrencinin eğitim gördüğü okula göre değişen süreler var.
18 yaşını doldurup 19’dan gün alana kadar zaten anne veya baba üzerinden hastaneye gitmek mümkün, ilkokula da gitse hiç okula gitmese de tüm vatandaşlar bu kapsamda.

Lise ve dengi öğrenim görenler (çıraklık okulu, meslek okulu dâhil) 20 yaşını doldurana kadar anne baba üzerinden sağlıktan yararlanabiliyor.
İki yıllık yüksekokullar dâhil üniversite okuyanlar ise 25 yaşını doldurana kadar okumaya devam ettikleri sürece anne babası üzerinden sağlık yardımı alabiliyor, hastaneye gidebiliyor, ilaç alabiliyor.

Bu söylediklerimizin tümü öğrenciliğin devam ettiği sürece geçerli…

Öğrencilerin Primini Devlet Ödeyecek
Peki, öğrenci okulunu bitirmiş ise ne olacak?

Yeni çıkan Torba Yasayla artık lise ve dengi öğrenimden mezun öğrenciler 20 yaşını, yükseköğrenimden mezun olanlar ise 25 yaşını geçmemek şartıyla hastaneden yararlanma hakkına sahip oldu.
Son düzenleme ile bu gibi öğrencilerin okulu bitirip mezun oldukları tarihi izleyen günden itibaren iki yıl süreyle gelir testine girmelerine gerek kalmadı.

Bu kişilerin iki yıl boyunca primlerini Devlet ödeyecek, hastaneden faydalanabilecekler, adlarına GSS borcu da çıkmayacak.
Yani okulunu bitirenler lise mezunuysa 20 yaşını, üniversite mezunuysa 25 yaşını geçmemek üzere iki yıl boyunca devlet tarafından ücretsiz GSS’li yapılacak.

Eğer anne-babası üzerinden sağlık hizmeti alıyorsa bu kez Devletin sizin adınıza SGK’ya prim ödemesine gerek olmayacak, anne-babası üzerinden yararlanmaya devam edecek.

Yani okulunu bitirenler lise mezunuysa 20 yaşını, üniversite mezunuysa 25 yaşını geçmemek üzere iki yıl boyunca devlet tarafından ücretsiz GSS’li yapılacak.

Öğrencilere İki Yıl Mehil Verildi

Böylece okulunu bitiren öğrencilere GSS borcu için iki yıl mühlet verildi…

İki yıllık süre öğrencinin mezun olduğu tarihte başlayacak.
Örneğin üniversitesinden 20 Haziran 2016 tarihinde mezun olan bir öğrencinin 19 Haziran 2018 tarihine kadar primini GSS otomatik olarak Devlet ödeyecek.

Bu tarihe kadar gelir testine girmezse de cezası yok…

Ama bu öğrencinin 20 Haziran 2018 tarihinde halen işsiz ise, bir ay içerisinde gidip gelir testine girmesi ve gelir testinin sonucuna göre adına çıkacak GSS borcunu ödemesi gerekiyor.

Borcunuz Olsa da Hastaneye Gidebilirsiniz

Torba Yasa ile getirilen bir başka düzenleme ise şimdiye kadar adına GSS borcu çıkan mezun öğrencilerin hastaneden yararlanması amacıyla…

-Lise veya dengi öğrenimden mezun olanlar 20 yaşını,

-yükseköğrenimden mezun olanlar ise 25 yaşını geçmemek şartıyla mezun oldukları tarihi izleyen günden itibaren iki yıl süreyle hastaneye gidebilecek.


Altını çizelim, şuana kadar adınıza kesilmiş GSS borcu bulunsa bile, yani borçlu olsanız bile hastaneden ve eczaneden yararlanabileceksiniz.

Ne zamana kadar? Mezuniyet tarihinizin üzerinden iki yıl geçene kadar.
Bu çok önemli, zira normalde altmış günden fazla GSS borcu olan bu borcunu ödemediği veya taksitlendirmediği sürece hastaneden yararlanma hakkını kaybediyor. Öğrencilere ise artık iki yıllık istisna var…

Borçlar Silinmedi Ama…

Peki, daha önce adınıza yazılan ve e-devlet sistemine girince internette gördüğünüz borçlar ne olacak?

Önceki borçların silinmesi ile ilgili bir düzenleme yapılmadı. Yani geçmişte olan borçlara af getirilmedi…

Bu nedenledir ki, ödemediğiniz borçlarınız varsa bunları, üzerine daha fazla faiz binmemesi için, taksitlendirmenizi veya ödemenizi tavsiye ederiz.

Okuldan mezun olma tarihinizden itibaren iki yıl boyunca olan istisna hükmü uyarınca hastaneden yararlanabilecek olsanız da borcunuzu bir an önce ödeyin veya taksitlendirin ki yüksek faiz uygulanmasın…

İşe Girerse Normal Sigortalı Oluyor

Peki, öğrenci olarak çalışan kişinin normal bir işe girmesi, tam zamanlı olarak çalışması halinde ne olacak?

Bu takdirde GSS primleri işverenleri tarafından ödeneceği için zaten bir sorun yok.

Normal bir işe giriş tam zamanlı olarak (yani ayda 30 gün üzerinden) çalışan öğrencilerin GSS primlerinin ödeme yükümlüsü işverenleri… Yani tam zamanlı çalışan öğrencilere çalıştıkları sürece GSS borcu çıkmıyor.

Ancak burada bir sıkıntı var: Part-time çalışan öğrencilerin durumu netameli…

Part-time Çalışanların Sorunu Henüz Çözülmedi

Part-time çalışan öğrencilerin durumu netameli zira kısmi zamanlı olarak çalışan öğrencilerin anne-babası üzerinden sağlık hizmetinden yararlanma hakkı ortadan kalkıyor.

Harçlığımı çıkartayım diye çalışan öğrencilere otuz günden eksik günleri için GSS borcu çıkmaya devam ediyor. Zira, 5510 sayılı Kanun’un 88 inci maddesinin dördüncü fıkrasına göre; bir hizmet akdiyle başkasının yanında 4/1-(a) sigortalısı (yani eski tabirle SSK’lı) olanlardan kısmi süreli veya çağrı üzerine çalışanların çalışmadıkları günlerine ait GSS primini 30 güne tamamlaması zorunlu.

Yani, part-time çalışan öğrencilerin sorunu henüz çözülmedi.
Torba Yasa ile getirilen haklar öğrenciler için gayet iyi haberler… Ancak part-time çalışan öğrencilerin sorununun da çözülmesi gerek, bunu tekrardan hatırlatalım.

---

Kıssadan Hisse
“Ne en güçlü olan tür ne de en zeki olan hayatta kalır. Değişime en çok adapte olabilen hayatta kalır.”
— Charles R. Darwin

---

Sorularınız için:
www.twitter.com/bunyaminesen
www.facebook.com/bunyaminesen.yazilar


Yazarın önceki yazıları için:
/yazar/bunyamin-esen-181.html


Yazarın yazı arşivi için:
http://www.inter/bunyamin-esen-1081z.htm

Bu yazının tüm hakları Memurhaber.com'e aittir. "www." biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır.

Yorumlar 2 Yorum