BIST 9.080
DOLAR 32,34
EURO 35,10
ALTIN 2.310,52
MEMUR

'Faturaları atmayın, belediyeden tahsil edebilirsiniz'

'Faturaları atmayın, su parasını belediyeden tahsil edebilirsiniz'

MEMURLAR - İstanbul'da 4 günlük su kesintisinin faturası kabarık olacak. Tüketici Sorunları Derneği Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu şu uyarıyı yaptı: "4 gün boyunca aldığınız suların faturalarını atmayın, belediyeden zararı isteyebilirsiniz."

İSKİ bu sabah, milyonlarca İstanbulluyu ilgilendiren bir açıklama yaptı. Açıklamaya göre Anadolu Yakası’ında 12 ilçeye 24-28 Kasım tarihleri arasında 4 gün boyunca su verilemeyecek. Şimdiden binlerce ev ve işyeri kara kara düşünmeye başladı. İşin bir de ekonomik boyutu var. Damacana su fiyatının 7 lira olduğu göz önüne alındığında içme ve kullanma için yapılacak masraf ortaya çıkıyor. Hürriyet'te yer alan habere göre uzmanlar, 4 günlük su masrafının aylık su faturasına bulabileceğine işaret ediyor. Tüketici Sorunları Derneği Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu ise “Faturaları atmayın, belediyeden zararı isteyebilirsiniz” dedi. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi'nden (İSKİ) yapılan açıklamaya göre, Ömerli İçmesuyu Arıtma Tesisleri Trafo Merkezleri’nde yapılacak olan elektrik sistemleri revizyon çalışmaları nedeniyle Maltepe, Kartal, Pendik, Tuzla, Ataşehir, Adalar, Kadıköy, Sancaktepe, Çekmeköy, Ümraniye, Beykoz ve Üsküdar'da 90 saat kesintisi olacak. 


İSTANBUL'DA 90 SAATLİK SU KESİNTİSİ 
Su kesintisinin yaşanacağı 12 ilçede 3 milyon kişinin yaşadığına dikkat çeken Tüketici Sorunları Derneği Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu “Öncelikle 4 günlük su kesintisinin bir izahı olamaz. Teknolojik gelişmelerin geldiği düzeyde bu kabul edilemez durumda. Su en temel ihtiyaç. İnsanlar, damacana su ile el ve yüzlerini yıkayacak. 19 litrelik bir damacananın fiyatı 7 lira. Kalabalık ailelere bir günde bir damacana yetmeyebilir. Bu bölgelerde yüzbinlerce ev ve işyeri var. Söz gelimi adam catering işi yapıyor. Su olmadan nasıl hizmet verecek” dedi. 

FATURALARI TOPLAYIN 
Ağaoğlu, oluşacak zararın tahsil edilebileceğine işaret ederek “Belli ki, bir ayda ödenen su faturası 4 günde ailelerin cebinde çıkmış olacak. Bu duruma yol açan belediye olduğu için insanlar yaptıkları harcamanın faturalarını mutlaka toplasınlar ve bu zarar belediyelere ödetilir” şeklinde konuştu.


KESİNTİ ÖNCESİ ÖNLEM ALIYORLAR 
Su kesintisiyle ilgili olarak konuştuğumuz Beykoz’da bulunan damacana bayilerinden biri, “İstanbullu insanlar artık su kesintilerine karşı akıllandı. Kesinti lafını duyunca evde su stoklamaya başlıyorlar o yüzden bizim satışlarımızda çok bir değişim olmuyor” diye konuştu. Kadıköy’de faaliyet göstere bir diğer bir damacana bayii ise, “Satışlarda büyük bir hareket olduğunu söylemek doğru olmaz eskiden kesinti zamanında biraz daha fazla satardık. Şimdi insanlar önlemini almış durumda” açıklamasını yapıyor.




İKİ GÜNDE BİR DAMACANA İstanbul günde ortalama 2,5 milyon metreküp su tüketiyor. Bu tüketimin yarısından biraz azı Anadolu yakasında gerçekleşiyor. Alınan bilgilere göre bir ev haftada 19 litrelik bir damacanadan bir tane tüketiyor. İş yeri ve rezidans, yalı tipi evlerde ise 2 günde bir damacana alımı oluyor. İstanbul’da damacanaların fiyatı 7 ila 9 lira arasında değişiyor. 

KADIKÖY BELEDİYESİ SU DAĞITACAK 
İstanbul Anadolu yakasına 4 gün su verilmeyeceğinin açıklanması tedirginlik yarattı. Halka tankerle su vermek için çalışmalara başladıklarını söyleyen Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, “Belediye olarak halkın su ihtiyacını nasıl karşılarız diye çalışmalara başladık. Geçtiğimiz günlerde ilçemizde su kesintisi yaşanmış ve hazırlıksız yakalamıştık. Be defa sorun olmaması için çabalıyoruz. Ama maalesef ülkemizdeki kamu kurumları arasında koordinasyon eksikliği var. Belediyeler bu gibi durumlarda ön bilgilendirme yapılmalı” dedi.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR