BIST 9.525
DOLAR 32,63
EURO 34,84
ALTIN 2.503,13
MEMUR

Evli çocuklu memur ile bekar memur arasında maaş farkı

Evli ve çocuklu memur ile bekar memur arasında maaş farkı 2016'da ne kadar olacak? İşte 2016'da devlet memurlarının aylık net ücretlerinin miktarı...

1 Ocak 2016 tarihi itibariyle maaş katsayılarının artırılması ve asgari geçim indirimi AGİ tutarlarının yeniden belirlenmesiyle, Devlet memurlarının eş ve çocuklarından dolayı elde ettikleri aylık net gelirin de 15 Ocak 2016 tarihi itibariyle artacak...Peki bekar memur ile evli-çocuklu memur arasındaki maaş farkı ne kadar? İşte yanıtı...

Eşinden dolayı aile yardımı alan ve asgari geçim indiriminden yararlanan bir memurun aylık net maaşı, 15 Ocak 2016 itibariyle bekar memura göre 214 TL daha fazla olacak.

İŞTE ÖRNEK HESAPLAMA

Devlet memurlarının aylık net ücretlerinin miktarı, eş ve çocuk durumlarına göre de değişmekte olup, eşi çalışmayan ve 72 aydan küçük 3 çocuğu olan bir memurun aylık net gelirinin, aynı şartlardaki bekar (ve çocuğu bulunmayan) memura göre 365 TL daha fazla olması (2016 yılı ilk altı ayında) da mümkün olabilmektedir.

EŞ DURUMU MEMUR MAAŞINI NASIL ETKİLER?

Devlet memurlarına, gelir elde etmeyen ve sosyal güvenlik kurumlarından aylık almayan eşleri için aile yardımı ödenmektedir. Öte yandan, eşi aktif ücretli olarak ya da bir kurumda ücret karşılığı çalışmayan Devlet memurları ise eşlerinden dolayı asgari geçim indiriminden yararlanmaktadırlar.

ÇOCUK DURUMU MAAŞI NASIL ETKİLİYOR?

Devlet memurları, aile yardımına müstahak çocuklarından dolayı aile yardımı almakta ve ayrıca bu çocuklardan dolayı asgari geçim indiriminden yararlanmaktadırlar.

Ancak, aylık brüt ücret üzerinden hesaplanan gelir vergisi tutarının, ilgili memurun yararlanabileceği asgari geçim indirimi tutarından daha az olduğu durumlarda, memurun bazı çocuklarından dolayı asgari geçim indiriminden yararlanması mümkün olamamaktadır.
 
AGİ KRİTERLERİ

Öte yandan, eşinden dolayı asgari geçim indiriminden yararlanan memur hakkında en çok 3 çocuk (bazı memurlar en çok 2 çocuk için kısmen) için, eşinden dolayı asgari geçim indiriminden yararlanamayan memur hakkında ise en çok 5 çocuk (bazı memurlar en çok 3 çocuk için kısmen) için asgari geçim indirimi uygulanabilecek. 

Buna göre, çocuklarından dolayı aile yardımı alan ve asgari geçim indiriminden yararlanan bir memurun 15 Ocak 2016 net maaşı, aile yardımından yararlanabilecek çocuğu olmayan memura göre daha fazla olacak. (en çok 195 TL daha fazla olur).

*Sadece 3 çocuğa göre tablo hazırlanmış olup, çocuk sayısı daha fazla olan personelin; aile yardımı ödeneği kapsamında olan çocuklarından dolayı aile yardımı alabileceği; bu çocuklar için asgari geçim indiriminden ise sadece bazı memurlar (gelir vergisi tutarı toplam agi tutarından fazla olanlar) yararlanabilecektir.

memurunyeri

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR