BIST 9.717
DOLAR 32,49
EURO 34,96
ALTIN 2.435,14
MEMUR

Evlat edinen memura doğum izni

Doğum izinlerini evlat edinenler de kullanacak. Evlat edinen memur; 8 hafta doğum izni ve 24 aya kadar ücretsiz izin alabilecek, yarım gün çalışmadan yararlanacak

Çalışma Bakanlığı, doğum izinleriyle ilgili Meclis'ten geçen düzenlemenin ayrıntılarını içeren tebliği Resmi Gazete'de yayımladı.

Tebliğe göre; doğum yapan memur ya da işçi 8 hafta analık izni kullanacak. Memurlar, analık izni sonrasında ilk doğumda 2 ay, ikincide 4 ay, sonraki doğumlarda ise 6 ay, günlük çalışma süresinin yarısı kadar çalışabilecek.

Bu süre içinde süt izni verilmeyecek, mali ve sosyal haklarda kesinti yapılmayacak. Çoğul doğumlarda bu sürelere 1'er ay eklenecek. Bebeği engelli doğan kadın memur, 12 ay yarı zamanlı çalışabilecek. Memurlara, doğum sonrası aylıksız izinde geçirdikleri her yıl için bir kademe ilerlemesi ve her 3 yıl için bir derece yükselmesi verilecek.

BABA DA KULLANACAK

Doğum yapan memur analık izni süresinin bitiminden, eşi doğum yapan memur ise doğum tarihinden itibaren 2 yıl ücretsiz izin kullanabilecek. 3 yaşını doldurmamış bir çocuğu eşiyle veya münferit olarak evlat edinen memurlar ile memur olmayan eşin münferit olarak evlat edinmesi halinde memur eşlerine, 8 haftalık iznin veya yarı zamanlı iznin bitiminden itibaren, istekleri üzerine 24 aya kadar aylıksız izin verilebilecek.

Her iki eşin de memur olması ve 3 yaşını doldurmamış bir çocuğun birlikte evlat edinilmesi halinde bu izin hakkından her 2 eş de yararlanacak. Evlat edinen memur da doğum yapan memur gibi yarım gün izin yapabilecek.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR