BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
EMEKLİ

Evde engelli bakana emeklilik yolu!

SGK, sonunda düğmeye bastı... Evde engellilere baktığı için bakım parası alan 400 binin üzerindeki kişiye emeklilik yolu açılıyor.

Evde engelli bakan ailelerin 150 TL prim ödeyerek emekli olacağını köşesine taşıyan Akşam Gazetesi yazarı Cem Kılıç, merak edilenleri cevaplıyor...

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı hayatlarını kendileri sürdüremeyecek seviyede engeli bulunan vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılamak üzere evde bakım parası uygulamasını yürütüyor.

Bu uygulama kapsamında bakıma muhtaç derecede engelli olan kişilere aynı evde 24 saat bakım hizmeti vermek koşuluyla, bu bakımı yapan kişiye asgari ücretin net tutarı kadar bir aylık bağlanıyor (Asgari geçim indirimi düşülünce 700 TL). Evde bakım parasına hak kazanabilmek için engellinin tüm gelirlerinin toplamının asgari ücretin net tutarının 2/3'ünü aşmaması gerekiyor. Engelli bireyin bakmakla yükümlü olduğu kişiler var ise, engellinin toplam geliri bakmakla yükümlü olduğu kişi sayısına bölünerek elde edilen tutar dikkate alınıyor.

ÜÇTE İKİSİNİ AŞAMAZ

ÖRNEĞİN evli, eşi çalışmayan ve 18 yaşından küçük 2 çocuğu olan bir engellinin 2022 sayılı Kanun'a göre 200 TL engelli aylığı ve 600 TL' de kira geliri varsa bu ailenin toplam geliri 800 TL oluyor. Engellinin bu örnekte kendisi dâhil bakmakla yükümlü olduğu kişi sayısı 4 olduğu için, 800 rakamı 4'e bölünerek, engelli kişinin geliri 200 TL olarak kabul ediliyor. Bu rakam 2013 yılının ilk altı ayı için belirlenmiş asgari ücretin net tutarı olan 778 TL'nin üçte ikisini aşmadığı için, bu kişiye bakacak akraba ya da bir başka kimse evde bakım parası alabiliyor.

En son rakamlara göre halen 404 bin 761 kişiye evde bakım hizmeti veriliyor. Yani bir anlamda, 404 bin 761 engelliye bakan kişi var. Yine rakamlara göre engellilere bakıp evde bakım ücreti alanların yüzde 91'i kadınlardan oluşuyor. Bu kadınların yaklaşık dörtte üçü engellinin annesi. Şu sıralar SGK evde bakım hizmeti veren bu kişilerin sosyal güvenliğinin sağlanıp, emekli olmalarını kolaylaştıracak yeni bir uygulamayı hayata geçirmek üzere. Aslında SGK tarafı çalışmayı tamamladı ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na gönderdi bile.

SGK yolladı , top şimdi Aile Bakanlığı'nda

SGK'nın yeni düzenlemesi; "Bakıma muhtaç engelli akrabasının ikametgâhında evde bakım hizmeti verenler 82. maddeye göre, belirlenen prime esas kazancın alt sınırının yarısı üzerinden malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları ile genel sağlık sigortası primi öderler" şeklinde. Eğer SGK'nın yaptığı bu çalışma Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafında olumlu yanıt bulursa, evde bakım hizmeti verenlere yönelik bu düzenleme yakında hayat bulur.

En az primin yarısı ödenmek zorunda

Düzenlemeyle, bakıma muhtaç engelliye evde bakım hizmeti verenler isteğe bağlı primlerini asgari ücretin yarısı üzerinden ödeyerek sigortalı olacaklar ve böylece prim biriktirip emeklilik hakkı elde edecekler. Yani bugünün şartlarıyla bir kişi ayda 313 TL ödeyerek emeklilik için prim biriktirebiliyor. Mevcut durumda, engellilere bakan kimseler için de aynısı geçerli.

400 bin kişiyi kapsıyor

Getirilecek düzenlemeyle evde bakım ücreti alanlar asgari ücretin yarısı olan 489 TL üzerinden yüzde 32 oranında prim ödeyip emekli olabilecekler. Yani engelliye baktığı için ev dışına çıkıp başka bir işte çalışamayan bir kişi, bu düzenlemeyle her ay aldığı asgari ücretin 156 TL'sini SGK'ya yatırarak sigortalı olacak ve emekliliğinin önü açılacak. Evde engelliye baktığı için çalışma imkânı olmayan yaklaşık 405 bin kişi yeni düzenlemeyle sosyal güvenlik şemsiyesi altına girecek.

Yorumlar 33 Yorum
ÇOK OKUNANLAR