BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
GÜNCEL

Engelli yasası Meclis kapanmadan çıkarılacak!

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, engelliler için önemli bir yasa hazırladıklarını ifade ederek, "Yasamızı Plan Bütçe Komisyonuna gönderdik. Meclis kapanmadan çıkarmayı çok önemsiyoruz" dedi.

Şahin, bir takım programlara katılmak üzere geldiği Samsun'da Vali Hüseyin Aksoy'u makamında ziyaret etti.

Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın ustalık döneminde yeniden yapılandığını anlatan Bakan Şahin, sosyal yardım ve sosyal hizmetin tek çatı altında birleştiğini söyledi.

76 milyona dokunan bir bakanlık olduklarını vurgulayan Şahin, "önce insan" diye yola çıktıklarını, "İnsanı yaşat ki devlet yaşasın" anlayışıyla, kimsesizlerin, muhtacın, mağdurun bakanlığı olarak, bütün güçleriyle toplum için çalıştıklarını vurguladı.

2 milyon kişiye PTT aracılığıyla yardımları kart sistemiyle dağıtacaklarını anlatan Bakan Şahin, "3 milyon faydanalıcısı var bunun. Mesaj sistemiyle, SMS'le, hangi yardımı (evde bakım mı, eşi vefat eden mi) alacaksa mesaj sistemiyle kendisine duyurulacak ve gidip, o para oraya yattığı zaman gidip alabileceği bir sistemi hayata geçiriyoruz. Evden çıkamayacak durumdaysa PTT görevlesinin evden gelip elden teslim edeceği bir sistemi hayata geçirdik. Sosyal yardım sistemimizin alt yapısını daha da güçlendiriyoruz" ifadelerine kullandı.

Engellilere yönelik çalışmaları olduğunu da vurgulayan Bakan Şahin, şunları kaydetti:

"Engellileri şu an Torba Yasa, Meclise yetiştirebilirsek önemli bir yasa bekliyor. Onların ücretsiz seyahat hakkından tutun, engellilik tanımının ne oldğuna göre de değişen, engelliyle engelsizin birbirinden ayırt edildiği bir sistem değil ikisinin ihtiyaçlarının çevreyi değişterecek şekilde, onlara fırsat eşitliği verecek bir bakış açısıyla engellilerimize bakıyoruz. Bununla ilgili yasamızı şu anda Plan Bütçe Komisyonuna gönderdik. Meclis kapanmadan çıkarmayı çok önemsiyoruz."

- Engelli Veri Tabanı ve Kadın Sağlığı Projeleri

Bakan Şahin daha sonra Valilik binasında gerçekleşen Engelli Veri Tabanı ve Kadın Sağlığı Projesi'nin sunum toplantısına katıldı.

Burada Vali Hüseyin Aksoy, Bakan Şahin'e projeler hakkında bilgi verdi. Samsun'da Engelli Veri Tabanı hazırlanmasında bir çok kurumla işbirliği içinde hareket ettiklerini anlattı.

Engelli Veri Tabanı projesinin amacının, engelli bireylerin engel nedeninin tespitinin yapılarak, bu bireylere sunulan koruyucu, önleyici ve destekleyici sağlık hizmetmetlerinin artırılmasına katkı sağlamak olduğunu ifade eden Vali Aksoy, "Oluşturulan bu veri tabanıyla başta sağlık olmak üzere, eğitim, istihdam, spor ve diğer alanlarda kamu kurum ve kuruluşları tarafından sunulan hizmetlerin hızlı ve etkin bir şekilde verilmesini sağlamak, engelli bireylere sunulan hizmetlerle, engelliren yaşam kalitesinin artırılmasına destek sunabilmek. Bu kapsamda 75 sorudan oluşan bir yol haritası belirlendi. Ne tür bilgilerin toplanması konusunda toplantılar yaptık" ifadelerini kullandı.

Samsun Kadın Sağlığı Projesi hakkında da bilgi veren Vali Aksoy, eşi Hülya Aksoy'un çalışmaları ile ilgili de bilgi verdi.

Meme kanserinin erken teşhisi noktasında proje başlattıklarını vurgulayan Vali Aksoy, hedeflerinin, 15-59 yaş grubundaki 390 bin 816 kadına eğitim vererek, onların kendilerini muayene edebilmelerini sağlamak olduğunu söyledi.

Kadınlara eğitim verirken sınırlı eğitim vermediklerini, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, kanser türleri, genel beslenme ilkeleri, anne sütünün faydaları, sigaranın zararları gibi belirli konularda eğitim verdiklerini ifade eden Vali Aksoy, meme kanseriyle ilgili bir çok kurumla çalıştıklarını anlattı.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR