BIST 9.645
DOLAR 32,59
EURO 34,83
ALTIN 2.414,75
SAĞLIK

En çok hatayı hemşireler yapıyor

Sağlık çalışanlarının hatalarını ortaya çıkaran sistem en çok hemşirelerin hata yaptığını ortaya koydu.

Sağlık çalışanlarının hatalarını bildirmeleri için hayata geçirilen Güvenlik Raporlama Sistemi'ne, 2 ayda 4 bin 820 hata bildirildi. Hemşireler hatada ilk sırada yer alıyor.

Sağlık çalışanlarının hatalarını bildirmeleri için hayata geçirilen "Güvenlik Raporlama Sistemi"ne, 2 ayda 4 bin 820 hata bildirildi. Hataların 4 bin 79'u laboratuvar, 514'ü ilaç ve 227'si cerrahi konuda oldu. En sık bildirimi yapılan hata, "ameliyat bölgesinin işaretlenmemesi" ve "ameliyat tarafının tıraşlanmaması" oldu. İlaç hataları arasında "hatalı doz istemi" ve "elektronik ortamda yanlış ilaç seçimi" öne çıktı.

KLİNİK İŞLEM HAZIRLIĞINDA HATA YAPILIYOR

Sistemde dikkat çeken diğer hata bildirimleri şöyle:

-En çok hata, 08.00-12.00 saatleri arasında yapılıyor.

-Hata yapılan zaman dilimleri arasında ikinci sırada 12.00-16.00 saatleri geliyor.

-En çok hata yapan sağlık çalışanlarına bakıldığında cerrahi işlemlerde yüzde 37 ile hemşireler ilk sırada yer aldı. Bunu yüzde 30.8 ile uzman hekimler takip etti.

-İlaç hatalarında yüzde 29 ile hemşireler ilk sırada, yüzde 24.5 ile asistanlar ikinci sırada yer aldı.

-En çok hata yapılan yerler arasında yüzde 39.6 ile klinikler başı çekerken, yüzde 25.5 ameliyathaneler ikinci sırada.

-En çok hata yapılan alan klinik cerrahi işlem hazırlığı.

-İlaçta ise en çok ilaç istemi konusunda hata yapılıyor. İkinci sırada hazırlama, üçüncü sırada ise uygulama geliyor.

 EĞİTİMLERE YÖN VERECEK

Sağlık Bakanlığı, hekimden hemşireye, asistandan temizlik görevlisine kadar herkesin tıbbi süreçlerle ilgili bildirdikleri hataları raporlayacak. Rapor doğrultusunda sağlıkta eğitim politikaları yeniden ele alınacak. Hangi alanlarda ve konularda eksiklik olduğu tespit edilerek, hizmet içi eğitimlerde söz konusu alanlara ağırlık verilecek.

KİMLİK GİZLİ KALIYOR

"Güvenlik Raporlama Sistemi" ne hatasını bildiren sağlık çalışanının IP adresi, lokasyon bilgisi, kişi adı ve diğer bilgileri veri tabanına kaydedilmiyor. Böylelikle hatanın ne olduğu belirlenirken, sağlık çalışanının kimliği gizli kalıyor. Bakanlık, bu yolla hastaların sıklıkla şikayet ettiği konularda sağlık çalışanlarının yaptığı hataları belirlemeye ve sorunları çözmeye çalışıyor.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR