BIST 9.525
DOLAR 32,62
EURO 34,75
ALTIN 2.502,12
MEMUR

Emniyet personeli 15 Mart'ta zamlı maaş alacak mı?

Emniyet personelinin maaşını artıran 6663 sayılı Kanuna göre 15 Mart 2016'da polisler zamlı maaş alabilecek mi? İşte yanıtı...

6663 sayılı Kanun'd yapılan değişiklik uyarınca emniyet çalışanlarının maaşlarına özel hizmet artışı yapıldı. Polisler 15 Mart 2016 maaşlarını zamlı alacak.

Maliye bakanı Naci Ağbal geçtiğimiz günlerde Meclis genel Kurulunda yaptığı açıklamada, polislerin özel hizmet tazminatı artışını Mart ayında alacağını belirtmişti. Polisler, özel hizmet artışını Mart'ta alacak! Maliye bakanı Naci Ağbal, Meclis genel Kurulunda yaptığı açıklamada, polislerin özel hizmet tazminatı artışını Mart ayında alacağını belirtti.

10 Şubat 2016 tarihinde yayımlanan 6663 sayılı Kanunla, Emniyet personeline ödenen “emniyet hizmetleri tazminatı” oranları artırılırken, emniyet müdüründen daha alt unvanlarda görev yapan yükseköğrenim mezunu emniyet personelinin ek göstergeleri de yeniden belirlenmişti.

6663 SAYILI KANUN'DA YAPILAN DEĞİŞİKLİK 15 MART'TA YÜRÜRLÜĞE GİRİYOR!

Emniyet personelinin maaşını artıran bu düzenleme, 15 Mart 2016 tarihinden geçerli olarak yürürlüğe girecek olmakla birlikte, ek gösterge artışı bazı personelin net maaşına ilk ay etki etmeyecek ve tazminat artışından yararlanabilmek için de konuya ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı çıkarılması gerekecek.

BAKAN AĞBAL DUYURMUŞTU

Maliye Bakanı Naci Ağbal, konuya ilişkin, "Polislerin ek göstergesi, zam ve tazminatlarıyla ilgili olarak da 15 Martta polis kardeşlerimizin aylıklarına bu yansıyacaktır. Yaklaşık 151 lira ile 450 lira arasında polislerimiz Mart 15'ten itibaren artış alacaklardır. Son on dört yılda bütün kamu görevlilerinin ücretlerinde önemli artışlar yaptık. Bunu da onların refah paylarının artması için, refahlarının artması için yaptık." diye konuşmuştu. 

POLİSLERİN 15 MART'TAKİ MAAŞLARI NEYE GÖRE HESAPLANACAK?

Emniyet müdürü unvanından daha alt unvanlarda bulunan yükseköğrenim mezunu emniyet personelinin ek göstergeleri, 15 Mart 2016 tarihinden geçerli olarak yeniden belirlendi. Ek göstergeleri artan veya ilk defa ek gösterge alan personelin 15 Mart maaşı, yeni ek göstergelere göre hesaplanacak.

Ek göstergesi değişen emniyet personelinden;

*1 Ekim 2008 tarihinden sonra memuriyete girmiş olanların 15 Mart net maaşı, ek gösterge artışına bağlı olarak bir miktar artacak.

*1 Ekim 2008 tarihinden önce memuriyete girmiş olanların maaş hesaplaması yapılırken, ek gösterge artışından kaynaklı farkın tamamı emekli keseneği (%100 artış kalemi) olarak kesileceğinden, bu personelin 15 Mart net maaşı ek gösterge artışından dolayı değişmeyecek. Ek gösterge artışının maaşa net yansıması, bu personel için 15 Nisan maaşında olacak.

TAZMİNAT ARTIŞI EMNİYET PERSONELİNİN MAAŞINA NASIL YANSIYACAK?

Emniyet personeline ödenen emniyet hizmetleri tazminatının tavan oranları yeniden belirlendi. Tazminatın tavan oranları yaklaşık %25 artırıldı.

Tazminat oranlarını artıran Kanun hükmü 15 Mart 2016 tarihinde yürürlüğe girecek olmakla birlikte, bu tazminatların ilgi personel hakkında uygulanabilmesi için ayrıca Bakanlar Kurulu Kararı çıkması gerekiyor. Bu konudaki Bakanlar Kurulu Kararı yürürlüğe girmeden, emniyet personeli tazminat artışından yararlanamayacak.

Bakanlar Kurulu, Emniyet Hizmetleri Tazminatının tavan oranlarının yeni haline göre, hangi unvan ve derecede olan personelin hangi oranda tazminat alacağını belirleyecek.

Bu çerçevede, Devlet memurları hakkında 2016 yılında uygulanması kararlaştırılan “Devlet Memurlarına Ödenecek Zam Ve Tazminatlara İlişkin Karar” eki cetvellerin emniyet hizmetleri tazminatına ilişkin bölümü, Bakanlar Kurulu tarafından yeniden düzenlenecek.

Bu konudaki Bakanlar Kurulu Kararı henüz çıkmadı. Bu Kararın 15 Mart tarihine kadar çıkmaması durumunda, emniyet personeli bu ay alacağı maaşta tazminat artışını göremeyecek.



Bakanlar Kurulu tarafından TBMM’ye gönderilen “Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” emniyet personeline maaş artışı yapılmasını da öngörüyor.

Kanun Tasarısı ile, emniyet hizmetleri personeli hakkında uygulanan emniyet hizmetleri tazminatı oranlarının %25 oranında artırılmasının yanı sıra, emniyet müdürü unvanından daha alt unvanlarda bulunan yükseköğrenim mezunu emniyet personelinin ek göstergeleri yeniden belirlenmesi de amaçlanıyor.

Bu Tasarının, emniyet personeline ilişkin hükümlerinin aynı şekilde kabul edilmesi ve yürürlüğe girmesi durumunda, emniyet personelinin tamamının aylık ücretinde artış olacak. Kanununun yürürlüğe girmesinden sonra tazminatlar konusunda Bakanlar Kurulu tarafından belirleme yapılacak.

Kanun Tasarısı hükümlerinin 2016 yılı ilk altı ayı içerisinde emniyet personeli hakkında uygulanması durumunda, ilgili personelin aylık ücretlerinde ne kadar artış olacağı (15 Ocak 2016 tarihinde alacakları maaşa göre artış) konusunda bilgi vermesi bakımından memurunyeri.com olarak yaptığımız hesaplamada aşağıdaki sonuçlara ulaşılmıştır.

Maaşlardaki ilave artış miktarları hesaplanırken, bazı personelin 15 Ocak 2016 tarihi itibariyle yararlanacağı ilave derece yükselmesi dikkate alınmamış ve lisans mezunu personele göre değerlendirme yapılmıştır. Aylık/kadro dereceleri 6, 7 ve 8 olarak gösterilenlerin 30/08/2008 tarihinden sonra göreve başladıkları varsayılmıştır.

İŞTE O KANUN TASARISININ MADDELERİ

 MADDE 8- 657 sayılı Kanunun 152 nci maddesinin “II- Tazminatlar” kısmının “D) Emniyet Hizmetleri Tazminatı” bölümünün (a) bendinin (1) ila (11) inci sıraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“1. Emniyet Genel Müdürü için %419’una,

2. Birinci Sınıf Emniyet Müdürlüğü kadrolarına atananlardan;

- Genel Müdür Yardımcısı, Teftiş Kurulu Başkanı, Özel Güvenlik Denetleme Başkanı, Polis Akademisi Başkanı, Ankara, İstanbul ve İzmir İl Emniyet Müdürleri için %356’sına,

-Daire Başkam, I. Hukuk Müşaviri, diğer İl Emniyet Müdürleri için %331’ine,

-Diğerleri için %269’una,

3. İkinci Sınıf Emniyet Müdürlüğü kadrolarına atananlar için %244’üne,

4. Üçüncü Sınıf Emniyet Müdürlüğü kadrolarına atananlar için %23’üne,

5. Dördüncü Sınıf Emniyet Müdürlüğü kadrolarına atananlar için %219’una,

6. Emniyet Amirliği kadrolarına atananlar için %189’una,          

7. Başkomiser kadrolarına atananlar için %173’üne,      |

8. Komiser kadrolarına atananlar için %164'üne,

9. Komiser Yardımcılığı kadrolarına atananlar için %158’ine,

10. Diğerlerinden;

-1,2, 3 ve 4 üncü derecelerden aylık alanlar için %148’ine,

-5, 6 ve 7 nci derecelerden aylık alanlar için %139’una,

-8, 9, 10 ve 11 inci derecelerden aylık alanlar için %128’ine,

11. Çarşı ve Mahalle bekçileri için %90’ına,”

MADDE 9- 657 sayılı Kanunun eki (I) sayılı Ek Gösterge Cetvelinin "VII. Emniyet Hizmetleri Sınıfı" bölümünün (e) bendinin (aa) alt bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"aa) Yükseköğrenimliler

1 3000

2 2200

3 1600

4 1100

5 900

6 800

7 500

8 450"

Yorumlar 5 Yorum
ÇOK OKUNANLAR