BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,92
ALTIN 2.440,16
EMEKLİ

Emekliye intibak zammı verilecek mi?

Emeklilere 2016 yılında intibak zammı ne zaman verilecek? Emekliye intibak yasası çıkacak mı? İşte cevabı.

Emekliye intibak zammı birçok kişi tarafından takip edildi. Peki emekliye intibak zammı yapılacak mı? Emeklilere intibak yasası çıkacak mı? İşte ayrıntılar...
 
Birçok emeklinin yıllardır düzenlenmesini beklediği emekliye intibakzammı 2016 yılında yeniden gündeme getirildi. İntibak aynı kazanç tutarı ve gün sayısı üzerinden prim ödemesine rağmen farklı tarihlerde emekli olduğu için farklı miktarlarda emekli maaşı alan kişilerin eşit miktarda aylık alması amacı ile yapıldı.

Aynı kazanç üstünden emekli olup farklı maaş alma durumunu ortadan kaldırmak için ise intibak yasası oluşturuldu. Bu farklı miktardaki ödemeler emekli maaşlarının hesaplanmasında da farklılıklara neden oldu. 2000, 1988, 1987 yıllarının öncesinde ve sonrasında emekli olan kişiler için farklı hesaplamalar yapılıyor.

Emekliye intibak zammı ne zaman verilecek sorusu da bu yüzden sık sık soruluyor. Yaklaşık olarak 4 milyon kişiyi ilgilendiren emekliye intibak son dakika bilgileri de yeni gelişmeleri kaçırmak istemeyenler tarafından takip ediliyor. Bu intibak yasasından 2000'den önce emekli olan SSK'lı kişiler faydalanabiliyor ve maaşlarda artış sağlanıyor bu artışlar ise 50-355 TL arasında değişiyor. Düşük düzeyde maaş emeklilerin gelirlerini yükseltmek amacı ile görüşmeler sürüyor. Emekliler hem devletin yaptığı çalışmaları hem de Yargıtay'dan gelecek yeni intibak haberlerini bekliyor. Yargıtay önümüzdeki günlerde davayı karara bağlayacak. Çıkacak karar ile 355 liraya varan zam yolu da  açılacak. -

EMEKLİYE İNTİBAK ZAMMI NE ZAMAN VERİLECEK VE NE KADAR?

Emekliye intibak zammı 2016 yılında bir çok kişinin merak ettiği bir konuydu. Ocak Ayı'nda yapılan zamdan sonra emekliler Temmuz Ayı'nda da maaş artışı yaşayacak. SSK ve Bağkur'dan emekli olanların 100 TL'lik seyannen zam alırken memur emeklilerinin de %6 üzerinde zam alacağı söyleniyor. Enflasyona göre artan zamlardan sonra emekliye intibak zammı ne zaman verilecek bu yüzden merak ediliyor. Konuyu yargıya taşıyan dernekler ise şu sözleri söyledi "Talebimiz 2000 öncesi ve sonrası ayrımın yapılmaması yönünde. Tüm emekliler intibaktan yararlanmalı." dedi.

Daha öncesinde idari mahkemeden olumsuz karar çıksa da İMBED ve TÜED konuyu üst mahkemeye taşıdı. TÜED yetkilileri "2000 sonrası emekli olanların aylıklarının da 6283 sayılı intibak kanunu hükümlerine göre yeniden hesaplanmasını istiyoruz. Süreç Yargıtay aşamasında bulunmaktadır. Dava ile talebimiz 2000 öncesi ve sonrası ayrımının yapılmaması yönündedir. Bütün emeklilerin intibaktan yararlanmasını sağlamak için çalışmalarımız devam etmektedir." dedi.

EMEKLİYE İNTİBAK ZAMMI VAR MI?

Emekliye intibak zammı var mı sorusu emeklilerin merak ettiği sorulardan biri oldu. Emekliye intibak zammı son durum bilgileri arasında hala sürmekte olan iki tane ayrı intibak davası da Yargıtay'da görüşülüyor. 200 yılından önce emekli olan kişilerin maaşlarında 50-355 arasında artış oldu. Yapılan intibak zammı Memur, Bağ-Kur, İşçi, Emeklileri Derneği, Türkiye Emekliler Derneği gibi bir çok dernek de intibak yapılması için düzenlemeler başladı. Yargı'nın vereceği karara göre intibak zammına 'evet' denilirse bütün emeklileri kapsayacak ve böylece 2000 ve sonrasındaki tüm emeklileri kapsayacak. Emekliye intibak zammı ne kadar sorusunun cevabı henüz netleşmese de yargı kararından sonra yaklaşık 3 milyon kişinin 50-355 lira zam alması bekleniyor. 

EMEKLİ MAAŞI SORGULAMA VE ÖĞRENME ARTIK ÇOK KOLAY

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun bizlere online olarak verdiği e-devlet uygulaması sayesinde merak ettiklerinizi öğrenmek çok basit. Emekli maaşı sorgulama geçmişte SSK ile bağlantıya geçip kayıt olunması ve başvuru yapılması gereken bir konuydu.

Emekli maaşı öğrenme, ne zaman emekli olurum uygulaması ile buna ve güncel sigorta bilgilerine ulaşılabiliyor. SGK emeklilik şartları arasında önemli olan prim ödenen gün sayısının tamamlanması ve emeklilik yaşının doldurulması gerekmektedir. Güncel sigorta bilgilerinizi görmek için ilk olarak mobil imza ile giriş, elektronik imza ile giriş, e-devlet şifresi ile giriş ile giriş ya da TC kimlik bilgilerinden birini kullanarak giriş yapabilmeniz mümkün. 

Sisteme girdikten sonra e-hizmetler kategorisinin altında yer alan Sosyal Güvenlik Kurumu'nun online hizmet uygulaması SSK 4a emeklik yaşı hesaplama hizmet bilgisi olarak güncel sigorta bilgilerine ulaşmanızı sağlar. Bu uygulamayı kullanırken hizmete başlama tarihi, doğum tarihi, cinsiyet, maluliyet durumu, erken yaşlayla ilgili bilgileri doğru girmeniz önemlidir. Promosyon konusuyla da gündeme gelen emekli maaşı öğrenme işlemleri için ise yine e-devlet resmi sayfası olan türkiye.gov.tr'ye girilmesi gerekiyor. Sayfaya girdikten sonra bilgilere kolayca ulaşmak mümkün.

YURT DIŞINDAN NASIL EMEKLİ OLUNUR?

Mavi kart kişilerin yaşadıkları ülkeye ait vatandaşlık almak için izinli olarak vatandaşlıktan çıkma haklarına sahip olması olarak ifade edilmetedir. Mavi karta sahip vatandaşların devlet tarafından kimlik kartları iptal edilmektedir.

Buna göre yurt dışında çalışan vatandaşlarımız orada çalışmış oldukları süre zarfı boyunca burada borçlanma ile ödeyerek Türkiye'ye gelmeleri halinde gerçekleştirmektedirler. Yurt dışında ev hanımı niteliğinde yer alan bayanlar da bu uygulamadan borçlanma ile fayda sağlama hakkına sahiptir. Yurt dışından nasıl emekli olunur sorusunun cevabı ise bazı şartlar içermektedir ve şu şekildedir; Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan kişiler, yurt dışında belirli bir süre ikamet etme koşulunu yerine getirmiş olan vatandaşlar,  hizmet vermekte ve çalışmış olduğu yıllara ait belgeleri yer alan belgeler ile bunu ispat eden kimseler, son kısımda da yazılı olarak müracaat edilmesi halinde vatandaşlar bu emeklilik durumunda imkan sağlamaktadır.

EMEKLİ MAAŞI BANKA DEĞİŞİKLİĞİ DE YAPABİLİRSİNİZ

Emekli maaşı banka değişikliği yaparak almış olduğunuz bankadan farklı bir bankaya aktarabilirsiniz. 4-A , 4-B, 4-C bilgilerinin değişikliği için E-devlet sistemi şifresi gerekmektedir. Maaş değiştirme işlemi sadece ayın 11-30'u arasında yapılmaktadır.

E-DEVLET KAPISI GİRİŞ İŞLEMİ İLE HER BİLGİYE ULAŞILABİLİYOR

Giderek hayatımızı kolaylaştıran online işlemler büyük bir zaman tasarrufu sağlıyor. Artık resmi kurumlarla ilgili işlemleri bir yere gitmeden giriş sayfası olan www.turkiye.gov.tr'den yapabilirsiniz. En önemlileri e-devlet kapısı giriş sayfası ile yapılan vergi borcu, diploma kayıtları, sabıka sorgulama,sorgulama işlemleridir. Tüm bu işlemleri yapmak için sayfayı açtığınızda ekrana giriş butonu gelecektir ve bu kısma kimlik numaranızı, postahanelerden aldığınız e-devlet giriş sayfası şifrenizi girmeniz gerekiyor. Online sayfalar üzerinde yer alan bu sanal portal internet ile tüm kamu uygulamaları tek bir çatı altında toplanmış oluyor ve vatandaşlar çok kısa süreler içinde ulaşmak istedikleri belge ve bilgilere ulaşabiliyor. Önceden olduğu gibi devlet işleri için uzun kuyruklara girmeye ve vakit kaybetmeye gerek yok tüm işlemleri halletmek için sadece tek tık yetiyor. 

EMEKLİYE PROMOSYON VEREN BANKALAR 2016

Yapılan talep doğrultusunda emekliye promosyon veren bankalar ile ilgili ilk protokolün Denizbank ile imzalandığını da duyuran Sosyal Güvenlik Bakanı emeklililer için onüçüncü maaş yani bir maaş ikramiye geleceğini söyledi. Atılan imzanın hükümlerine göre dul, yetim, emeklilere ilk kez bağlanan aylıklar ile emekli ikramiyelerinin DenizBank'ın herhangi bir şubesinden almaya devam edecek olan hak sahiplerine promosyon ödeneceği ön görülen çalışmanın diğer bankalarla da yapılacağı duyurusu da yapıldı. Eğer diğer bankalarla da anlaşma sağlanırsa maaş ödemesi yaptıkları kamu personelleri için anlaşılan brüt maaşın bankalar %60'ını ödeyecek, bu da 1-3 yıl arası oluyor. Bankaların beklentisi ise emeklilerin açtıracakları hesap üzerinden işlem yapması. 

Yorumlar 1 Yorum
ÇOK OKUNANLAR