BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
EMEKLİ

Emeklinin cebi Ocak'ta ne kadar dolacak?

Emeklilerin gözü kulağı Ocak ayında gelecek intibak zammında... Zamların prim gününe bağlı olduğunu belirten uzmanlar yeni haberler vermeye ve emeklilere umut olmaya devam ediyor.

Emekliler heyecanla intibak zammını bekliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), intibak çalışmalarında sona yaklaştı. Çalışmaların bu ay sonuna kadar tamamlanması bekleniyor. İntibak zammı, maaşlara ise Ocak 2013 tarihinden itibaren yansıyacak.

KİMİN NE KADAR ALACAĞI BELLİ Mİ?

2000 yılından önce emekli olan SSK'lılar, intibak kapsamında 10 lira ile 339 lira arasında zam alacak. Zamların miktarı, derece, kademe ve gösterge kadar, prim gün sayısıyla da çok ilgili. Zam hesabında prim günü büyük önem taşıyor. Prim gününe göre en yüksek zam miktarı belli. Fakat sizin kademe ve göstergelerinize göre bu miktarlar değişebiliyor. 3 bin 600 gün prim ödeyen ve en yüksek göstergeden emekli olanlara 118 lira zam verilecek.

PRİM ÖDEMEYEN EMEKLİLER NE ALACAK?

5 bin gün prim ödeyen ve tavandan emekli olanlara ise 149.5 lira zam yapılacak. 6 bin gün prim ödeyen ve tavandan emekli olanların maaşına 174 lira, en üst göstergeden emekli olan 7 bin 400 gün çalışanın maaşına 212 lira zam yapılacak. 9 bin gün prim ödeyen ve en üst göstergeden emekli olanlar da 247 lira fark alacak. Bu gösterge ve prim gününün üzerinden emekli olanlara ise 339 liraya kadar zam verilecek.


İNTİBAK KAPSAMINDA TOPLU ÖDEME VAR MI?

Yaklaşık 2 milyon emekliyi kapsayan intibak düzenlemesi, Ocak 2013 tarihinden itibaren maaşların artmasını içeriyor. Bunun dışında geriye dönük bir toplu para ödemesi olmayacak. Sadece maaşlarının yanlış hesaplandığı belirlenen 2 bin 500 emekliye toplu para ödemesi yapılacak.

TOPLU PARA ALACAK EMEKLİLER KİM?
Sosyal Güvenlik Kurumu, intibak çalışmaları sırasında 2 bin 500 emeklinin maaşının eksik hesaplandığını belirledi. Ancak bu kişilerin isimleri açıklanmadı. Hesaplamalar tamamlandıkça, ödemeler yapılıyor . Toplu ödeme, maaş dönemlerinde emeklilerin hesabına yatıyor. Emekliler, bu 2 bin 500 kişi içinde olup olmadığını, maaşlarını çekerken hesaplarında toplu para olduğunu görerek öğreniyor.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR