BIST 9.084
DOLAR 32,38
EURO 35,04
ALTIN 2.326,25
EMEKLİ

Emeklilikte yaşa takılanlar isyanda!

Bir sosyal paylaşım sitesinde örgütlenen 'emeklilikte yaşa takılanlar', emekli olabilecekleri yeni bir düzenleme istediklerini belirtti.

Kızılay'da toplanan grup adına konuşan Mevlude Taşdelen, 1999'da çıkarılan yasa nedeniyle yılı ve prim gün sayısını doldurmalarına rağmen yaşı bekledikleri için emekli olamadıklarını söyledi.

'YASAL DÜZENLEME İSTİYORUZ'

Düzenlemelerin geriye yürümemesi gerektiğini ifade eden Taşdelen, ''1999 yılı ve öncesine ait emeklilik hakkımızın geri verilmesini ve bunun için bir an evvel bir yasal düzenleme yapılmasını istiyoruz'' dedi.

Türkiye'de 2,5 milyon işsiz olduğunu dile getiren Taşdelen, emeklilikte yaşa takılanların emekli edilmesi halinde işsizlik oranının yüzde 5'e düşeceğini savundu.

'YAŞLI İŞSİZ OLMAK İSTEMİYORUZ'

Yaşlı işsiz olmak istemediklerine dikkati çeken Taşdelen, ''Yaşlısınız, diyorlar işe almıyorlar. Devlet de emeklilik için genç olduğumuzu söylüyor. Bir an önce bu durumumuzun çözüme kavuşması için yasal düzenleme yapılmasını istiyoruz'' diye konuştu.

CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin, emeklilik yaşının yükseltilmesinden sonra gereken sigortalılık süresini ve prim gün sayısını tamamlamış çok sayıda kişinin yaştan dolayı emekli olamadığını belirtti.

Bu dönemde işsiz kalanların kıdem tazminatlarını tükettiğini, yaşlarından dolayı da iş bulamadığını ifade eden Çetin, ''emeklilikte yaşa takılanlar''ı sonuna kadar desteklediklerini söyledi.


YASA TEKLİFİ Mİ HAZIRLANACAK?

Yaşını tamamlamasına rağmen primini tamamlayamadığı için de emekli olamayan bir grup bulunduğuna işaret eden Çetin, her iki durumdakilerin sorunlarının çözülmesi için yasa teklifi hazırladığını bildirdi.

Türk Emekli-Sen Genel Başkanı Osman Özdemir de her zaman ''emeklilikte yaşa takılanlar''ın mücadelesine destek vereceklerini dile getirerek, ''Hakkaniyete, eşitliğe ve anayasanın sosyal devlet ilkesine aykırı olan bu uygulamanın düzeltilmesi gerekiyor. Prim ödeme gün sayısını ve sigortalılık süresini dolduran, ancak yaş sınırı nedeniyle emekli olayamayanların emeklilik hakkının iade edilmesini istiyoruz'' dedi.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR