BIST 9.525
DOLAR 32,60
EURO 34,75
ALTIN 2.497,22
EMEKLİ

Emeklilikte yaşa takılanlar için Bakan Soylu'dan açıklama

Emeklilikte yaş sınırına takılanlar emeklilik primini doldurmasına rağmen emekli olamıyor. Çalışma Bakanı Süleyman Soylu, emeklilikte yaşa takılanlar için umut verici konuşmadı.

Emeklilik şartlarını tamamladığı halde yaş sınırına takılanların sıkıntılarına ilişkin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu kritik açıklamalarda bulundu.

Sosyal Güvenlik Kurumu Hizmet Sunumu Genel Müdürlüğünün Batıkent'teki Veri Merkezi'ni ziyaret eden Soylu, ziyareti sırasında basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, emeklilikte yaş haddine takılanların beklentilerine ilişkin, "Çok üzülerek ifade etmek istiyorum ki bu reform çalışan insanlarımızın hangi yaşta emekli olacaklarını bir şekilde biçimlendirmiş, netleştirmiş ve ortaya koymuştur. Onun için üzüldüğüm kısım şu kısım, bu beklentileri maalesef karşılayamayacağız" dedi. 

BAKAN SOYLU YEŞİL IŞIK YAKMADI

Bakan Soylu, 'Muhakkak ki 'emeklilikte yaşa takılanlar' diye bir kavram üretildi. Biz elimizde imkan olsun bu konuların her birisine çok açık bir şekilde onların da istifade edebileceği şekilde düzenlemeler yerine getiriyoruz. Bunu da bilmenizi isteriz.' dedi.



 SGK'nın Türkiye'nin göz bebeği bir kurum olduğunu ifade eden Soylu, "erken emeklilik" sorusuna da yanıt verdi. Erken emeklilik için yapılabilecek bir düzenleme imkanının olmadığını belirten Soylu, emeklilikte yaşa takılmanın, prim günü dolmuş fakat yaş gelmediği, o limiti dolduramadığı için emekli olma fırsatına henüz sahip olunamadığını vurguladı. "Emeklilikte yaşla ilgili gerçekleştirilen düzenlemeler, formlar, yenilenmeler ihtiyaçtan kaynaklanır" açıklamasında bulunan Soylu, erken emekliliğin ve uzun yıllar çalışmamanın bedelini ödediklerini ifade etti etti.



"BEKLENTİLERİ KARŞILAYAMAYACAĞIZ"

Erken emeklilik uygulaması getirildiğinde IMF kapısına gidilip "Bize 500 milyon dolar para verin de emekli maaşlarımızı ödeyelim" denileceğini hatırlatan Soylu, erken emeklilik açıklamasını şu sözlerle sonlandırdı: "Dün yapılan reformlara da bugün Türkiye'nin ayaklarının üzerinde durma konusunda ortaya koyduğu çabaya da yarın gelecek nesillerimize de doğru yapılmamış bir iş olur. Onun için biz reformumuzun sahibiyiz, reformumuzun takipçisiyiz ve Türkiye'de özellikle sosyal güvenlik sistemimizin gelir ve gider arasındaki dengesinin sorumlusuyuz. Attığımız her adım da böyle. Çok üzülerek ifade etmek istiyorum ki bu reform çalışan insanlarımızın hangi yaşta emekli olacaklarını bir şekilde biçimlendirmiş, netleştirmiş ve ortaya koymuştur. Onun için üzüldüğüm kısım şu kısım, bu beklentileri maalesef karşılayamayacağız."

ERKEN EMEKLİLİK YASASI ÇIKSA NE OLACAK?

Erken emeklilik yasa tasarısı kabul edildiği takdirde milyonlarca kişiye emeklilik yolu açılacaktı. Daha önce erken emeklilik için sunulan teklife göre; 8 eylül 1999 dan önce sigortalı olanlar ile yine aynı tarihten sonra sigortalı olanların aşağıdaki şartları yerine getirmesi gerekecekti;

Kadınlarda 50, erkekler de 55 yaşını doldurmamış olmaması, kadınların 20, erkeklerin ise 25 yıldan bu yana sigortalı olması ve 5000 prim gününü doldurmuş olması,



Eğer ki kadınlar 50 yaşını erkekler ise 55 yaşını doldurmuşlarsa buna bağlı olarak, kadınların 20 yıl erkeklerin de 15 yıldan bu yana sigortalarının bulunmuş olması ve en az 3600 gün malullük, ölüm ve yaşlılık primlerinin yatırılmış olması şartı aranacaktı.

Yorumlar 5 Yorum
ÇOK OKUNANLAR