BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 35,01
ALTIN 2.323,60
YAZARLAR

Emeklilik için yaş hesabı nasıl yapılır?

Emeklilik için yaş hesabı nasıl yapılır?

Okurumuz Hicran BURAK soruyor: “01.03.1977 doğumluyum. 01.02.1993 tarihinde okuldan sigorta numaramı stajyer olarak aldım. 01.10.1994 ilk sigortalı olarak çalışmaya başladım. 2000 doğumlu bir tane oğlum, 5250 gün primim var. En kısa şekilde ne zaman nasıl emekli olabilirim? Halen çalışmaktayım.”



Sayın okurum, öncelikle belirtelim ki 01.01.1993 tarihli girişiniz sigortalılık başlangıcı olarak dikkate alınmaz. Birçok okurumuz stajyer sigortası konusunda soru soruyor. Öncelikle bu konuyu biraz açıklamakta fayda var.


Stajyer Sigortası Emekliliğe Sayılmaz

Stajyer sigortalılığı yalnızca kısa vadeli sigorta kollarına, başka bir deyişle iş kazası, meslek hastalığı ve hastalık sigortalarına tabi olarak çalışmayı içeren bir sigortalılıktır. Stajyer sigortasında emekliliğe sayılan uzun vadeli sigorta kolları (malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları) primleri kesilmez.

Dolayısıyla emekliliğiniz için gerekli olan şartlardan biri olan sigortalılık süreniz staja başladığınız tarihte değil normal SSK’lı olarak (hizmet akdine tabi bir şekilde) çalışmaya başladığınız tarih olan 01.10.1994 tarihinde başlıyor.


Stajyer Sigortası Dönemi Borçlanılabilir mi?

Stajyer sigortasında geçen sürelere borçlanma hakkı getirilmesi uzun süredir kamuoyunun gündeminde. Ancak meclisten yasal değişiklik yapılması yönünden bir irade çıkmadan değişmesi hukuken mümkün değil. Dahası pekçok kişinin hemen emekli olmasını sağlayacağı ve bu yönüyle SGK’nın aktüeryal dengesine etki edeceği için pek de siyasilerin gündemine gelen bir konu değil.

Mevcut durumda stajyer sigortalılığını emeklilik hesaplarında dikkate alamıyoruz.


Emeklilik Şartlarınız Kademeli Sisteme Tabi

İlk kez çalışmaya başladığınız tarihte henüz 17 yaşınızda imişsiniz. O dönemde yürürlükte olan sosyal güvenlik kanunu olan 506 sayılı Kanuna göre 18 yaşını doldurmadan önce çalışması olanların emeklilik ile ilgili sigortalılık süresi hesabı 18 yaşını doldurdukları tarihte başlamış kabul edilir.

Ancak bu durum sizi emeklilik şartlarınız yönünden etkilemiyor. Sosyal güvenlik reformları kapsamında geçiş hükmü olarak getirilen kademeli emeklilik yaşı sisteminde bu hüküm yer almıyor. Dolayısıyla emeklilik şartlarınız 17 yaşındaki tarihteki şartlara göre belirleniyor.


Bir Buçuk Yıl Sonra Gününüz Dolacak

01.10.1994 tarihli işe girişinize göre 20 yıl sigortalılık süresi ve 5750 günü tamamlamanız halinde 51 yaşınızda emekli olabilmeniz mümkün.

Sigortalılık süresi şartını 01.03.2015 tarihinde yerine getirmiş olacaksınız. Halen sigortalı olarak çalıştığınıza göre emekliliği haketmek için 500 gününüz kalmış. Bir yıl beş ay sonra gün sayınız da dolacak.

Yaşa Takılanlardansınız

Ancak yaşınız henüz genç. 35 yaşındasınız. Kademeli yaş şartına tabi olduğunuzdan 51  yaşınıza geldiğinizde emeklilik isteyebileceksiniz.

Dilerseniz 2014 yılının Nisan ayında işinizden ayrılıp ev hanımı olarak hayatınıza devam edebilirsiniz. Yaşınızın dolduğu 01.03.2028 tarihinde de emeklilik için dilekçesiniz verebilirsiniz.


---


Kıssadan Hisse

"Hayatta düştüğün zaman umudunu, kalktığında kişiliğini kaybetme."


Sorularınız için:

Emeklilik tarihini hesaplatmak isteyen okurlarımızın T.C. kimlik numarası, SSK sigorta sicil numarası, Bağ-Kur numarası, ay-gün-yıl olarak doğum tarihi, askerlik yaptığı ve terhis olduğu tarihleri, askerlik süresini, er olarak yada yedek subay olarak yaptığını, ilk işe giriş tarihi (ilk kez sigortalı olarak çalışmaya başlanılan tarih), hizmet dökümü, doğum borçlanması için çocukların doğum tarihlerini, özürlü ise özürlülük rapor oranını, vergi indirimi yazısı alıp almadığı bilgilerinin tümünü eksiksiz göndermeleri gerekmektedir. Tarihlerin ay, yıl ve gün şeklinde gönderilmesi gerekir.

Yazarın tüm yazıları için:



Yorumlar