BIST 8.887
DOLAR 32,34
EURO 35,12
ALTIN 2.239,84
YAZARLAR

Emeklilik dolandırıcılarına aman dikkat!

ANKARA’dan okurumuz Ayşegül Solmaz soruyor: “Bünyamin bey, eksik günlerim var emeklilik için. Kocam bir muhasebecinin yanından sigortalı göstermiş beni, her ay 200 Lira ödüyorduk adama sigortalı göstersin diye.

ANKARA’dan okurumuz Ayşegül Solmaz soruyor: “Bünyamin bey, eksik günlerim var emeklilik için. Kocam bir muhasebecinin yanından sigortalı göstermiş beni, her ay 200 Lira ödüyorduk adama sigortalı göstersin diye. Ama SGK müfettişi beni çağırdı, gittim, ifade verdim. Şimdi silmiş o günlerimi. Oraya ödediğim paraları nasıl geri alırım? Devlet bizi mağdur etti. Bana bir çıkar yol gösterin…”

Sayın okurum, siz de sahte sigorta çetelerinin ağına düşmüşsünüz… Emeklilik vaadi ile kandırılmışsınız!

Sizi mağdur eden devlet değil, düpedüz dolandırılmışsınız…

Ne ödediğiniz paraları geri alabilirsiniz ne de size çıkan borçtan kurtulabilirsiniz. Zira eşinizin sizi bir yerden sigortalı göstermesi “sahte sigorta”dır ve yasaya aykırıdır…

Size bunlar yaptıran şebeke üyeleri ise (muhasebeci kisvesi altında olanlar dâhil) hapse girecek.

Peki, sahte sigorta nedir, bu dolandırıcılık çetelerinin tuzağına düşmemek için nelere dikkat etmelisiniz? Tüm okurlarımız için bu önemli konuyu açıklayalım…

Sahte Sigorta Çetelerine Aman Dikkat!

Ülkemiz emekli olmak için sigortalı olmak, emekli olmak için de sigortalı olmak zorunlu!

Başka bir deyişle fiilen çalışmak sigortalılık için temel şartlardan biri.

Ancak sosyal güvenlik sisteminin 2008 yılında yürürlüğe giren reform sonrasında genişlemesi; vatandaşların özel hastanelere gidebilme, yüz nakli gibi en pahalı ameliyatları bile SGK ile ücretsiz olabilme, yurtdışında tedavi, geçici iş göremezlik ödeneği gibi hizmetleri almaya başlaması bazı dolandırıcılara yeni bir kapı açtı.

Kendilerini zaman zaman muhasebeci, mali müşavir gibi tanıtan bu dolandırıcılar insanları isteğe bağlı sigorta priminden daha ucuz ücretlerle sigortalı yapmayı vadetmeye başladılar.

Özellikle yoksul ve mağdur insanları seçen bu dolandırıcılık çeteleri insanları gerçekte çalışmadan çalışmış gibi göstererek topladıkları primi devlete yatırmadan cebe indiriyorlar.

Sigortanız Sahte mi?

Sahte sigorta halk arasında bilinen ismiyle “sigortalı gösterilmek”, yani çalışmadan adınıza sigorta yatırılmak…

Bu tür bildirimlerin yapıldığı gerçekte olmayan işyerlerine ise sahte işyeri diyoruz.

Bazı sahte sigortalı çeteleri, kâğıt üzerinde çok fakir kişilerin veya dilencilerin üzerine açılan şirketler üzerinden bazıları ise eskiden gerçek ve faal olan ama şimdi batmış firmalar üzerinden sahte bildirim yapıyorlar.

Yani bu iş için naylon şirketler kullanılmakta, bu şirketlerde gerçekten çalışmayan kişiler sigortalıymış gibi gösterilmekte.

Bu kanuna göre suçtur ve çoğu zaman organize dolandırıcılık faaliyeti şeklinde yapılmakta.

Batmış İş yerlerini Devralıyorlar

Bir de batmış iş yerlerini devralıp dolandırıcılık yapanlar var…

Muhasebeci kisvesi altına sığınan bazı kişiler insanları gerçekte olan şirketlerden sigortalı gösteriyor. Ama bu sigortalı olarak bildirilen kişiler hiçbir zaman işyerinin kapısından adımını bile atmamış oluyor.

Bu şekilde sigortalı gösterilen kişiler genelde doğum parası, emzirme ödeneği, sağlık yardımı gibi hakları almaya çalışıyor.

Örneğin hamile olduğu öğrenilen bir kadın sırf doğumunu özel hastanede yapabilsin veya geçici iş göremezlik ödeneği alsın diye sahte olarak sigortalı gösteriliyor.

Bu kişilerin primlerini de sigortalı gösterilen kişiler kendileri ödüyor.

İşyerleri gerçek olsa da, bu şekilde sigortalı gösterilme de “sahte sigortalılık” ve yasaya aykırı…

Emeklilik Hayaliyle Kandırıyorlar…

Dolandırıcılar özellikle emeklilik günü eksik olanları hedef seçiyor…

Bu kişiler, emeklilikleri için gerekli olan primleri tamamlayabilmek için çıkış yolu ararken şebekenin tuzağına düşüyorlar.

Bu çeteler özellikle dar gelirli, fakir fukara vatandaşları hedef almakta.

Düşük primle emekli olabilecekleri vaadinin cazibesine kapılan kişiler, paravan şirketler üzerinden sigorta yapılıyor.

Bir kişi için en düşük isteğe bağlı ya da zorunlu sigorta prim miktarı 340 TL civarı iken paravan şirketler, 150-200 TL'ye sigorta vadetmektedir. Şirket paravan olduğu için vatandaştan alınan paralar cebe indirmekte. Devlete ise tek kuruş ödeme yapmamakta.

Şirket sahte olduğundan devletin alacaklarını tahsil etmesi de mümkün olmamaktadır.

SGK Müfettişleri Yakalıyor…

SGK son dönemlerde bu şekilde çalışan sahte sigortalıların üzerine daha fazla gidiyor.

SGK Sosyal Güvenlik Denetmenleri/Müfettişlerinin özverili çalışmaları ile vatandaşların umudunu kara çevirmek isteyen dolandırıcılık çeteleri bir bir çökertiliyor.

Bir işyerinin paravan işyeri olduğunun anlaşılması halinde çoğu zaman emniyet organize suçlarla mücadele şube müdürlüğü veya MASAK da olaya müdahil oluyor.

Zira yapılan şey Türk Ceza Kanununa göre nitelikli dolandırıcılıktan resmi evrakta sahteciliğe kadar uzanan birçok suçu kapsıyor.

Ancak sahte işyerleri sahte belge ile aslında dilenci olan kişiler adına açıldığından asıl dolandırıcıları yakalamak çok zorlaşıyor.

Verdiğiniz Paralar Yanar!

Sahte sigortalılık tespit edildiği zaman bu sigortalılık günleri tümüyle iptal edilmekte. Aradan kırk yıl bile geçse tespit edilen sahte sigortalılık bu şekilde yapılan tüm sigortalılık hizmetlerini yakıyor…

Sahte sigortalı çetelerine prim diye ödenen paralar da yanıyor… Dolandırıcılara karşı tazminat davası açma hakkı ise her zaman saklı…

Sadece paralarınız yanmakla kalsa iyi. Sahte şekilde sigortalılık sayesinde emekli olunmuş ise emekliliğiniz de yanıyor. SGK size ödediği tüm emekli maaşlarını faiziyle sizden geri istiyor.

Yetmiyor, sahte sigortalı veya emekli olunan dönemde hastaneden ne kadar ilaç ve tedavi aldıysanız hepsinin parası sizden faiziyle geri isteniyor.

Yetmiyor, geçici iş göremezlik ödeneği gibi tüm sosyal güvenlik yardımları SGK’ca faiziyle geri isteniyor.

Sözün özü sahte sigortalılık çok çok yüksek bedellerle başınıza patlıyor…

Sigortanız Sahte Olmasın!

Tüm okurlarımızı emeklilik vaadiyle dolandıranlara karşı uyarmak isteriz…

Size, “Gel seni şurdan sigortalı gösterelim, emekli ol” diyenlere inanmayın…

Bu dolandırıcılar zaman zaman muhasebeci ya da mali müşavir gibi meslek mensuplarını da kötü emellerine alet etmektedirler. Bazen de kendilerini mali müşavir ya da muhasebeci gibi tanıtmaktadır.

Kanmayın, bu bir para tuzağıdır, kanunen fiilen çalışmadan “sigortalı gösterilmek” diye bir şey yoktur!

Sigortalı olmak istiyorsanız, bunun yerine yasal olarak SGK’ya gidin ve isteğe bağlı sigortalı olun, priminizi düzenli ödeyin.

Aman dikkat, son başınız ağrımasın!...


---

Kıssadan Hisse

“İletişimde en önemli şey karşınızdakinin ne söylemediğini duymaktır.”

— Peter Drucker

---

Sorularınız için:

www.twitter.com/bunyaminesen

www.facebook.com/bunyaminesen.yazilar

Yazarın önceki yazıları için:

/yazar/bunyamin-esen-181.html

Yazarın yazı arşivi için:

http://www.inter/bunyamin-esen-1081z.htm

Yorumlar