BIST 9.080
DOLAR 32,35
EURO 35,11
ALTIN 2.309,35
EMEKLİ

Emekli promosyonunda pazarlık yarışı

Emekli promosyonunda gözler bayram sonrasına kaldı. Bankalar ve bakanlık arasında devam eden kıran kırana mücadelede sona doğru yaklaşıldı.

Emekli promosyonunu ne zaman alacağını merak ediyor. Henüz miktar belli olmasa da 600- 900 TL arası bir rakam konuşuluyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu'nun konuyla ilgili yaptığı açıklamada ise gözler bayram sonrasına çevrildi.

Sabah gazetesinden Faruk Erdem'in bugünkü yazısında ele aldığı emekli promosyonunda 2 senedir gündemde olan konunun sona yaklaşıldığını anlattı. Emekliler için promosyon sözünü ilk kez 2014'te duyduk. Toplu sözleşme görüşmelerinde sendikalar memurların aldığı banka promosyonlarının emekliler için de verilmesini gündeme taşıdı.

Çalışma Bakanlığı ve SGK yetkilileri o dönemde bankalarla bir araya geldi. Önce emekli maaşının yüzde 80'inini ödendiği kamu bankaları masaya çağrıldı. Fakat kamu bankaları 'emekliler maaşını hemen çekiyor' gerekçesiyle 50-60 liralık komik teklifler getirince görüşmeler tıkandı. Oysa memurlar ortalama promosyon dönemi için brüt maaşlarının yüzde 60'ını alıyorlar. Yani 3 bin lira brüt maaşı olan bir memurun genelde 3 yıl olan promosyon dönemi için alacağı para bin 800 lirayı buluyor. Ortalama bin 500 lira olan emekli maaşının 3 yıllık promosyonu da 900 lirayı bulması gerekiyor.

PROMOSYON YARIŞI BAŞLADI
Kamu bankaları pazarlık masasındayken özel bankalarda da emeklilerin maaşını kapma yarışı başlamıştı. Çünkü ortada 180 milyar lirayı bulan bir pasta söz konusu idi. Bir bankayla yapılan anlaşma gereği ilk kez maaşını alanlara 300 liralık bir promosyon teklif edildi.Buradan yola çıkılarak masada pazarlık 600 liraya kadar yükseldi. Şimdi gelinen noktada 3 yıllık promosyon dönemi için 900 liranın verilmesi gündemde.

Yorumlar 10 Yorum
ÇOK OKUNANLAR