BIST 9.076
DOLAR 32,32
EURO 35,11
ALTIN 2.299,84
MEMUR

Emekli promosyonu 900 TL olabilir! Flaş iddia

Emekli promosyonu emeklilerin dört gözle sonuçlanmasını bekledikleri konuların başında geliyor. Bakanlık 600 liradan kapıyı açıyor; peki bankalarla pazarlıkta son aşama ne? İşte emekli promosyonunda son durum...

MEMURHABER.COM- Emekliye promosyon milyonlarca emeklinin heyecanla sonuçlanmasını beklediği bir süreç... Kamu ve özel bankalarla sürdürülen pazarlık görüşmelerinde son duruma bakıldığında, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın taban fiyat olarak 600 TL'den kapıyı açtığı görülüyor. Peki daha yüksek miktarda promosyon söz konusu olamaz mı? İşte emekliye promosyonda son durum...

En düşük promosyon tutarı olarak Bakanlık'ça belirlenen 600 TL taban fiyatının üzerine, isteyen banka, fazlasını vaat edebilir. Tüm bankalar emeklilere aynı promosyon tutarını ödeyecek. Promosyonda tek fiyat olacak.


EMEKLİYE PROMOSYON 900 TL'YE YÜKSELEBİLİR!

Milliyet yazarı Faruk Erdem bugünkü yazısında, emeklilere bankaların yapacağı promosyon ödemelerinde, memurlarda olduğu gibi rakamın 1-3 yıl için 900 lira olmasının mümkün olabileceğini belirtti.

İşte o yazıdan çarpıcı satırlar:

EMEKLİLER 4 GÖZLE BU KARARI BEKLİYOR

Son bir-iki yıldır promosyon emekliler için önemli bir kavram haline geldi. Yazılarımızla bu konuyu canlı tuttuk ve hükümet de kararlı bir biçimde üzerine gitti. Kısaca özetleyeyim. Kamu görevlilerinin maaşlarını ödeyen bankalar özel anlaşmalarla belli bir miktar parayı memurlara ödüyor. Buna 'promosyon' deniyor. Alan memnun veren memnun.
Memurlarda olduğu gibi emeklilerin de maaşı bankalara yatırılıyor. Üstelik 3 milyon memur varken emekli sayısı 11 milyon. Ortadaki maaş pastası da çok büyük. 185 milyar lirayı buluyor. Bu konuda Çalışma Bakanlığı öncelikle kamu bankalarıyla masaya oturdu. Ama istenen rakamlara ulaşılamadı. İşin ilginci bu pazarlık sürerken özel bankalar hemen kampanyalara başladı. "Gelin maaşınızı bizden alın" diyen özel bankalar 400 lira nakit, çeyrek altın, masrafların sıfırlanması gibi birçok teklifi ortaya attı. Demek ki bu iş kârlı bir işti.

HÜKÜMET 600 LİRA PAZARLIĞINDA AMA...

Hükümet bu kez pazarlık masasına özel bankaları da davet etti. Pazarlık sürüyor. Haziran ayında konunun çözüleceğini bekliyoruz. Üstelik kapı 600 liradan açıldı. Fakat bize göre rakam daha yüksek olabilir. Hesabı şöyle yapıyoruz. Memurların büyük çoğunluğu anlaşılan dönem için brüt maaşlarının ortalama yüzde 60'ı kadar promosyon alıyor. Bu rakam bazı kurumlarda yüzde 55 bazılarında yüzde 70 oluyor. Bu kurumların anlaşmalarına göre değişiyor. Dönemler de genelde 1-3 yıl arasında oluyor.

EMEKLİNİN BRÜT MAAŞI YOK!

Emeklinin brüt maaşı yok. Ek ödeme dahil maaş var. Ortalama maaş da bin 500 liranın üzerinde. Biz bin 500 lira olarak kabul edersek belli bir dönem için benzer bir uygulamada ödenecek rakam 900 lira olacaktır. 3 yıl kabul edilirse senede 300 liraya denk gelir.

"EMEKLİLER MAAŞLARINI HEMEN ÇEKİYOR" TEZİ DOĞRU DEĞİL...

Birçok banka buna razı olacaktır ki zaten benzer rakamları veriyorlar. 'Emekliler maaşlarını hemen çekiyor' tezi de çok doğru değil. Memurlar hemen çekmiyor mu? Bankacılıkta tek ürün maaş hesabı değil. Emeklilerin büyük çoğunluğu tüketici kredisi kullanıyor, kredi kartı alıyor, kredili mevduat hesabı açıyor, ayrıca otomatik talimat vererek faturalarını ödüyor. Bunlar her banka için kazanç kalemleri.

ZORUNLU OLMAMALI

Belirli bir dönem kendilerinden maaş alacak olan emekliye bankalar bazı ürünlerini şart koşuyor. Emekli isterse bu ürünleri zaten kullanıyor. O yüzden anlaşma yapılırken buna dikkat etmekte fayda var. Verilen para başka yollarla geri alınmasın.


 
Edinilen bilgiye göre; promosyonda 2 formül gündemde. İlk formül; taban tutar. Buna göre; emeklilere ödenecek promosyonda bir taban tutar belirlenecek. Bankalar, emeklilere bu tutarın altında promosyon ödeyemeyecek. Hatta emekli maaş pastasından payını artırmak isteyen bankaların rekabeti, promosyonu taban tutarın üzerine çıkaracak. Şu anda düşünülen en az tutar 600 TL. Emeklilerin kendinden maaş almasını isteyen bankalar,daha yüksek promosyon vaat edebilecek. Emekli hangi banka daha yüksek promosyon vaat ederse, ondan maaşını alacak.

PROTOKOL İMZALANACAK
Halen emeklilere maaş ödemesi dağılımında kamu bankaları yaklaşık yüzde 80'lik payasahip bulunuyor. PTT ile bu oran yüzde 90'a ulaşırken; özel bankaların payı ise yüzde 10civarında. Bu payı artırmak isteyen özel bankaların, rekabet içerisinde promosyon ödemesini taban tutarın üzerine çekeceği düşünülüyor. Promosyonda ikinci formül ise, tek tutar. Bankalar ile yapılan pazarlıklar sonucunda sabit bir promosyon tutarı belirlenecek. Tüm bankalar, maaşlarını şubelerinden alan emeklilere bu tutarda promosyon ödeyecek. Promosyonda hangi formülün işleyeceği, pazarlıklara bağlı olarak belirlenecek. Bu konudaki yol haritasının ay sonunda şekillenmesi bekleniyor. Sosyal Güvenlik Kurumu, pazarlıkların ardından bankalarla protokol imzalayacak. Emeklilerin banka promosyonuna yaz aylarında kavuşması bekleniyor.

Promosyon ödemesi emeklilerin maaşlarının yatırıldığı bankalar tarafından verilecek. Emekliler için 23 ayrı bankaya yılda 185 milyar lira yatırılıyor. Bankalar bu paraları kullanıp kâr elde ediyor.

Yorumlar 5 Yorum
ÇOK OKUNANLAR