BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
EMEKLİ

Emekli olan memur yeniden çalışabilir mi?

'Emekli olan memur tekrar kamuda çalışabilir mi?' çoğu vatandaşlar bu sorunun cevabını merak ediyor. 2005'te yürürlüğe giren 5335 sayılı Kanun ile üst düzey görevlere atanma gibi bir kaç istisna dışında yeniden kamuda görev alamaz.

Anayasa Mahkemesi, emekli iken memur olarak çalışmaya devam ettiği dönemde ödenen emekli maaşları için borç çıkarılması işlemiyle ilgili davada karar verdi.

1995 yılında emekli olduktan sonra tekrar kamuda göreve başlayan memur için Anayasa Mahkemesi çarpıcı bir karar verdi. Yeniden memur olan vatandaşın 5335 sayılı Kanun'u ihlal etmesi üzerine dava açıldı.

YANLIŞ ÖDEME YAPILDIĞI 2010'DA ANLAŞILDI

Vatandaşların bilgileri SGK'da olmasına rağmen, çapraz sorgulama sistemi kurulmadı ve memura emekli maaşı ödenemeye devam etti. Bunun üzerine memur 2010 yılında yeniden emekli olmak istediğinde durum anlaşıldı. Yanlış ödeme yaptığını fark eden SGK 2005 ile 2009 yılları arasındaki emekli maaşlarının geri ödenmesi talep etti. Bunun üzerine vatandaş SGK'ya dava açtı.

AYM SGK'YI KUSURLU BULDU

Vatandaş davayı kaybetmesinden sonra Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulundu. Anayasa Mahkemesi'de verdiği karar doğrultusunda durumu 2005 yılından itibaren SGK'ya bildirmeyen Orman Genel Müdürlüğünün ve durumu çapraz sorgulama yoluyla tespit etme imkanı olmasına rağmen bunu yapmayan SGK'nın kusurlu olduğuna karar verdi. Anayasa Mahkemesi, bu olayda mülkiyet hakkının ihlal edildiğine ve yeniden yargılanma yapılmasına karar verdi.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR