BIST 9.891
DOLAR 32,57
EURO 34,99
ALTIN 2.460,00
EMEKLİ

Emekli maaşının arttırmanın formülü

SSK’lı ve Bağ-Kur’lu olanlara yeni bir hak tanındı. Bağ-Kur’lular artık SSK’lı olarak da çalışıp yüksek emekli maaşı alabilecek.

Çalışma hayatında son yıllarda bazı değişiklikler yaşandı. Klasik çalışma biçiminden farklı olan gündelikçiler, taksi ve dolmuş şoförleri, turizm rehberleri için farklı sigortalılık yöntemleri hayata geçirildi.

Genç jenerasyon, aynı anda birden çok iş yapabildiği gibi bunların bir bölümü işçi, bir bölümü girişimci statüsünde olabiliyor. Aynı anda birden çok statüde sigortalılık mümkün hale geldi. Artık kişinin aynı anda hem bir işverene bağlı çalışması, hem de mesai dışında kendi adına açtığı büfede olması halinde hem işveren tarafından SSK'ya, hem de kendi adına Bağ- Kur'a prim ödenmesi mümkün hale geldi. Bu durumda hem Bağ-Kur'a, hem SSK'ya prim ödenmiş oluyor, ancak kişi SSK'lı sayılıyor.

Hem prim ödediği günler, hem de ödediği prim miktarı artan kişinin emekli aylığı da yükseliyor. Yargıtay geçtiğimiz ay SGK'nın 2011 yılından bu yana uyguladığı bu yöntemin İş Hukuku açısından da sorun oluşturmadığına hükmetti. Kendi şirketi olan veya Bağ-Kur'lu olmayı gerektirecek şekilde şirket ortaklığı bulunan bir kişi, başka bir işveren yanında işe girip çalışmaya başlarsa otomatik olarak SSK'lı olyor...

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR