BIST 9.080
DOLAR 32,33
EURO 35,08
ALTIN 2.308,55
EMEKLİ

Emekli maaşı başvurusu nasıl yapılır?

Emekli maaşı almak için vatandaşların başvuru yapması gerekiyor. Peki emekli maaşı başvurusu nereye ve nasıl yapılır? İşte cevabı...

Vatandaşlar birçok resmi işlerini internet üzerinden gerçekleştirebilirler. Emekli maaşı başvurusu için de internet üzerinden başvuru yapılabiliyor. Emekli maaşı başvuru işlemi nasıl yapılır? İşte ayrıntılı bilgiler...

Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamında bulunan SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı kurumlarında çalışan vatandaşlarımız emeklilik primi doldurma gibi emeklilik için gerekli şartları tamamlamaları durumunda emekli maaşı başvuru işlemlerini gerçekleştirmek istemektedir.

Başvurunuzun kabul edilmesi için emeklilik için belirlenen koşulların tamamının yerine getirilmiş olması gerekmektedir. Artık günümüzde internet kullanımının artması ile birlikte pek çok işlemde olduğu gibi emekli maaşı başvurusu da online olarak gerçekleştirilebilmektedir. Emekli maaşı başvuru işlemlerinde emekli olacak olan vatandaşlarımızdan istenilen evraklar vardır.

Gerekli evraklardan biri 1 adet fotoğraftır. İkincisi vergi indirimlerinden yararlanan vatandaşların getirmesi gereken gelir vergisinden muafiyet belgesidir. Üçüncüsü ise SGK Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nce tahsis talep ve beyan taahhüt belgesinin başvuru işlemlerinde verilmesi gerekmektedir. Bu belge online olarak E-Devlet sistemi sayesinde kolay bir şekilde verilmektedir. Ama biliyorsunuz ki E-Devlet sistemi üzerinden yapacağımız işlemlerde E-Devlet şifrenizin olması gerekmektedir.

EMEKLİ MAAŞI HANGİ DURUMLARDA KESİLİR?

Emekli maaşı kesilmesinin sebepleri bağlı olduğunuz kuruma ve karşılaştığınız durumlara göre değişiklik gösterebilmektedir. Emeklilik maaşı kişilerin çalışma hayatı boyunca adlarına yatırılan primler sayesinde alınan bir ücrettir. Emeklinin gelir kaynağıdır. Fakat emekli maaşınızın kesilmesi için bazı sebepler bulunmaktadır. SSK’dan emekli vatandaşlarımız için emekliliği süresinde yurtiçinde ya da yurtdışında bir işte çalışmaya başlamaları durumunda emeklilik maaşı kesilmektedir.

BAĞ-KUR’dan emekli vatandaşlarımız ise vergiye kayıt bir işte çalışmaları durumunda aylığım kesilsin diye dilekçe vermeleri ile aylık kesilmektedir. Emekli Sandığı’ndan emekli olan vatandaşlarımız için belirtilen emekli maaşı kesilmesi sebeplerinden biri devlet memurluğu ya da resmi kurumlarda SSK’ya bağlı olarak çalışmaya başlamaları durumudur. Ama emekli olduktan sonra özel sektörde SSK’lı ya da BAĞ-KUR’lu olarak çalışmaya başlamaları durumunda emekli maaşlarında bir kesilme yapılamaz.

Emekli olma durumundan sonra emeklilik maaşını alıp çalışmak isteyen vatandaşlarımız sosyal güvenlik destek primi ödeyerek hiçbir kesilme olmadan çalışabilirler. Ya da çalışmaya başlamaları ile birlikte normal çalışan gibi sigorta primi ödeyip tekrar emekli olmaları durumunda emekli maaşını almaya devam edebilirler. Bu şekilde bir yol izlememeniz durumunda geriye dönük olarak aldığınız emekli maaşlarının iadesini isteyebilirler. Bu şekilde mağdur olmamak için hem emekli maaşınızı olarak hem de sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışabilirsiniz.

EMEKLİ MAAŞI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

SGK emekli maaşı sorgulamadan önce emekli maaşı başvurusu yapmalısınız. Bu işlemler için artık kurumlara gidip uzun kuyruklar beklemenize ya da gereksiz bir sürü evrak ile uğraşmanıza gerek kalmadı. Vatandaşlarımıza sunulan online olarak pek çok işlemi gerçekleştirebileceğiniz E-Devlet sistemi üzerinden başvuru işleminizi de gerçekleştirebilirsiniz. İşlem için gerekli olan E-Devlet şifrenizi en yakın PTT şubesine gidip kimliğiniz ile başvurarak 2 TL işlem ücreti karşılığında temin edebilirsiniz. E-Devlet şifrenizi temin ettikten sonra yazımızın sonunda bulunan bağlantı adresine tıklayınız. Açılan sayfada “Kimliğimi Şimdi Doğrula” butonuna tıklayınız. Kimlik doğrulama için yönlendirildiğiniz sayfada T.C. kimlik numaranızı ve E-Devlet şifrenizi giriniz. Girdiğiniz bilgilerin doğruluğu kontrol ettikten sonra “Sisteme Giriş Yap” butonuna tıklayınız.

EMEKLİ MAAŞI BAŞVURUSU YAPMAK İÇİN TIKLAYIN!

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR