BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
YAZARLAR

Eksik günü olanların emekliliği nasıl olur?

Eksik günü olanların emekliliği nasıl olur?

Okurumuz Halid Mirza Ekici soruyor: “Babam Hacı Mustafa Ekici’nin hizmet dökümünü ekte gönderiyorum. 05.09.1959 doğumlu. Halen SSK’lı olarak çalışıyor. Toplam 2567 gün SSK hizmeti var. Bağkur’da toplam 18 ay gün sayısı var. Emekli Sandığı’na da 240 günü var. Emekli olması için ne yapmamız gerek?”


Sayın okurumuz, gönderdiğiniz hizmet dökümüne göre babanızın ilk işe başlangıç tarihi 05.06.1981.

Bu ilk işe giriş tarihine göre babanız da kademeli emekliliğe tabi olanlar arasında. 08.09.1976 tarihi sonrasında ilk kez sigortalı olanlar kademeli sisteme tabidir.

Buna göre babanız 25 yıl sigortalılık süresi, 46 yaş ve 5075 gün prim ödeme gün sayısı ile emekli olur.


Sigortalılık Süresi Dolmuş, Hizmeti Eksik

Babanızın sigortalılık süresi olan 25 yıl çoktan dolmuş, yaşı da şuan 53. Dolayısıyla her iki şartı da yerine getiriyor.

Ancak tek eksiği prim ödeme gün sayısı. Halen Bağ-Kur ve Emekli Sandığı günlerini de hesaba katınca 3347 prim ödeme gün sayısı var. 1700 küsür güne daha ihtiyacı var. Başka bir deyişle en az 5 yıl daha hizmeti bulunması halinde babanız emekli olabilecek.

Bu koşullarda en az 5 yıl çalıştıktan sonra emeklilik dilekçesi verebilecek.


Erken Emekli Olmak İçin Ne Yapmalı?

Babanızın askerlik yapma tarihini göndermemişsiniz. Oysa babanızın durumunda askerlik yaptığı tarih önem arzediyor.

Yaşına baktığımızda askerliğe gittiği tarihin ilk işe giriş yaptığı tarihten önce olduğunu görüyoruz. Babanızın askerlik döneminin geldiği 1979 yılında askerlik 20 ay idi. Eğer babanızın bu 20 ayını askerlik borçlanması yaparak ödemesi halinde hem işe giriş tarihi geriye gider, daha az günle emekli olur, hem de eksik günleri epey azalır.


Askerlik Borçlanması İle İş Giriş Tarihi Geriye Gider

Askerlik borçlanması yalnızca ilk işe giriş tarihi askerlikten sonra olan kişilere fayda sağlar. Askerlik süresini borçlanarak sigortalılığına saydıran bu kişilerin ilk işe giriş tarihleri borçlanma gün sayısı kadar geriye gider.

Babanızın askerlik borçlanmasını yapmanız halinde işe giriş tarihi askerlik borçlanması kadar geriye gidecektir. Bu takdirde emeklilik koşulları 25 yıl sigortalılık süresi, 45 yaş ve 5000 güne düşer. Yani borçlanmadan eksik gün sayısı 75 gün düştü.

Askerlik döneminden de 600 gün hizmet kazanacaktır.

Böyle olunca babanızın eksik gün sayısı 1000 küsür güne düşer. Başka bir deyişle üç yıl daha çalışması halinde 2016 yılında emekli olabilecektir. Eksik gün sayınız dolar dolmaz hiç beklemeden emeklilik dilekçesi vermenizi tavsiye ederiz.


Askerlik Borçlanması Ne Kadar?

Askerlik borçlanmasını hemen yada emekli dilekçesini vermeden önce yapmanız mümkündür.

Borçlanma yapılan tarihteki asgari ücret ile asgari ücretin 6,5 katı olan azami günlük kazanç arasında olmak üzere sizin belirleyeceğiniz tutarın yüzde 32’si üzerinden borçlanma yapabilirsiniz.

1 Temmuza kadar borçlanma yapmanız halinde aylık borçlanma tutarı en az aylık 313 TL 15 Kuruş’tur. Bu tutar 1 Temmuz’da asgari ücrete paralel olarak artacaktır.

Borçlanmayı en alt tutar üzerinden yapmanızı tavsiye ederiz.


Yaşı Beklerse 3600 Günden de Emekli Olabilir

Normal emeklilik koşulları yanında babanızın yaştan emekli olabilmesi de mümkündür.

Alternatif olarak babanızın eksik gün sayısını 253 gün askerlik borçlanması yaparak 3600 güne tamamlarsanız babanız bundan sonra hiç çalışmasa bile 60 yaşına geldiğinde emekli olur.

Eğer hiç çalışamayacak durumda ise bu seçeneği tercih edebilirsiniz.

Ancak çalışabilmekte ise 4/1-(a)’lı (SSK’lı) olarak birinin yanında çalışmaya devam etmesini, 3 yıl çalıştıktan sonra da emeklilik dilekçesini vermesini tavsiye ederiz.

Babanız geriye kalan günlerini çalışmadan 3 yıl isteğe bağlı sigorta ödeyerek de tamamlayabilir. Ancak bu takdirde son isteğe bağlı süresinin 3,5 yılı başka bir deyişle 1260 günü geçmemesine dikkat edin. Geçerse babanız mülga SSK koşullarına değil Bağ-Kur’a tabi olur. Hem emeklilik koşulları değişir hem de daha az maaş alır. Ancak 3,5 yılı geçmediği sürece sorun yoktur. Her iki seçenekte de babanız 2016 yılında emekli olabilecek görünmektedir.

 

---

Kıssadan Hisse

“Bilgiyi, kaynağına bakarak küçümsemeyin.”


---


Sorularınız için:

Emeklilik tarihini hesaplatmak isteyen okurlarımızın T.C. kimlik numarası, SSK sigorta sicil numarası, Bağ-Kur numarası, ay-gün-yıl olarak doğum tarihi, askerlik yaptığı ve terhis olduğu tarihleri, askerlik süresini, er olarak yada yedek subay olarak yaptığını, ilk işe giriş tarihi (ilk kez sigortalı olarak çalışmaya başlanılan tarih), hizmet dökümü, doğum borçlanması için çocukların doğum tarihlerini, özürlü ise özürlülük rapor oranını, vergi indirimi yazısı alıp almadığı bilgilerinin tümünü eksiksiz göndermeleri gerekmektedir. Tarihlerin ay, yıl ve gün şeklinde gönderilmesi gerekir.

Yazarın tüm yazıları için:




Yorumlar