BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
GÜNCEL

Ehliyet sınav sonuçları açıklandı mı MTSAS sonuç ekranı

Ehliyet sınavı MEB-MTSAS sonuc ekranı ehliyet sınav sonuçları açıklandı... 13 Şubat ehliyet sınav sonuçları sorgu sayfasına ilişkin tüm detaylar memurhaber.com'da...

'Ehliyet sınav sonuçları açıklanıyor mu' sorusu ehliyet sınavına giren tüm sürücü adaylarını MEB-MTSAS sonuc ekranı başına dikti. 13 Şubat ehliyet sınav sonuçları sorgu sayfası bugün açıldı. 

13 Şubat 2016 ehliyet sınav sonuçları MEB-MTSAS sonuç ekranından açıklandı. 

EHLİYET SINAV SONUÇLARI ÖĞRENME-ADIM ADIM MEB-MTSAS SONUÇ EKRANINA GİRİŞ

Sürücü adayları ehliyet sonuçlarını meb.gov.tr adresinden T.C şifrelerini girerek öğrenebilecekler. Adayların ehliyet sınavından başarıyla geçmeleri için sonuçların 70 puanın üzerinde olması gerekiyor.



YENİ EHLİYETLER İÇİN İSTENEN BELGELER! DİKKAT BELGELER DEĞİŞTİ...

İçişleri Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, Karayolları Trafik Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle mevcut sürücü belgeleri 1 Ocak 2016'dan itibaren değiştirilmeye başlanacak. Bu kapsamda mevcut sürücü belgeleri 5 yıl içinde yeni tip sürücü belgeleriyle değiştirilecek. Yeni sürücü belgeleri, uluslararası standartlara sahip olduğu için diğer ülkelerde de kullanılabilecek.

YENİ SÜRÜCÜ BELGELERİ İÇİN İSTENEN BELGELER

"Tek hekimden alınan 'Sürücü olur' sağlık raporu, 1 biyometrik fotoğraf, parmak izi, sürücü belgesi değerli kağıt bedeli ile hizmet bedeli olan 15 liranın anlaşmalı bankalara yatırıldığını gösteren ödendi belgesi."

Vatandaşlar bu belgelerle emniyet müdürlüklerinin trafik tescil şube müdürlüklerine başvuracak.

2016 MTSAS EHLİYET SINAVLARI NE ZAMAN YAPILACAK?

1.sınav Ocak 2016 Cumartesi

2.sınav Mart 2016 Cumartesi

3.sınav Haziran 2016 Cumartesi

4.sınav Ağustos 2016 Cumartesi

5.sınav Ekim 2016 Cumartesi

6.sınav Aralık 2016 Cumartesi

2016 YILINDA GİRİLECEK DİREKSİYON SINAV SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

10 Ocak 2016 sınav sonuçları: 20 Ocak 2016 tarihinde açıklanacak.

21 Mart 2016 sınav sonuçları: 31 Mart 2016 tarihinde açıklanacak.

27 Haziran 2016 sınav sonuçları: 7 Temmuz 2016 tarihinde açıklanacak.

22 Ağustos 2016 sınav sonuçları: 2 Eylül 2016 tarihinde açıklanacak.

10 Ekim 2016 sınav sonuçları: 20 Ekim 2016 tarihinde açıklanacak.

12 Aralık 2016 sınav sonuçları: 22 Aralık 2016 tarihinde açıklanacaktır.

YENİ EHLİYETLER NEREDEN ALINACAK NASIL DAĞITILACAK?

Yeni tip ehliyetler tek basım merkezinde basılıp sürücülerin adresine postayla gönderilecek. Yeni tip sürüsü belgeleri, minibüs, otobüs, kamyon ve çekici sınıfları için 5 yıl, motosiklet, otomobil, traktör ve iş makinesi sınıfları için 10 yıl geçerli olacak. Ehliyetler, bu sürenin sonunda, sürücü sağlık kontrolünden geçirilerek yeniden düzenlenecek. İlk defa sürücü belgesi alanlar ile herhangi bir sebeple sürücü belgesi iptal edilmiş olup da yeniden sürücü belgesi alanlar, belgenin alındığı tarihten itibaren 2 yıl süreyle aday sürücü olarak kabul edilecekler.

EHLİYETTE KAÇ SINIF VAR?

9 sınıftan oluşan mevcut sürücü belgelerinin aksine yeni tip sürücü belgesi 17 sınıftan oluşacak. Otomobil ve kamyonet kullanmak için B, kamyon ve çekici kullanmak için C, minibüs kullanmak için D1, minibüs ve otobüs kullanmak için D sınıfı ehliyete ihtiyaç duyulacak.

Lastik tekerlekli traktör kullanacaklar F, iş makinesi kullanacaklar ise G sınıfı sürücü belgesi alacaklar. B sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı 3 bin 500 kilogramı geçmeyen römork içeren birleşik araçları kullanmak içi "BE" sınıfı ehliyet istenecek.

Azami yüklü ağırlığı 3 bin 500 kilogramın üzerinde olan ve 7 bin 500 kilogramı geçmeyen kamyon ve çekiciler için C1 sınıfı ehliyet gerekecek. C sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı 750 kilogramı geçen römork veya yarı römorktan oluşan birleşik araçlar için "CE" sınıfı ehliyet istenecek.

İki, üç ve dört tekerlekli motorlu bisikletler için M, silindir hacmi 125 santimetreküpü, gücü 11 kilovatı ve gücünün ağırlığına oranı 0,1'i geçmeyen sepetli veya sepetsiz iki tekerlekli motosiklet ile gücü 15 kilovatı geçmeyen 3 tekerlekli motosikletler için A1 sınıfı ehliyet gerekecek.

YENİ EHLİYETLER NASIL OLACAK? İŞTE ÇİPLİ EHLİYETLER...

2016 yılıyla beraber yapılan değişikliklerden biri de ehliyet yenileme işlemi oldu. Yeni çipli kimliklerin pilot dağıtım aşamasına gelmesiyle beraber ehliyetler de Avrupa Birliği standartlarına uygun olarak düzenlendi. 1 Ocak tarihinden itibaren yeni ehliyet alacaklar veya ehliyet yenileyecek olan vatandaşlar online olarak randevu almak zorunda. Peki, ehliyet randevusu nasıl alınır? Ehliyet yenileme harcı ne kadardır? Ehliyet yenileme için istenen belgeler nelerdir? Tüm detaylar haberimizde...

EHLİYET SINAV ÜCRETLERİ NE KADAR? NEREYE YATIRILACAK?

Yazılı sınava girmek isteyen vatandaşlar devletin merkez bankalarının ATM’lerine kartsız işlemi seçerek ‘’Sınavlar’’ kısmından motorlu araçlar sınav ücreti bölümüne 60 TL olan Ehliyet Sınavı ücretini yatırmaları gerekir. Geçtiğimiz ocak ayı içerisinde bu ücretler yatırılmış ve de ehliyet almak isteyen adaylar yazılı sınava girişlerini gerçekleştirmişlerdir. En az 70 puanını alan adaylar ise bir sonraki ay direksiyon sınavına girebilme hakkına sahip olacaklar. Direksiyon sınavına girecek olan vatandaşlar ise sınav tarihlerine kadar 160 lira olan sınav ücretini ödemeleri gerekir. Belirlenen sınav tarihinden en geç iki hafta öncesine kadar bu ücretleri yatırmak önemlidir. Çünkü aksi takdir ehliyet alabilmek için sınavlara giremezler.  bu sınav ücretlerini yatırmış olmanız gerekmektedir. Milli Eğitim Bakanlığının resmi sitelerini kullanarak bu ücretlerin son yatırma tarihlerini en güncel şekilde öğrenebilirler.

YENİ SÜRÜCÜ BELGELERİNİN GEÇERLİLİK SÜRESİ NE KADAR?

M, A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfı sürücü belgeleri 10 yıl, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı sürücü belgeleri ise 5 yıl süreyle geçerli olarak düzenlenmektedir. Mevcut olan eski sürücü belgeniz ise yeni tip sürücü belgeleri verilmeye başlandığı tarihten itibaren 5 yıl geçerli olup, 5 yıl içinde yeni tip sürücü belgesi ile değiştirmeniz gerekmektedir.

ONLINE EHLİYET RANDEVU İŞLEMLERİ NASIL YAPILIR?

Artık online olarak gerçekleştirilecek olan ehliyet işlemleri için Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından hizmete sunulan ‘surucurandevu.egm.gov.tr’ web sitesinin kullanılması gerekmektedir. Sürücü Belgesi Randevu Sistemi ana sayfasında bulunan ‘Randevu Al’ butonuna tıklayan vatandaşların önüne 3 seçenek gelecektir. Bu seçenekler şunlardır;

-ESKİ SÜRÜCÜ BELGESİ YENİLEME

-İLK DEFA SÜRÜCÜ BELGESİ MÜRACAATI

-YABANCI BELGE DÖNÜŞTÜRME

Seçeneklerden herhangi birinin seçilmesinin ardından sistem bazı bilgiler isteyecektir. Bu bilgiler Sürücü Belgesi Bilgileri, Kişisel Bilgiler, Randevu Bilgileridir. Bu bilgilerin girilmesinin ardından randevu almak isteyen vatandaşların e-posta adresini girmesi ve maile gelen bağlantıyı onaylaması gerekmektedir. Böylelikle istenen tarih ve saate randevu alma işlemi tamamlanmış olur. Randevu alan vatandaşların daha sonra istenen belgeleri hazırlamaları ve randevu tarihinde hazırlanan belgelerle gitmeleri gerekmektedir. İstenen belgeler aşağıdaki gibidir;

İlk müracaat için gerekli belgeler;

-Sürücü Belgesi Dosyası

-Nüfus cüzdanı, Pasaport veya Avukatlık Kimliği

-Motorlu Taşıt Sürücü Sertifikası

-Sürücü Sağlık Raporu

-Sürücü belgesi harcı, sürücü belgesi değerli kağıt bedeli ve sürücü belgesi hizmet (vakıf payı) bedelinin vergi dairelerine veya anlaşmalı bankalara yatırıldığına dair makbuz

-2 adet fotoğraf (5x6 ebatında arka fon beyaz olacak şekilde biometrik bir vesikalık fotoğraf)

-Kan Grubunu belirtir belge veya yazılı beyan

Yenileme / Değiştirme için gerekli belgeler;

-Eski sürücü belgesi

-Nüfus cüzdanı, Pasaport veya Avukatlık Kimliği

-Sürücü sağlık raporu

-15 TL (13 TL değerli kağıt bedeli, 2 TL vakıf payı) bedelinin vergi dairelerine veya bankalara yatırıldığına dair makbuz

-2 adet fotoğraf (5x6 ebadında arka fon beyaz olacak şekilde biyometrik bir vesikalık fotoğraf)

-Kan grubunu belirtir belge veya yazılı beyan.

Yıpranma veya kayır nedeniyle yenileme için gerekli belgeler;

-Eski sürücü belgesi

-Nüfus cüzdanı, Pasaport veya Avukatlık Kimliği

-Sürücü sağlık raporu

-15 TL (13 TL değerli kağıt bedeli, 2 TL vakıf payı) bedelinin vergi dairelerine veya bankalara yatırıldığına dair makbuz

-2 adet fotoğraf (5x6 ebadında arka fon beyaz olacak şekilde biyometrik bir vesikalık fotoğraf)

-Kan grubunu belirtir belge veya yazılı beyan.

SÜRÜCÜ BELGESİ RANDEVU ALMA NASIL YAPILIR?

Randevu alan vatandaşlar randevu durumunu yine ‘surucurandevu.egm.gov.tr’ web sitesinde bulunan ‘Randevu Durumunu Kontrol Et’ butonundan yapabilmektedirler. Bunun için T.C. Kimlik Numarası ve Referans Numarası bilgileri istenmektedir. Bu bilgilerin girilmesinin ardından ‘Devam Et’ butonuna tıklayarak randevunuzun durumunu kolaylıkla kontrol edebilirsiniz.

RANDEVU İPTALİ NASIL YAPILIR?

Randevu iptali yapmak isteyen vatandaşların Sürücü Belgesi Randevu Sistemi ana sayfasında bulunan ‘Randevu İptal’ butonuna tıklayarak T.C. kimlik No ve Referans Numarası bilgilerini girmeleri gerekmektedir. sonrasında randevu iptali gerçekleştirilmektedir.

EHLİYETİNİ DEĞİŞTİRMEK İSTEYENLER NASIL BAŞVURU YAPACAK?

Yeni ehliyetler için neler yapmak gerekiyor? Yeni yasa beraberinde neler getiriyor? İşte sırasıyla bilmedikleriniz ve yapmanız gerekenler...

Yeni nesil ehliyetler, Yunanistan`ın da aralarında olduğu 84 ülkede geçerli olacak. Uluslararası sürücü belgesi olarak kabul görecek yeni ehliyetler sayesinde "beynelmilel şoför ehliyeti" almaya gerek kalmayacak. "Beynelminel şoför ehliyeti" Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu tarafından 1 yıllığına harç ve KDV dahil 415 liradan veriliyor. Yenilemek isteyenlerden ise 224,20 lira ücret talep ediliyor. Özellikle yurtdışına çıkanlar için ciddi avantaj sağlayacak.

İŞTE YENİ EHLİYET İÇİN YAPMANIZ GEREKENLER:

Sağlık Bakanlığı'nın sizin için belirlediği aile hekiminize veya herhangi bir özel hastaneye gidip ehliyet almanızda bir mahsur olmadığına dair sağlık raporu almak. Ancak B grubu (motosiklet, otomobil, traktör ve iş makinesi sınıfları) için 10 senede, E grubu (minibüs, otobüs, kamyon ve çekici sınıfları) için 5 senede bir sağlık raporu istenecek. Böylelikle ömürlük ehliyet uygulaması ortadan kalkacak.

EHLİYETİNİ DEĞİŞTİRMEK İSTEYEN NE KADAR PARA YATIRACAK?

Herhangi bir vergi dairesine veya kamu bankasına 13 TL değerli kağıt bedeli ve 2 TL sürücü belgesi hizmet (vakıf payı) bedelinin yatırıldığına dair makbuz almak. (IBAN- TR26 0001 5001 5800 7299 2309 47)

2 adet 5x6 ebadında arkası beyaz biometrik fotoğraf çekmek. (Biometrik Fotoğraf: 5x6 ebatında arka fon beyaz olacak şekilde çekilen ve yüksek kalitede olup ICAO tarafından belirlenen standarda uygun fotoğrafa deniliyor. Okunurluğu ve anlaşılırlığı yüksektir.)

Evraklar tamamlandıktan sonra http:surucurandevu.egm.gov.tr sitesi üzerinden e-randevu sisteminden randevu almak. Randevu sırasında sizden istenen mail adresine bir onay kodu gönderilecek. Bu onay kodunun çıktısı ve hazırladığınız evraklar ile birlikte randevu saatinizden 15 dakika önce randevu aldığınız Trafik ve Tescil Şube Müdürlüğü`ne gitmeniz gerekecek.

Başvurunuz kontrol edildikten sonra form doldurulacak ve eski ehliyetiniz geri alınacak. Bunun yerine size "geçici sürücü belgesi" verilecek. Ardından da 15 gün içinde yeni ehliyetiniz adresinize gönderilecek.

EHLİYET YENİLEME İŞLEMLERİ İÇİN İKAMETGAHIN ÖNEMİ VAR MI?

İstediğiniz herhangi bir ilden veya Türkiye'nin herhangi bir ilçesinden ikametgah sıkıntısı olmaksızın başvuruda bulunma imkanınız bulunuyor. Örneğin İstanbul'da Avcılar'da oturuyorsunuz diyelim. Arnavutköy Trafik tescil şubesinden yenileme işlemlerini yapabiliyorsunuz.

BAŞVURULAR UZUN SÜRER Mİ?

Ehliyet işlemleri çok uzun değildir aynı saat halledilebilir fakat şu sıralar trafik tescil şubeleri yoğun olduğu için işiniz biraz uzayabilir. Çünkü daha önce parmak izi vermediyseniz, parmak izi vermeniz de gerekecek. Yarım saat içinde işiniz halledebilirsiniz.

EHLİYETLERİN YENİLENMESİ İÇİN NE KADARLIK BİR SÜRE MEVCUT?

Ehliyet değiştirme için 5 yıl süreniz var. Ehliyet belgesi değiştirme işlemi 01-01-2016'da başlayacak en son 31-12-2020 tarihine kadar ehliyetinizi değiştirebilirsiniz. Böylece karmaşanın önüne geçilmiş oldu.

SÜRÜCÜ BELGELERİ NASIL TESLİM EDİLECEK?

Sürücü belgeleri normalde her tescil şubede ayrı ayrı hazırlanıyordu. 2016 yılında tek merkezde basım yapılıp posta yoluyla adrese gönderilecektir. 15 gün içinde yeni ehliyet belgeniz adresinize gönderilecektir. Sürücü belgeleri PTT ile beyan ettiğiniz adrese gönderilecektir. Bu işlem için ücret ödenmemektedir.

GEÇİCİ BELGE VERİLECEK Mİ?

Ehliyet belgeniz gelene kadar kullanabileceğiniz geçici bir belge emniyet tarafında size verilecek.

DİREKSİYON SINAVINDA STOP ETME HAKKI KAÇ KERE?

Direksiyon sınavlarında stop etmek hakkı 2'ye yükseltilmiştir. Direksiyon sınavları 30 dakika sürmekteydi ve 35 dakikaya yükseltildi. İlk 5 dakikasında adayın heyecanını yenmesi için araç tanımayla ilgili sorular sorulacak.

Teorik sınavlarda artık trafik adabı soruları da sorulacak. Toplam 50 soru sorulan ve 60 dakika süren ehliyet sınavının uygulamasında değişiklik yapılmamıştır. 2016 yılında 50 soru sorulacak ve sınav süresi 60 dakika olarak devam edecektir.

2016 yılı itibariyle isteyen sürücü adayı otomatik vitesi için başvuruda bulunabilecek ders ve sınavı otomatik vitesli araçta gerçekleştirilecek. Fakat ehliyet belgesiyle manuel araç süremeyecek.

Ehliyet belgeleri Avrupa standardına uygun olduğu için yurt dışında yaşanan problemlerin önüne geçilecek. Ehliyet sınavı için eğitim düzeyi değişmemiştir. İlkokul mezunları başvuruda bulunabilmektedir.

Sürücü kurslarına taban fiyat uygulaması geldi. Her ilde kurulan komisyonlar o ilin sosyo-ekonomik durumuna göre fiyat belirleyecek. Şu an için belirlenen fiyatlara bakıldığında %100 varan oranlarda artışlar görünmektedir.

FİYATTA PAZARLIK YOK!

O ilde belirlenen fiyattan daha düşük bir fiyatı kurslar veremeyecek. Yani pazarlık söz konusu olmayacak.

Meclis'te bekleyen yeni yasa tasarısı ile ehliyet verme işlemleri 1 yıl içinde Emniyet Genel Müdürlüğü yetkisinden alınarak nüfus müdürlüklerine devredilecek. Ancak hükümetisterse bu süreyi uzatabilecek.

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) getirilen yeni düzenlemeye göre, yeni yılda ilk kez ehliyet alacakların gireceği direksiyon sınavlarında, kullandıkları aracın teknik özelliklerini yeteri kadar bilmeyen sürücü adayları başarısız sayılacak.

Sürücü adaylarının sınava eklenen ilk 5 dakikalık sürede, aracın kaputunu açarak motor yağının, soğutma suyunun, ayrıca bagajdaki stepne ve krikonun yerini göstermesi, hatta lastiklerin havasına bakması zorunlu olacak.

Sınav sırasında adaylardan ani fren yapmaları istenecek; yeni dönemde de adayların en çok zorlandığı geri geri iki duba arasına park etme kuralı da aynen geçerli olacak.

OTOMATİK VİTES EHLİYETİ NEDİR, NASIL ALINIR?

Sürücü kurslarının kendi adaylarına ön sınav yapmasının önü açıldı. Sürücü adayı sınava tam olarak hazır olduğunda MEB tarafından resmi sınavın yapılacak. Adayların heyecanlarını yenebilmeleri ve kendilerine olan güvenlerini artırabilmeleri için yapılan gerekli değişiklerden biridir.

Başkası yerine sınava girenler ile sınav düzenini bozanlara verilen 1 senelik cezanın 2 seneye çıkarılması. Yeni yılda eski sürücü belgelerinin ivedilikle yeni belgelere dönüştürülmesi, yeni yılda trafik tescil şubeleri yoğun olacak gibi görünüyor.

Yeni ehliyet belgelerinin 180 ülkede kullanılabilecek şekilde AB standartlarına kavuşturulması, geçerliliği ve kullanışlılığı yüksek aynı zamanda dayanıklı bir sürücü belgesinin gelmesi olumlu bir değişiklik olarak kabul edebiliriz.

EHLİYET SINIFLARI DEĞİŞTİ

Ehliyetlerin sınıfları değişti ve yeni eklemeler yapıldı. Özellikle kafa karıştıran konulardan biri budur. Özellikle büyük değişiklik Minibüs sürücüleri için gelmiştir. Eskiden B sınıfı herkes minibüs kullanabiliyordu. Artık böyle olmayacak. Bunun yanında özellikle römorkla yük taşımacılığı yapacak araçlar için de köklü değişikliklere gidildi.

1 ocak 2016 tarihi itibariyle ilk defa ehliyet belgesi alacak tüm adaylar, stajyer sürücü kabul edilecek. Örneğin: 10 Ekim 2015 veya 29 Ağustos 2015 teorik ve direksiyon sınavlarını başarıyla tamamlayan bir aday, şu an ki yönetmeliğe göre 1 Ocak 2016 tarihin itibariyle sertifikasını ehliyet dönüştürürse stajyer kabul edilecek.

2015 yılından önce sürücü kurslarına başvuru yapanlar başvurdukları sınıfa göre ehliyetlerini alacaklar. Stajyer ehliyet uygulamasında sürücü, 2 sene boyunca 75 ceza puanına ulaşırsa, ehliyetine el koyulacak ve psikolojik durumunun tespiti için psikoteknik testine girmesi gerekmektedir. Psiko-teknik belgesi aldıktan sonra sürücü kursuna başvurarak tekrar ehliyet alması gerekecek.

75 CEZA PUANI- İŞTE EN ÇOK HATA YAPILAN CEZA PUANLARI

Sık yapılan hataların ceza puanları:

Trafikte seyrederken telefonla konuşmak : 10 Ceza puanı
Kırmızı ışıkta geçmek : 20 Ceza puanı
Emniyet kemerini bağlamamak : 15 Ceza puanı
Hız sınırını aşmak : 10 Ceza puanı
Muayenesiz araç kullanmak : 10 Ceza puanı
Park yasağına uymamak : 20 Ceza puanı
Yayaların geçiş üstünlüğü olan yerlerde, yayalara izin vermemek : 20 ceza puanı
Şerit izleme kurallarına uymamak : 20 Ceza puanı
75 ceza puanına ulaşmak, 3-4 hata yapmanız durumunda gerçekleşebilir (Yapılan hatanın ceza puanına göre).

Üç kez trafik ışıklarının ihlal edilmesi, Hız limitlerinin üç defa ihlali, Sağa- sola, dönel kavşaklarda yayalara, bisiklet kullanıcılarına geçiş hakkının 3 defa ihlal edilmesi, Okul geçitlerinde öğrenci geçişlerinin ihlal edilmesi, Emniyet kemerinin 3 defa takılmaması, 0,20 promil alkol ile yakalanmak, ölümle sonuçlanan trafik kazalarında asli kusurlu olmak durumlarında sürücü belgesi iptal edilir.

İŞTE YENİLENEN EHLİYET SINIFLARI:

M, A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfı sürücü belgeleri 10 yıl, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı sürücü belgeleri ise 5 yıl süreyle geçerli olarak düzenlenmektedir.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR