BIST 9.469
DOLAR 32,60
EURO 34,80
ALTIN 2.497,58
GÜNCEL

Ehliyet sağlık raporu ücreti devlette ve özelde ne kadar?

Ehliyet başvuruları için sağlık raporu ücreti Aile Sağlık Merkezleri'nde ücretsiz ancak bu merkezlerde gerekli altyapı yok. Daha da kötüsü, sağlık raporu, devlet hastanelerinde 200, özel hastanelerde ise 50-70 lira...

Ehliyet için gereken sağlık raporu özel hastanelerde 200 lirayı bulurken, devlet hastanelerinde ise 50-70 lira aralığında değişiyor. Ücretsiz ehliyet sağlık raporu almak için gidilen Aile Sağlık Merkezleri ise gerekli altyapıya sahip olmadığından, ehliyet almak isteyen sürücü adayları devlet hastanesine yönlendiriliyor. Peki ehliyet sağlık raporu krizi nasıl çözülecek... İşte cevabı...

Yeni ehliyet başvuruları için bankaya yatırılması gereken 15 lira ile ilgili yaşanan karmaşanın bir benzeri sağlık raporu için de yaşanıyor. Ehliyet için gereken sağlık raporunu ücretsiz almak isteyenler akın akın aile sağlık merkezlerine koşuyor ancak bu merkezlerde göz hastalıkları, iç hastalık, kulak burun boğaz, ruh sağlığı, IQ testi gibi gerekli altı ayrı işlem için yeterli ekipman olmadığından devlet hastanelerine yönelmek zorunda kalıyorlar. Sağlık raporu devlet hastanelerinde ise 50-70 TL aralığında değişiyor.



Bu durumda, Aile Hekimi gelen kişiyi sevk yazısı ile devlet hastanesine yönlendiriyor. Devlet hastanesine giden kişi 6 ayrı polikliniğe yönlendirilerek gerekli işlemleri yaptırıyor. İşlemlerin tamamlanması ile birlikte ödenmesi gereken ücret ise 200 lirayı buluyor.

RAPORLAR ÖZEL HASTANEDEN DE ALINIYOR AMA...

Ancak, devlet hastanesine gidilebildiği gibi bu rapor özel hastanelerden de alınabiliyor. Özel hastaneler 6 ayrı işlem yerine 1-2 işlem yaparak raporu düzenliyor. Bu da daha düşük bir ücret ödenmesine yol açıyor. Özel hastanelerde alınan sağlık raporu için ödenene ücret ise 50-70 lira arasında değişiyor.



DEVLET HASTANELERİNDE GEREKLİ ALT YAPI YOK

Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası Başkanı Murat Bolat, ehliyet için gerekli sağlık raporunu aile hekimlerinin verebilmesi için gerekli altyapının oluşturulması gerektiğini kaydetti. Murat Bolat, sağlık raporu için özel ve devlet hastanesi arasında oluşan ücret farkının, ise alınan poliklinik hizmetleri sonucu olduğuna işaret etti.

İçişleri Bakanlığı tarafından Karayolları Trafik Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle mevcut sürücü belgeleri 1 Ocak 2016`dan itibaren değiştirilmeye başlandı. Yeni nesil ehliyetler, 84 ülkede geçerli olacak ve özellikle yurtdışına çıkanlar için ciddi avantaj sağlayacak.

Peki ehliyetini değiştirmek isteyenler nasıl başvuru yapacak.

İŞTE SIRASIYLA YAPMANILMASI GEREKENLLER:

1- Sağlık Bakanlığı'nın sizin için belirlediği aile hekiminize veya herhangi bir özel hastaneye gidip ehliyet almanızda bir mahsur olmadığına dair sağlık raporu almak.

2- Herhangi bir vergi dairesine veya kamu bankasına 13 TL değerli kağıt bedeli ve 2 TL sürücü belgesi hizmet (vakıf payı) bedelinin yatırıldığına dair makbuz almak. (IBAN- TR26 0001 5001 5800 7299 2309 47)

3- 2 adet 5x6 ebadında arkası beyaz biometrik fotoğraf çekmek.

4- Evraklar tamamlandıktan sonra http:surucurandevu.egm.gov.tr sitesi üzerinden e-randevu sisteminden randevu almak.

Randevu sırasında sizden istenen mail adresine bir onay kodu gönderilecek. Bu onay kodunun çıktısı ve hazırladığınız evraklar ile birlikte randevu saatinizden 15 dakika önce randevu aldığınız Trafik ve Tescil Şube Müdürlüğü`ne gitmeniz gerekecek.

Başvurunuz kontrol edildikten sonra form doldurulacak ve eski ehliyetiniz geri alınacak. Bunun yerine size "geçici sürücü belgesi" verilecek.

Ardından da 15 gün içinde yeni ehliyetiniz adresinize gönderilecek.

EHLİYETLER 84 ÜLKEDE GEÇERLİ

Yeni ehliyetler Yunanistan`ın da aralarında olduğu 84 ülkede geçerli. Buna göre özel araçlarıyla Yunanistan`a gidecek olanların 415 liraya `uluslararası sürücü belgesi` alma zorunluluğu da ortadan kalmış oldu.

Yorumlar 5 Yorum
ÇOK OKUNANLAR