BIST 8.718
DOLAR 32,34
EURO 35,21
ALTIN 2.247,24
GÜNCEL

Ehliyet için sağlık raporu ücretli mi Bakanlık açıkladı

Ehliyet sürücü belgesi için 'sağlık raporu' alma bedeli olarak hastanelere ödenen paralara ilişkin gündeme gelen haberlere Sağlık Bakanlığı'ndan açıklama geldi. İşte bakanlığın yeni ehliyetler için gereken sağlık raporu açıklaması...

Sürücü belgesi almak için gereken 'sağlık raporu'nun özel hastaneler ve devlet hastanelerinde ücretli olduğuna ilişkin gündeme gelen haberlere ilişkin Sağlık Bakanlığı'ndan çarpıcı bir açıklama geldi. Sağlık Bakanlığı, aile hekimliklerinden gereken sağlık belgesinin ücretsiz alınabileceğini duyurdu.

Sağlık Bakanlığı, sürücü belgesi için istenilen 'sağlık raporuna' ilişkin yayınlanan haberlerde kamuoyunu yanlış bilgilendiren ifadelerin yer aldığı gerekçesiyle yaptığı açıklamada "Aile hekimlerine giden ve ileri bir sağlık sorunu olmadığı tespit edilen vatandaşlardan işlem karışlığında herhangi bir ücret talep edilmemektedir. Her sürücü adayına zeka testi yapılmayacaktır. Aile hekiminin sevk etmesi, psikiyatri uzmanının da uygun görmesi halinde zeka testi yapılabilecektir" dedi.









HERHANGİ BİR ÜCRET TALEP EDİLMEMEKTEDİR"

Bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada, herhangi bir sağlık problemi olmayan ve sağlık raporu aile hekimi tarafından düzenlenen kişilerden işlem karışlığında herhangi bir ücret talep edilmediği belirtilerek "Sürücü belgesi almak için aranan sağlık koşulları, 'Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları İle Muayenelerine Dair Yönetmelik' ile belirlenmiştir. Söz konusu yönetmelikte yapılan değişiklik 29 Aralık 2015 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Buna göre sürücü adayının, sağlık raporu almak için aile hekimlerine ve Bakanlıkça ruhsatlı özel sağlık kuruluşlarındaki pratisyen hekimlere başvurması gerekmektedir. Kişinin herhangi bir sağlık problemi yoksa sağlık raporu aile hekimi tarafından düzenlenir. Aile hekimlerine giden ve ileri bir sağlık sorunu olmadığı tespit edilen vatandaşlardan bu işlem karışlığında herhangi bir ücret talep edilmemektedir" ifadeleri kullanıldı.

"SAĞLIK KURULUŞUNUN BASAMAĞINA GÖRE ÜCRET TARİFESİ UYGULANIR"

Sağlık muayenesi yapılmak üzere sağlık kuruluşlarına sevk edilenler için uygulanacak ücret tarifesiyse şöyle açıklandı: "Aile hekiminin muayenesi sonucu kişide uzmanlık gerektirecek bir sağlık probleminin tespit edilmesi durumunda, kişi söz konusu uzmanlık dallarının bulunduğu sağlık kuruluşlarına sevk edilir. Bu aşamada sağlık kuruluşunun basamağına göre aşağıdaki ücret tarifesi uygulanır. Tek Hekim Sağlık Raporu: (5 ayrı branşta uzman hekimden oluşan kurul) Devlet hastaneleri 50 TL, Üniversite hastaneleri ve Eğitim Araştırma Hastaneleri 75 TL; Sağlık Kurulu Raporu Devlet hastaneleri, 200 TL; Üniversite hastaneleri ve Eğitim Araştırma Hastaneleri 300 TL"

"HER SÜRÜCÜ ADAYINA ZEKA TESTİ YAPILMAYACAK"

Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada şu bilgiler yer aldı: "Sağlık kurulu raporu, 5 ayrı branşta uzman hekimden oluşan kurul tarafından verilmektedir. Bu rapor için yapılan tetkiklerin yanı sıra yapılacak ilave tetkiklerden de ek bir ücret talep edilmemektedir. Yine yönetmenliğe göre bazı durumlarda yapılması gereken zeka testi konusunda da yanlış anlamalara neden olabilecek haberler yer almaktadır. Zeka testinin, sürücü belgesi almak isteyen adayların hepsine uygulanması söz konusu değildir. Ancak hekimlerimiz tarafından muayene sırasında; 'ağır akıl hastalığı', 'demans', 'kişilik bozukluğu' ve 'uyuşturucu madde bağımlılığı' gibi bir durumun tespit edilmesi halinde, psikiyatri muayenesi hariç raporu düzenlenerek kişi psikiyatri uzmanına sevk edilir. Bunun üzerine kişinin sevk edildiği psikiyatri uzmanının gerekli görmesi halinde zeka testi yapılır. Bu testin sonucunun '79 ve altı' çıkması halinde kişinin sürücü belgesi alamayacağına karar verilmektedir. Dolaysıyla her sürücü adayına zeka testi yapılmayacaktır. Yukarıda da belirtildiği gibi aile hekiminin sevk etmesi, psikiyatri uzmanının da uygun görmesi halinde zeka testi yapılabilecektir"

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR