BIST 8.718
DOLAR 32,33
EURO 35,17
ALTIN 2.240,78
MEMUR

Efkan Ala'dan flaş yeni KHK açıklaması!

İçişleri Bakanı Efkan Ala, yeni çıkacak Kanun Hükmünde Kararnameler ile ilgili konuştu.

İçişleri Bakanı Efkan Ala, gündeme ilişkin açıklamalarda bulunarak, soruları yanıtladı. Ala, yeni KHK'lar ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Hükümetin çıkardığı bazı reformların aceleye getirildiği yönündeki eleştiriler için değerlendirmesi sorulan Bakan Ala, "Diyelim ki bu reformları 3 günde hazırladık, yaptık ya da bir haftada hazırladık. Şöyle söyleyelim, bu 3 gün artı 30 yıl demektir. Partide siyaset yapan herkes, siyasete girdiği andan itibaren hatta siyasetin dışında bulunduğu dönemlerde de ülke yönetimine ilişkin zihinsel faaliyette bulunmuş, kafa yormuş insanlardır. Ama bazen siyasal ortam müsait olmuyor, vasatı müsait olmuyor ülkenin o reformları yapmaya." diye konuştu.

JANDARMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DÜZENLEMESİ

İç Güvenlik Paketi reformunda, Jandarma Genel Müdürlüğü'nü kısmen İçişleri Bakanlığı'na bağlamak üzere, TBMM'ye götürdüklerinde büyük tartışmalar olduğunu hatırlatan Ala, o zaman bu reformun üzerinde "Çok lazım" diye ısrarla durduklarını ve çıkardıklarını belirterek, "Emniyetteki değişimi de çok lüzumlu hissediyorduk. O piramidi o zaman 2013 yılında göstermiştik. O yasayı öyle çıkardık. Yani bu şu demek değil; 'üç günde yazılmıştır o'. Üç günde hazırlanmış değil, 30 yıldır hazırlanıyor, daha da öncesinin birikimlerinden faydalanılmıştır." ifadelerini kullandı.

Bakan Ala, reformların yapılma sürecine ilişkin, Avrupa'da bir ressama portresini yaptıran bir kişinin daha sonra ressamın istediği ücrete tepki verdiğinde, ressamın müşterisine bu portrenin yapılmasının 70 yıl artı 2 dakikalık bir birikimle yapıldığını söylediğini vurgulayarak, "Şimdi 30 yıl kafa yormamışsanız 3 günde, 5 günde zaten bu reformları bu kadar hızlı bir biçimde ve anlamlı bir şekilde yapamazsınız." dedi.

YENİ KHK'LAR ÇIKACAK

Diplomatlar, valiler, hakim ve savcılara yönelik yeni Kanun Hükmünde Kararname (KHK) çıkıp çıkmayacağına ilişkin soru üzerine ise Bakan Ala, son Bakanlar Kurulu'nda da bunun değerlendirildiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Tabi aldık, bundan sonra da bir değil, birkaç KHK daha çıkabilir, hazırlıklar ve değerlendirmelerle yeni düzenlemeler yapılıyor. Yakında bir tane daha çıkacaktır, onda da yine hem reformlara yönelik düzenlemeler hem ihtiyaç duyulan düzenlemeler hem de bu FETÖ terör örgütüyle mücadelede alınması gereken tedbirlereyönelik düzenlemeler olacaktır. Yine bu yapıya ait oldukları değerlendirilen ve ait olan bunların mensuplarının işlerine son verilmesi, memuriyetten çıkarılması, yani devletten temizlenmesine yönelik tedbirler alınacaktır. Olacak yani hepsine ilişkin, her KHK çıktığında bütün kurumlardaki bu temizliğe yönelik oradaki listeyi de görüyorsunuz."

Geçen yıl temmuz ayından itibaren terör örgütlerine yönelik operasyonlarda etkisiz hale getirilen, yakalanan, tutuklanan terör örgütü mensuplarının son durumuna ilişkin soru üzerine İçişleri Bakanı Efkan Ala, 24 Temmuz 2015'ten bu yana yurt içinde 4 bin 277, yurt dışında ise TSK'nın hava harekatları dahil, 4 bin 21 olmak üzere, toplam 8 bin 298 teröristin etkisiz hale getirildiğini aktardı.

Ala, bu rakamın içerisinde yaralı yakalananlar ile teslim olanların da yer aldığını ifade etti.

Bakan Ala, darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz'dan bu yana ise bölücü terör örgütünün saldırılarında 148 kişinin hayatını kaybettiğini, bunlardan 33'ünün polis, 22'sinin jandarma, 15'inin asker, 9'unun köy korucusu olduğunu kaydetti.

Hayatını kaybedenlerden 35'inin çocuk olduğunu belirten Ala, 325 kişinin ise bu saldırılarda yaralandığını bildirdi.

Bakan Ala, söz konusu dönemde etkisiz hale getirilen terörist sayısının 251 olduğunu belirterek, gözaltına alınan 3 bin 814 terör örgütü üyesinden 412'sinin tutuklandığını aktardı.

FETÖ-PKK-DAEŞ İŞ BİRLİĞİ

Terör örgütleri FETÖ-PKK-DAEŞ arasında bir iş birliğine yönelik somut örnekler olup olmadığına ilişkin Bakan Ala, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Tabi ki somut örnekler var, mesela Şanlıurfa'da yakalanan DAEŞ mensubu, kendisinden Türkiye'de bir kişinin bilgi aldığını ve bu bilgiyi başka yerlere aktarmadığını söyledi. Biz de onu tespit ettik, bir jandarmanın astsubayı çıktı, yani DAEŞ terör örgütünden bilgiyi alıyor, bombalamalarla ilgili bilgiyi alıyor, bomba taşınmasıyla ilgili ve onu paylaşmıyor kimseyle, o sonra açığa alındı, atıldı. Daha sonra yine çok sayıda somut örnek söylüyorum, yine orada güvenlik birimlerinden emniyet mensubu karşıdaki DAEŞ mensuplarıyla birtakım pazarlıklara girmişti, o görevden alındı.

Şanlıurfa'da plaka tanıma sistemini DAEŞ orada operasyon yapacağı sıralarda kapatan 6 memur olayla ilgili görevden alındı ve ihraç edildi. Van'da hatırlarsanız 6-7 Ekim 2014 olaylarında bir polis aracı yanarken yine başka polis araçlarını birkaç polis memuru panzerle alıp, polis panzeriyle orada yanan aracın üzerine attı ve yaktı onları ve ekranlarda da görüldü, tespit edildi. Yine bir polis memuru tarafından bu olay tespit edildi ve onları görevden alarak ihraç ettik. Yine Hakkari'de aynı şeyi yaptılar polis panzeri içerisinden attılar, oradaki vatandaşlarımıza maytap attılar ve onlar tespit edildi polisimiz tarafından, görevden uzaklaştırıldılar."

Bakan Ala, "Şimdi bu FETÖ'nün görevden alınan, ihraç edilen bazı generallerinin ve subaylarının orada nasıl iş birliği içerisinde hareket ettiğine dair istihbari bilgiler var. Bunlar somutlaştırılınca, somut kanıtlarıyla birlikte topluma sunulacaktır. Orada nasıl haince iş birliği yaptığını biz biliyoruz. Çok önemli istihbarat verilmiş olmasına rağmen, sınır ötesinde işin gereğini yapmayan hain FETÖ elemanı terörist çıktı ortaya, bu kişi bu işlerin başındaki yani verilen koordinatları değerlendirmeyen kişi, çok önemli iki istihbaratı değerlendirmeyen kişi, o işin başında, o hareketin başında. o ikisi sonra Sayın Cumhurbaşkanımızı Marmaris'te almaya giden ve suikast için giden kişi general." diye konuştu.

Bakan Ala, söz konusu generalle ilgili, şu bilgileri paylaştı:

"Düşünebiliyor musunuz, devlet birimleri, çok önemli iki ayrı zamanda iki ayrı istihbarat veriyor, belki bu yapılsa Türkiye'nin terörle mücadelesinde makas değişecek, yeni bir konsepte geçilecek, çok ciddi bir başarı elde edilecek ama bunu yapmıyor. Yani hedef gösteriliyor, o hedefe operasyon yapmıyor, başka yerlere operasyon yapıyor, başka gerekçeler sunuyor, 'orada işte hava şöyleydi böyleydi'. Verilen koordinatlar değil başka yerlere operasyon yapıyor. Bu kişi, bu istihbaratları değerlendirmeyen kişi, sonra Sayın Cumhurbaşkanımıza suikast için aynı ekibiyle beraber Marmaris'e giden kişi, general. Bu FETÖ haini, verilen o koordinatların gereğini yapmadı, yani o koordinatlara hava operasyonu yapmadı, başka yerlere hava operasyonu yaptırdı ve o kişi de sonra Sayın Cumhurbaşkanımızın bulunduğu yere oradaki kişilerle gidip operasyon yapmak için görevlendirilmiş kişi."

TSK'dan ihraç edilen tutuklu Tümgeneral Gökhan Sönmezateş'in hava harekatının başında yer aldığına işaret eden Ala, "İstihbaratta sınır ötesinde çok önemli iki ayrı zamandan bahsediyorum. Onları şimdi açıklamayayım. Çok önemli, Türkiye için terörle mücadelede makas değişimi sağlayabilecek iki ayrı olay. Eğer istihbaratın dediği koordinatlara yönelik harekat yapılsa iş çok değişecek. Ama oraya yapmıyor, başka yerlere yapıyorlar. Sonra 'neden bunu böyle yaptın' dediğimizde, çeşitli gerekçeler..." diye konuştu.

Bakan Efkan Ala, sonradan o gerekçelerin hepsinin yalan olduğunun ve tamamen hainlikle, vatana ihanetle bunu yaptıklarının görüldüğünü vurgulayarak, Türkiye ve iktidar terörle mücadelede başarılı olmasın diye verilen koordinatlara değil, başka yere yapıldığını bildirdi.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR