BIST 9.645
DOLAR 32,56
EURO 34,89
ALTIN 2.429,38
GÜNCEL

E-devletten vergi borcu nasıl sorgulanır?

Resmi kurumlarla ilgili birçok işlem e-devlet üzerinden yapılabilir. Peki e-devletten vergi sorgulaması yapılır? Ayrıntılar haberimizde.

Resmi kurumlarla ilgili pek çok işlem e-devlet platformu üzerinden, www.turkiye.gov.tr adresinden yapılabilir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, T.C. kimlik numaraları ve PTT'den alabilecekleri şifreyle sisteme giriş yaparak pek çok konu hakkında kolayca bilgi sahibi olabilir.

Vergi borcunu öğrenmek için de e-devlet platformuna giriş yaparak şu adımları izlemek gerekir:

www.turkiye.gov.tr adresine girildiğinde T.C. kimlik numarası ve şifre ile birlikte sisteme giriş yapılır. Eğer e-devlet şifresi hiç alınmamışsa PTT'ye gidilerek müracat edilir ve kişiye anında bir şifre verilir. Bu şifrenin 24 saat içinde sistem üzerinden değiştirilmesi gerekir.

E-DEVLET ŞİFRESİ ALINMALI

Vatandaşlar e-devlet üzerinden resmi kurumlarla ilgili işlemler yapabildiğinden bu şifrenin kimseyle paylaşılmaması, unutulmaması gerekir. Bunun için vatandaş tarafından belirlenen şifrenin gizli tutulması çok önemlidir.

E-devlet sayfasında şifre ve TC kimlik numarası girildiğinde vatandaş kendi sayfasına yönlendirilir.

E-HİZMETLER BUTONUNA TIKLAYIN

Anasayfada, sol üst köşede kırmızı yazıyla belirtilen "E-Hizmetler" butonu tıklanarak e-devlet üzerinden işlem yapan ya da bilgi veren pek çok kurum sayfada listelenir. Kurumlar, alfabetik sıraya göre dizilmiştir. Vergi borcunu öğrenmek için "Gelir İdaresi Başkanlığı" sekmesine tıklanması gerekir.

Gelir İdaresi Başkanlığı sekmesinin altında, mavi renkte iki adet başlık bulunur. Bunlar "e-Vergi Levhası Sorgulama" ve "Vergi Borcu Sorgulama"dır. Bu sekmelerden ikincisi, "Vergi Borcu Sorgulama" seçilir ve açılan sayfada da belirtildiği gibi "sürekli ve süreksiz yükümlülüklerden kaynaklanan ve süresinde ödenmediği için vadesi geçmiş olan ya da tahakkuk ettiği halde vadesi gelmemiş olan vergi borcu bulunup bulunmadığına dair" bilgi edinmek mümkündür.

E-DEVLET 48 SAATTE BİR GÜNCELLENİR

Eğer kişinin vergi borcu yoksa bu sayfada "vergi borcu bulunamamıştır" yazar. Vergi borcu varsa, borcun miktarı belirtilir. 

E-devletteki bilgilerin 48 saatte bir güncellendiği unutulmamalıdır. Dolayısıyla, vergi borcu olduğunu düşünen kişilerin belirli aralıklarda bu sorgulama yapması önerilir. Bilindiği üzere, vergi borçları faize tabiidir. Uzun süre ödenmediği takdirde faiz işleyerek borcun artmasına sebep olabilir.

Kişilerin e-devlet üzerinden vergi borcu olup olmadığını sorgulamaları önerilir. Böylece borçtan vaktinde haberdar olarak ödeme yapılabilir, faiz sebebiyle artan borçtan kurtulmak mümkün hale gelir. 

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR