BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
YAZARLAR

e-Devlet şifrenizi unutursanız...

Ülkemizde e-devlet uygulamaları çok yaygın olarak kullanılıyor.

Vatandaşlar en çok hastane randevusu, SGK hizmetlerini görmek, öğrenci kimliği almak  ve kayıt olmak gibi işler için e-devlet hizmetlerini kullanıyor.

Bir tek şifre ile girilebilen www. adresi devletin adeta elektronik kapısı olmuş durumda… Daha yapılacak çok şey olsa da, ülkemiz e-devlet uygulamalarında daha şimdiden Avrupa’nın pek çok ülkesini bile geride bırakmış durumda bulunuyor.

Bunda projenin başlatıcısı olan önemli bir devlet adamımız olarak Binali Yıldırım kadar Türksat AŞ’de bu projede çalışan özverili, dinamik, dünyayı iyi okuyan ve başarılı ekibin de payı var…

E-DEVLET ŞİFRESİ ÇOK ÖNEMLİ

Ülkemizde askerlikten eğitime, sigortadan sağlığa her alanda e-devlet hizmetlerine ulaşabilmektesiniz. Tüm kamu hizmetleri online ortama aktarılmadı ama en çok kullanılanlara www. adresi üzerinden tek tıkla ulaşmak mümkün… E-devlet hizmetleri bu kadar yaygın olunca, bu uygulamalara ulaşabildiğimiz e-devlet şifremiz de büyük önem kazanıyor. Zira bu şifre adeta bizim devlete adım atma anahtarımız, imzamız, kimliğimizin bir parçası…

Ancak bu şifrenin kullanımını pek bilen yok: e-Devlet Şifresinin kullanımı ile ilgili pek çok hatalı bilgi çeşitli ortamlarda dolaşıyor… Bu şifre nasıl yenilenir, nereden almalısınız, nasıl saklamasınız? Bu sorular çok önemli… Okurlarımızı bu konularda bilgilendirelim istedik.

ŞİFRE PTT ŞUBESİNDEN ALINIYOR

İlk olarak e-Devlet şifresi nasıl alınır, onu izah edelim. Diyelim ki, şimdiye kadar hiç e-devlet şifreniz olmadı ama almak istiyorsunuz. Tek yapmanız gereken, en yakın herhangi bir PTT şubesine gitmek. Buradan e-Devlet Şifrenizi 2TL karşılığında alabiliyorsunuz.

Vatandaşlar en çok hastane randevusu, SGK hizmetlerini görmek, öğrenci kimliği almak ve kayıt olmak gibi işler için e-devlet hizmetlerini kullanıyor.

Yurtdışında iseniz, şifrenizi ücretsiz olarak konsolosluklardan temin edebilirsiniz.

Şifre başvurusu yaparken nüfus cüzdanı, ehliyet, evlilik cüzdanı, pasaport gibi geçerli bir kimliğiniz olması yeterli. Kimlik fotokopisi vermenize veya herhangi bir belge götürmenize gerek yok…

ŞİFRENİZİ İNTERNETTEN DEĞİŞTİREBİLİRSİNİZ

Şifreniz kapalı zarfta veriliyor. Şifrenizi size veren PTT çalışanı ve e-Devlet Kapısı çalışanları da dahil olmak üzere kimse görmüyor, bilmiyor, yalnızca siz görüyorsunuz. Sizin adınıza kimse şifrenizi siz istemedikçe göremiyor, değiştiremiyor. Şifrenizi aldıktan sonra aktive etmenize gerek yok.

İNTERNETE GİRİP ULAŞABİLİYORSUNUZ

Sadece, internete girip www. adresine tıkladığınızda TC kimlik numaranızı ve şifrenizi girerek internetteki devlet hizmetlerine ulaşabiliyorsunuz. Şifrenizi isterseniz girişte değiştirebilir, kendi aklınızda kalacak daha ezberlenebilir bir şifre koyabilirsiniz, bu sizin elinizde…

ŞİFRENİZİ UNUTURSANIZ NE YAPMANIZ GEREKİR?

Diyelim ki daha önce aldığınız e-Devlet şifrenizi unuttunuz. Veya bir yere yazmıştınız ama kaybettiniz… e-Devlet Şifrenizi unutursanız yeniden temin etmek için PTT şubelerine başvurmak zorunda değilsiniz.

ŞİFRENİZİ KENDİNİZ YENİLEYEBİLİRSİNİZ

Eğer daha önce kullanıcı profilinize daha önceden cep telefonu bilginizi tanımladıysanız, şifrenizi kendi kendinize ücretsiz olarak yenileyebiliyorsunuz. Şifre yenileme işlemini https://giris./Giris/SifremiUnuttum adresine tıklayarak yapabiliyorsunuz.

BİR SMS İLE ŞİFRENİZ SİZE GELİYOR

Ayrıca e-imza, mobil imza ve https://giris./Giris/Banka-Giris adresini kullanarak internet bankacılığı ile de şifre yenileme işlemi yapabilmektesiniz.

ŞİFRENİZ İPTAL OLUR MU?

Şunu önemle belirtelim ki, e-Devlet Şifreniz asla iptal olmuyor. Şifrenizin talebiniz ve bilginiz olmaksızın herhangi bir nedenle iptal edilmesi ya da kullanıma kapatılması söz konusu değil.

Şifrenizi hiç kullanmadan ya da değiştirerek kullanmaya başladıktan sonra sisteme 1 ay, 2 ay, 3 ay, 1 yıl ya da daha uzun sürelerde hiç giriş yapmamış olsanız bile, şifrenizin geçersiz olması gibi bir durum kesinlikle söz konusu değil. Yani yıllarca kullanmasanız bile şifreniz aynen kalır, hiçbir zaman üyeliğiniz askıya alınmaz…

ÜÇ AYDA BİR ŞİFRE YENİLEMEK GEREKİYOR MU?

e-Devlet sistemine girerken sistem size üç ayda bir şifre değişikliği yapılması uyarısı verir. Ama bu şifrenizi illaki değiştirmeniz gerekiyor demek değil. Üç ayda bir değiştirme yalnızca güvenlik artsın diye bir uyarı… Siz isterseniz şifrenizi değiştirmeden kullanmaya devam edebilirsiniz, illaki değiştirmek zorunda değilsiniz. Ama sisteme cep telefonu numaranızı girmenizi ve kaydetmenizi özellikle tavsiye ederiz…

ŞİFRENİZİ BAŞKASIYLA PAYLAŞMAYIN

e-Devlet Şifreniz size özeldir ve kişisel bilgilerinizin güvenliği için şifrenizi kimseyle paylaşmamanız gerekiyor. Yalnızca siz kullanacaksınız! Unutmayın bu vatandaş olarak sizin, yalnızca size özel devlete giriş anahtarınız! Kredi başvurusu, işe giriş, sigorta hizmet dökümü kontrolü gibi nedenler ile sizden şifrenizi isteyenlere patronunuz olsa bile şifrenizi vermeyin…

ŞİFRENİZİ ÇOK İYİ KORUMANIZ GEREKİYOR!

Zira şifrenizi verdiğiniz kişiler pek çok kişisel bilginize ulaşabilir ve adınıza işlem yapabilir. Bu şifreyi aynen internet bankacılığı şifresi gibi düşünün ve çok iyi koruyun!

PTT BU KEZ 4 TL ALIYOR!

Dediğimiz gibi eğer unutursanız şifrenizi daha önce girdiğiniz cep telefonunuza gelecek mesaj ile yeniden oluşturabiliyorsunuz. Diyelim ki şifrenizi unuttunuz ama daha önce sisteme cep telefonunuzu tanımlamamıştınız. Eğer cep telefonu girmediniz ise iki seçeneğiniz var: Ya sisteme mobil imza, e-imza, T.C. Kimlik kartı veya internet bankacılığı ile gireceksiniz, ya da şifrenizi yeniden almak için PTT’ye gideceksiniz. İlk seferde 2 TL alan PTT, unutursanız bu kez şifrenizi vermek için 4 TL alıyor. Şunu belirtelim ki, şifrenizi unutmadığınız sürece yeniden almanız gerekmiyor.

---

Kıssadan Hisse

“Baba başa tac imiş

Her derde ilaç imiş

Bir evlat pir olsa da

Babaya muhtaç imiş.”

---

Sorularınız için:

Yazarın önceki yazıları için:

Yazarın yazı arşivi için:

Bu yazının tüm hakları Memurhaber.com'e aittir. "www." biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır.

Yorumlar