BIST 9.717
DOLAR 32,50
EURO 34,95
ALTIN 2.439,00
SAĞLIK

Dünyayı bekleyen tehlike zika virüsü

Zika virüsü nedir? Zika virüsü kimlerde görülür? Amerika'yı ve Avrupa'yı etkilemeye başlayan zika virüsü Türkiye'ye gelir mi? Zika virüsü ilk olarak hangi ülkede görüldü? İşte zika virüsü detayları haberimizde..

Dünyayı bekleyen tehlike zika virüsü

Zika virüsü nedir? Zika virüsü kimlerde görülür? Amerika'yı ve Avrupa'yı etkilemeye başlayan zika virüsü Türkiye'ye gelir mi? Zika virüsü ilk olarak hangi ülkede görüldü? İşte zika virüsü detayları haberimizde.. Sivrisinek sokması ile bulaşan bu virüs, gebelik için tehlike oluşturarak henüz doğmamış bebeklerin beyinlerinde küçülme ve hasara neden olan hastalık.

Dünyayı bekleyen tehlike zika virüsü

Yeni doğan bebeklerde görülen Mikrosefali (küçük kafa) olarak da tanımlanan bu hastalık, “Aedes aegypti” cinsi sivrisineklerin hamile kadınlara bulaştırdığı Zika virüsü ile yayılıyor. Mikrosefali ile doğan bebeklerin kafaları normalden 31.5-32 santimetre daha küçük.

Dünyayı bekleyen tehlike zika virüsü

Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasına göre, Zika virüsü “ateş, baş ağrısı, gözlerde kızarma, kusma, döküntü, kas ve eklem ağrısı” gibi belirtiler gösteriyor. Hastalık için özgün bir tedavi ya da önleyici aşılar, henüz geliştirilemedi. Zika virüsünü araştıran ABD’li bilim insanları, “virüse karşı aşının ancak 10 yıl sonra çıkabileceğini söyledi.

Dünyayı bekleyen tehlike zika virüsü

İlk olarak Uganda’da 1947’de Zika Ormanları’nda ortaya çıkan virüsün Afrika ve Asya’da da görüldüğü biliniyor. Ancak, geniş coğrafyalara yayılması, Batı yarıkürede Mayıs ayında yayılarak, Brezilya’da virüsün “patlamasıyla” gerçekleşti. Dünya Sağlık Örgütü de, hastalığın Şili hariç tüm Güney Amerika ülkelerine yayıldığını açıkladı. Türkiye için henüz kesin bir risk görülmediği ifade ediliyor.