BIST 9.645
DOLAR 32,55
EURO 34,88
ALTIN 2.436,42
EMEKLİ

Dul ve yetimler 2013'te zam alacak!

Günlerdir burada sizlere duyurduğumuz intibak zammı için artık son günler. Yaklşık 2 milyon emeklinin maaşı 2013'ün ilk ayından itibaren hesaplara yatmaya başlayacak. Peki ama dul ve yetimler bu zamdan nasıl yararlanacak? İşte cevabı...

Yaklaşık 2 milyon emekli intibak zammı için gün sayıyor. Ocak 2013'te maaşlara yansıtılacak intibak zammı, 10 lira ila 322 lira arasında olacak.

DUL VE YETİM AYLIĞI NASIL HESAPLANIR? TIKLAYIN ÖĞRENİN

VEFAT ETMİŞLER İNTİBAK ZAMMINDAN NASIL YARARLANACAK?

İntibak kapsamında bulunan ancak vefat etmiş olan emeklilerin zammı, maaşını alan yakınlarına yansıtılacak. Maaşını aldığınız babanız ya da eşiniz intibak kapsamında bulunuyorsa, onun intibak zammı size verilecek. Yani, 2000 yılından önce emekli olan veya emeklilik başvurusunda bulunan vefat etmiş SSK'lıların yakınları ile 1 Mart 2002-30 Mayıs 2002 tarihleri arasında emekli olan veya başvuruda bulunan vefat etmiş Bağ-Kur'luların yakınları intibak zammından faydalanacak.

İNTİBAK ZAMMI BİR KEZ Mİ VERİLECEK?

Emekliler bu sorunun cevabını merk ediyor. "İntibak düzenlemesiyle bir kereye mahsus mu para verilecek?"

İntibak düzenlemesi zammı içeriyor. Bir kerelik ödeme değil, maaş zammı yapılacak. İntibak zammı, Ocak 2013'te maaşlara yansıtılacak. İntibak kapsamındaki yaklaşık 2 milyon emekliye, toplu para ödemesi yapılmayacak, geriye dönük bir ödeme olmayacak.

TOPLU ÖDEME NASIL GERÇEKLEŞECEK?

Öte yandan, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) uzmanları, intibak hesaplamaları sırasında 2 bin 500 emeklinin yıllardır eksik maaş aldığını ortaya çıkarmıştı. Bu kişilere de yıllardır alamadıkları paraları, toplu olarak maaş hesaplarına yatırılıyor.

Ayrıca intibak çalışmaları sırasında 3 bin 500 emeklinin de maaşının fazla hesaplandığı ortaya çıktı. Bu kişiler Ocak 2013'ten itibaren gerçek maaşlarını almaya başlayacak. Geriye dönük ödeme ise istenmeyecek.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR