BIST 9.089
DOLAR 32,37
EURO 34,95
ALTIN 2.325,67
GÜNCEL

Dolar rakamları işte 15 Şubat dolar kuru

Dolar dün Güney Afrika'dan gelen olumsuz haberlerle yükselişe geçti. 29 Ocak'tan beri en yüksek seviye olan 5.3240'ı test eden dolar güne dalgalı uyandı.

Dolar dün Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya'nın "finansal istikrara katkı sağlayacak yönde likidite adımları atılabilir" ifadelerinin ardından 29 Ocak'tan beri en yüksek olan 5.3240'ı test etti. Daha sonra gevşeyen dolar 5.27'lere indi.

Ancak Çetinkaya’nın açıklamalarının yanısıra Güney Afrika’dan gelen olumsuz haberler gelişmekte olan ülke para birimleri genelini baskıladı. Bu da doların bu ülkelerin para birimleri karşısında yükselmesine neden oldu.

Güney Afrika’da elektrik ihtiyacının neredeyse tamamını üreten ancak borç yükü altındaki Eskom’un hizmet ayrıştırması uygulayacağını açıklaması ile borcun daha da yükselebileceği ve işsizlik endişesiyle rand öncülüğünde tüm gelişen ülkeler para birimlerine baskı yarattı. Dolar haftanın son işlem günü 15 Şubat'ta 5.28'in biraz üstünde Euro ise 5.97 seviyelerinde işlem görmeye başladı. 

Bankacılar Güney Afrika’dan gelen endişeli haberlerin ülke para birimi randı ve gelişmekte olan ülke para birimleri genelini baskı altında bıraktığına dikkat çekti.

BIST AÇISINDAN NÖTR
Öte yandan ABD’de Aralık ayında perakende satışlar yüzde 0.2 artış beklentilerine karşın yüzde 1.2 geriledi. ABD perakende satışlardaki düşüşü “Perakende satışlarda 2009'dan beri görülen en hızlı aylık düşüş: en pesimist ABD ekonomist beklentisinden daha kötü bir satış verisi” sözleriyle nitelendiren TEB Yatırım/BNP Paribas Stratejisti Işık Ökte, “Veriyi bankacılık endeksi TL ve sabit getirili menkul kıymetler açısından pozitif, BIST açısından nötr yorumluyoruz” dedi. İşte dolar kurundaki son rakamlar:

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR