BIST 9.722
DOLAR 32,55
EURO 34,97
ALTIN 2.416,28
GÜNCEL

Dolar kuru ve altın fiyatları 12 Ekim 2016 son durum

Dün sert satış baskısı altında kalan dolar, bugün yatay bir başlangıçla 3,07'nin üzerinde işlem görüyor. Altının gram fiyatı ise yatay bir seyirle 124 liranın hemen üzerinde dengelendi.

Yatırım yapılabilir kredi notunun düşürülmesi sonrası TL'de başlayan değer kaybı ve negatif ayrışma trendi, gelişmekte olan ülke para birimlerine yönelik satış baskısı ile devam ediyor.

Moody's not indirimi sonrası çıkışların yaşanabileceği endişesi, OHAL süresinin üç ay daha uzatılması kararı ve TCMB'nin kurdaki yükselişlere karşın faiz indirimlerine devam edeceği beklentileri ile petrol fiyatlarındaki yükseliş TL'nin gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışmasında ana belirleyiciler olmaya devam ediyor.

Dolar/TL dün gün içinde 3,0890'a kadar yükselerek 21 Temmuz'dan bu yana en yüksek seviyeyi test etti. TL'deki satış baskısının küresel endişelerle birleşmesi halinde kurda bu hafta içinde 3,10 seviyesinin test edilebileceğini belirten uzmanlar, bu seviyelerin üzerinde kalıcı bir seyir henüz beklemediklerini belirtiyorlar.

ALTIN FİYATLARI

Küresel piyasalarda artan dolar talebinin etkisiyle dün 125 liranın üzerini gören gram altın, bu seviyelerde tutunamayarak düşüşe geçmiş ve günü yüzde 0,17 azalışla 124,2 liradan tamamlamıştı.

Altının gram fiyatı, bugün 124,1 - 124,5 lira bandında yatay bir seyir izleyerek, 124,3 liradan işlem görüyor. Kapalıçarşı'da çeyrek altın204, Cumhuriyet altını 832 liradan satılıyor. 

Altının ons fiyatı, uluslararası piyasada doların diğer para birimleri karşısındaki değer kazanmasına karşın hafta başından bu yana etkili olan yatay seyrini bugün de sürdürüyor. Ons altın, önceki kapanışa göre yüzde 0,2 değer kazanarak 1.256 dolardan işlem görüyor. 

Bugün ABD Merkez Bankası (Fed) üyelerinin konuşmaları ve akşam saat 21.00'de açıklanacak Fed toplantı tutanaklarının takip edileceğini belirten uzmanlar, piyasalarda genel algının "Fed’in aralık ayında faiz artırımına gideceği" yönünde olmasının doların güçlenmesine neden olduğuna değinerek "Güvenli liman niteliğindeki varlıklara olan talep azalmaya devam ediyor. Bu beklentiden yola çıktığımızda altının ons fiyatı 1.220 dolar seviyelerine kadar gerileyebilir" ifadelerini kullandı.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR