BIST 9.717
DOLAR 32,52
EURO 34,94
ALTIN 2.440,41
SAĞLIK

Doktorlar e-imza kullanmaya başlıyor!

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından başlatılan E-Reçete uygulaması ile yaklaşık 150 bin doktor, elektronik ortamda yazacakları reçeteleri güvenli elektronik imza (E-İmza) ile imzalayacaklar.Ayrıntılar memurhaber.com'da

1 Ocak 2016 tarihi itibariyle SGK ile anlaşmalı tüm özel hastane doktorları reçetelerini e-imza ile imzalamak zorunda. Doktorlara zorunlu hale getirilen e-imza ile bugüne kadar şifreyle girilen reçetelerden kaynaklanan mağduriyetlerin önüne geçilmesi planlanıyor. İşte ayrıntılar... 

Haberler.com'un haberine göre Türkiye'de yaygın hizmet ağıyla yerinde ve anında e-imza verebilen TÜRKKEP, doktorların e-imza'ya geçişini hızlı ve kolay bir şekilde sağlayabiliyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından başlatılan E-Reçete uygulaması ile yaklaşık 150 bin doktor, elektronik ortamda yazacakları reçeteleri güvenli elektronik imza (E-İmza) ile imzalayacaklar. 1 Ocak 2016 itibariyle SGK ile anlaşmalı tüm özel hastane doktorları için zorunlu kılınan e-reçete sisteminde e-imza kullanımı, reçeteyi imzalayan kişinin kimliğinin doğrulanmasını ve veri bütünlüğünün yasal olarak geçerli olmasını sağladığından, reçetelerden kaynaklanan mağduriyetlerin ve sorunların önüne geçilebilecek. Reçetelerin elektronik ortamda imzalanması, sağlık hizmetlerinin daha hızlı, güvenli ve kolay şekilde sunulmasını da beraberinde getirecek.

150 BİN HEKİM E-İMZA KULLANACAK

1 Ocak 2016 tarihi itibariyle, SGK ile anlaşmalı tüm özel hastane doktorları reçetelerini e-imza uygulamasıyla imzalamak zorunda. Yılbaşından itibaren Türkiye genelinde yaklaşık 150 bin hekim, elektronik imza kullanarak reçete yazacak. Kimlik doğrulama, bütünlük ve inkâr edilemezlik sağlayan e-imza sayesinde, vatandaşlar sağlık süreçlerini, daha güvenilir, hızlı ve kolay alabilecekler.

E-İMZA SAYISI 2 MİLYONU AŞACAK 

E-imza kullanımı sadece kurumlar değil, bireysel olarak da hızla artış gösteriyor. E-dönüşüm hizmetlerinin yaygınlaşmasıyla birlikte, e-imza kullanımı da artıyor. 2014 sonunda, ülkemizdeki e-imza sayısı 1.290.026 adet olarak belirlenmişti. Bu rakamın, 2015 sonunda yüzde 30 civarında bir artış ile yaklaşık 1.650.000 adete çıkacağı öngörülüyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK)'nın üçüncü çeyrek raporuna göre, 2015 Eylül ayı sonu itibariyle, 1.531.725 adeti elektronik imza ve 383.902 adeti mobil imza olmak üzere, bugüne kadar toplam 1.915.627 adet nitelikli elektronik sertifika (NES) oluşturuldu. 2015 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki döneme göre, elektronik imza sayısında yüzde 4,5 mobil imza sayısında ise yüzde 3,7 oranında artış gerçekleşti. Mobil imzanın ise 2015 sonu itibariyle 400.000 adeti aşacağı öngörülüyor. Böylece e-imza ve mobil imza sayısı toplamı 2015 sonu itibariyle 2 milyonu aşmış olacak.

YERİNDE VE ANINDA E-İMZA

E-imza, kayıtlı elektronik posta (KEP), e-fatura, e-arşiv fatura, e-defter, e-mutabakat ve e-saklama gibi hayatı kolaylaştıran, iş süreçlerini hızlandıran, tasarruflu ve verimli hale getiren e-dönüşüm hizmetleri, çözümleri ve ürünleri sayesinde tüm Türkiye'de kurumlara, şirketlere, bireylere bütünleşik ve tek elden çözüm, hizmetler sunduklarını belirten TÜRKKEP Genel Müdürü Yüksel Samast, "E-imza sayısının 2015 sonu itibariyle 2 milyonu aşacağı ve 2016 yılında da 3 milyonu aşacağını öngörüyoruz. TÜRKKEP olarak e-imza hizmetini, müşterilerimizin ayağına götürerek, yerinde başvuru ve kayıt hizmetimiz sayesinde anında e-imza üretip teslim ediyoruz. Avantajlı e-imza ve KEP paketlerimiz ile müşterilerimize uygun maliyetlerle hizmet sunuyoruz. Hızlı, güvenli ve kolay kullanıma sunduğumuz e-imza hizmetimiz ile vatandaşa ve özel hastanelerde görev yapan doktorlara katkı sağlıyoruz." dedi.

E-İMZA NE TÜR AVANTAJLAR SAĞLIYOR? 

Türkiye'de e-dönüşüm ve e-devlet uygulamalarının kullanımı hızla yaygınlaşıyor. 5070 Sayılı Elektronik İmza kanunu ve ilgili yasal düzenlemeler kapsamında, e-imza senet hükmünde kesin delil niteliğinde ve elle atılan imza ile aynı hukuki özelliklere sahip. E-imza, elektronik belgelerin yasal geçerli ve güvenli olmasını sağlıyor. Kimlik doğrulama, bütünlük ve inkar edilemezlik özellikleri de bulunan e-imza sayesinde, kullanıcılar elektronik belgeleri imzalayarak, ilgili iş süreçlerini, daha güvenilir, hızlı, kolay gerçekleştiriyor ve uzaktan işlem yaparak önemli avantajlar elde ediyorlar.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR