BIST 9.537
DOLAR 32,50
EURO 34,82
ALTIN 2.489,04
MEMUR

Doğum yardımı kimlere ödenir- doğum yardımını kimler alabilir- çocuk yardımı alım şartları

Doğum yardımı kimlere ödenir- doğum yardımını kimler alabilir- çocuk yardımı alım şartları nelerdir? Doğum yardımı kaç liradır? Doğum yardımı son dakika haberleri memurhaber.com'da.

Doğum yardımı kimlere ödenir- doğum yardımını kimler alabilir- çocuk yardımı alım şartları nelerdir? Doğum yardımı kaç liradır? Doğum yardımı son dakika haberleri memurhaber.com'da.

BÜNYAMİN ESEN YAZIYOR...

Adana’dan okurumuz Özgün Germiyanlı soruyor: “Bünyamin bey, önceki Cumartesi günü ikiz bebeklerimiz dünyaya geldi. Özel hastanede dört gün küvezde kaldılar, şimdi eve çıkarttık, ellerinden öperler. Devletin bebeklere altın taktığı yazınızı okudum. Bebek altınını nasıl alacağız? Nereye başvurmam lazım?”

Sayın okurumuz, resmi adıyla doğum yardımı, halk arasında bilinen ismiyle “yenidoğan altını” devlet tarafından ödenen sosyal yardımlardan birini oluşturmakta.

6637 sayılı Kanun ile ödenmeye başlayan doğum yardımı 15 Mayıs 2015 günü gece yarısı 00:00’dan itibaren doğan tüm bebekleri kapsamakta.

Doğum yardımı ile bebeğin ilk masraflarının devlet tarafından karşılanması ve nüfus artışının desteklenmesi hedefleniyor.

Doğum yardımı koşulsuz olarak herkese veriliyor. Üstelik doğum yardımı üç çocukla sınırlı da değil, kaç tane çocuğunuz olursa olsun yeni doğan bir bebeğin ilk altınını Devlet takıyor.

Sizin gibi ikiz doğuranlara ise küçük altın değil büyük altın takılmakta...

Yasadaki ismi ile “doğum yardımı” nasıl alınacak, kimlere veriliyor, ne yapmalısınız? Okurlarımızdan sıkça soru gelen bu konuyu ayrıntılı olarak açıklayalım.

Tüm Türk Vatandaşları Doğum Yardımı Alabilir

Yeni getirilen doğum yardımını alabilmek için Türk vatandaşı olmak yeterli. Ülkemizde ya da belirli bir il veya bölgede ikamet şartı bulunmuyor.

Halen Türk vatandaşlığı bulunan kişiler dışında Mavi Kart sahibi olanlar, yani doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenler ve üçüncü dereceye kadar olan altsoyları da doğum yardımı hakkından yararlanabiliyor.

Dahası çocuğun kaçıncı çocuk olduğu, aile içerisinde doğup doğmadığı, annenin veya babanın kaç yaşında olduğu gibi hususlara bakılmıyor, her yeni doğan Türk vatandaşına ilk altını devlet veriyor.

Doğum yardımı almanın tek şartı yukarıda belirttiğimiz üzere Türk vatandaşı olmak veya mavi kart sahibi olmak.

Bunun dışında bir şart bulunmuyor. Herhangi bir şart olmayan doğum yardımı vatandaşlık esasına dayalı evrensel nitelikli bir sosyal yardım.

Sigortalı Olmak Şart Değil

Doğum yardımı almak için sigortalı olmanıza, prim ödemenize, genel sağlık sigortalısı olmanıza ya da herhangi bir kayıt yaptırmanıza gerek yok.

Keza, özel hastane ya da devlet hastanesinde doğum yapmış olmanız hiçbir önem arz etmiyor.

Yalnızca TC kimlik numarasına sahip olmanız yeterli.

Kanuna göre sistemde ikamet esası olmadığı için yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları da doğum yardımı alabilecek. Örneğin Almanya’da yaşayan Türk vatandaşları da (TC vatandaşlığını kaybetmedikçe çifte vatandaş olanlar dâhil) her yeni doğum için doğum parası alacak.

Ne Kadar Ödenecek?

Doğum yardımı ilk çocuktan üçüncü çocuğa kadar artıyor, üçüncü ve sonraki çocuklarda ise sabit.

Buna göre Türk vatandaşlarına, canlı doğan birinci çocuğu için 300 TL, ikinci çocuğu için 400 TL, üçüncü ve sonraki çocukları için 600 TL doğum yardımı yapılacak.

Yani ilk çocuğa iki küçük altın, ikinci çocuğa yarım altın ve sonraki çocuklara ise büyük altın var.

Böylesi bir kademelendirme getirilmesinin temel nedeni ülkemizde oldukça düşük rakamlara gelmiş bulunan doğurganlığın desteklenmesi ve ülkede dinamik nüfus yapısının korunmasının teşvik edilmesi.

Üçüncüden sonraki çocuklar için de 600 TL verilmeye devam edileceğinin altını çizmek gerek, yani beş çocuğunuz olsa bile altıncı için ayni yardımı alabileceksiniz, sınır yok!

İkiz Doğuran Fazla Para Alır

Tek batında birden fazla doğum olarak bilinen ikiz, üçüz, dördüz gibi doğum yapan anneler ise fazladan para alacak...

Buna göre, ikiz doğuranlar o doğum için 700 TL, üçüz doğuranlar o doğum için 1300 TL, dördüz ve sonraki çocuklar için de her bir çocuk için 600 TL daha eklenecek ödenecek hesaba.

Doğum yardımının temel amacı ülkemizde düşüş trendine girmiş bulunan doğurganlığı arttırmak olduğundan her çocuk için sınır olmaksızın doğum yardımı uygulanmaya devam edilecek. Başka bir deyişle, doğumun ilk doğum yada sonraki doğum olması farketmiyor.

Ayrıca doğum yardımı, hiçbir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın ödenecek ve haczedilemez bir gelir olacak.

Haczedilemez bir gelir olması devletin bu ödeneği hukuki açıdan özel olarak koruduğu ve güçlendirdiğini gösteriyor.

Devlet Bebeğin İlk Altınını Anneye Verecek

Yeni getirilen düzenleme ile doğum yardımı eğer eşlerden her ikisi de Türk vatandaşı ise anneye verilecek.

Anneye verilme uygulaması ile bebeklerin bakımından en fazla rol üstelenen kadınlara yönelik bir pozitif ayrımcılık yapılması planlanıyor.

Eğer eşlerden yalnızca biri Türk vatandaşı ise bu kez anne veya baba olduğuna bakılmaksızın kim vatandaş ise ona doğum yardımı verilecek.

Doğum yardımının anneye ödenmesi esas olsa da, Bakanlıkça belirlenen zorunlu hâllerde babaya da ödenebiliyor.

Doğum yardımı ödenmesinde Kimlik Paylaşımı Sisteminde yer alan nüfus kayıtları esas alınacak. Başka bir deyişle kayıtlı nüfus adresinize göre ödeme yapılacak.

Nereye Başvurmanız Gerekiyor?

Yeni doğan bebeklere verilecek ilk altın, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın bütçesine konulacak ödenekten karşılanması planlanıyor.

Doğum yardımını arttırmaya Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı müştereken yetkili olduğundan ilerleyen zamanlarda çocuk başına verilen ödeneğin arttırılması mümkün.

Yardımı almak için ikametinizin bulunduğu veya doğumun gerçekleştiği yerdeki Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü veya en yakın Sosyal Hizmet Merkezlerine başvurmak gerekiyor.

Doğum yardımından yararlanacak olan kamu personellerinin ise çalıştığı kuruma başvurması gerekmekte.

Yurtdışında yaşayanların doğum yardımı alması için ise büyükelçilik ve konsolosluklara başvurmalı.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR