BIST 8.905
DOLAR 32,34
EURO 35,12
ALTIN 2.240,36
YAZARLAR

Doğum yapan kadınlar nasıl erken emekli olur?

Doğum yapan kadınlar nasıl erken emekli olur?

Doğum Borçlanmasıyla Erken Emeklilik Nasıl Olur?

Okurumuz Nurhan CAMLI soruyor: “12.01.1966 doğumluyum. İlk olarak 01.02.1985 tarihinde sigortalı olarak çalışmaya başladım. 1994 yılında doğum yaptım. Doğumdan sonra hiç çalışmadım. 2001 sonrasında birkaç yıl evden, isteğe bağlı SSK ödedim. Eşimin işleri bozulunca isteğe bağlıyı da bıraktım. Toplamda 4100 gün sigortam var. Ne zaman emekli olurum? Doğum borçlanması ile erken emeklilik var diyorlar, doğru mu? Doğum borçlanması yapabilir miyim, yaparsam daha erken emekli olur muyum?”

Sayın okurum,

İlk işe giriş tarihinize göre emekli olmak için 20 yıl sigortalılık, 41 yaş ve 5000 prim ödeme gün sayısını doldurmak zorundasınız. Şuan yaşınız 46 ve emeklilik için sigortalılık süresi ve yaş şartlarını yerine getirmiş bulunmaktasınız. Ancak prim ödeme gün sayısında yaklaşık 900 gün bir eksiğiniz bulunuyor.

Doğumuzdan Sonra Geçen 24 Ayı Borçlanabilirsiniz

Eksik günlerinizi tamamlamak için 1994 tarihinde yaptığınız doğumu yirmi dört aya kadar borçlanabilirsiniz. 01.07.2012-31.12.2012 tarihleri arasında en az borçlanma tutarı aylık 300,96 TL’dir. İki yıl (720 gün) borçlanmanız halinde en az 7223,04 TL ödemeniz gerekmektedir.

Borçlanmayı şuan olduğu gibi emeklilik aşamasında da yapabilirsiniz. Hangi tarihte borçlanma yapıyorsanız o tarihteki asgari ücret ile asgari ücretin 6,5 katı arasında sizin belirleyeceğini tutarın %32’si oranında prim ödeyeceksiniz. Asgari ücret üzerinden ödemenizi tavsiye ederim.

Doğum Borçlanması Sigorta Başlangıcını Geriye Çekmez

Yeri gelmişken belirtelim, doğum borçlanması askerlik borçlanmasında olduğu gibi sigorta başlangıç süresini geriye götürmez. Askerlik borçlanması sigortalılık süresini borçlanılan gün kadar geriye götürürken doğum borçlanması yalnızca gün kazandırır.

Kanunları gereği verilen ücretsiz doğum ya da analık izni süreleri ile 4/1-(a) kapsamındaki sigortalı kadının, iki defaya mahsus olmak üzere doğum tarihinden sonra iki yıllık süreyi geçmemek kaydıyla hizmet akdine istinaden işyerinde çalışmaması ve çocuğunun yaşaması şartıyla talepte bulunulan süreleri borçlanılabilir. Doğum borçlanmasında en fazla iki çocuk ile sınırlı olmak üzere yapılabilmektedir. Borçlanılacak dönemde çalışılmamış olması şarttır.

Öte yandan doğum borçlanması yapılabilmesi için ilk kez sigortalı olarak çalışmaya başlamış olmak şartı aranmaktadır. Dolayısıyla sigortalılık tarihi geriye gitmez.

Doğum Borçlanmasını SSK’lı İken Yapmalısınız

Doğum borçlanmanızın 4-1/a kapsamında sigortalılık (eski tabirle SSK) olarak sayılması için son olarak tabi olduğunuz statünün SSK olması yada halen hizmet akdine tabi olarak çalışıyor olmanız gereklidir. 4/1-b’ye tabi olacak şekilde çalışırken yada son hizmetiniz bu statüye tabi iken halinde vereceğiniz borçlanma dilekçesi 4/1-b’ye sayılacaktır.

Başka bir deyişle şuan isteğe bağlı yada 4/1-b’li olarak çalışmanız halinde borçlanma koşullarınız değişecektir.

Geriye kalan günlerinizi de doldurmak üzere bir işyerinde işe girip çalışmaya başlar borçlanmınız sonrasında eksik kalan 6 aylık sürenizi tamamlarsanız emekli olabilirsiniz. Alternatif olarak sigortalı olarak birinin yanında çalışırken doğum borçlanması yaptıktan sonra kalan eksik 6 ayınızı evden isteğe bağlı olarak sigorta ödeyerek de tamamlayabilirsiniz.

Yaştan Emeklilik İçin 58’i Doldurmalısınız

Eğer prim ödemek istemiyor, ev kadını olarak devam etmek istiyorum diyorsanız; bu takdirde yaştan emekliliği bekleyeceksiniz. Gönderdiğiniz hizmet dökümüne göre 3600 günlük sigortalılık süreniz 01.05.2003 tarihinde dolmuş. Buna göre 58 yaşına geldiğinizde 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 prim ödeme gün sayısı üzerinden yaştan emeklilik başvurusunda bulunabilirsiniz.

Başka bir deyişle şuanda itibaren hiç prim ödemeseniz dahi 58 yaşınızı doldurduğunuz tarihte emekli olabileceksiniz.

Beklemek yerine eğer bir engeliniz yoksa durumunuza uygun bir işe girerek eksik günlerinizi biran önce tamamlamanızı ve doğum borçlanmasını da yapmanızı tavsiye ederim.

Sorularınız için:

 

 

Emeklilik tarihini hesaplatmak isteyen okurlarımızın T.C. kimlik numarası, SSK sigorta sicil numarası, Bağ-Kur numarası, ay-gün-yıl olarak doğum tarihi, askerlik yaptığı ve terhis olduğu tarihleri, askerlik süresini, er olarak yada yedek subay olarak yaptığını, ilk işe giriş tarihi (ilk kez sigortalı olarak çalışmaya başlanılan tarih), hizmet dökümü, doğum borçlanması için çocukların doğum tarihlerini, özürlü ise özürlülük rapor oranını, vergi indirimi yazısı alıp almadığı bilgilerinin tümünü eksiksiz göndermeleri gerekmektedir. Tarihlerin ay, yıl ve gün şeklinde gönderilmesi gerekir.

Yazarın tüm yazıları için:



Yorumlar