BIST 9.066
DOLAR 32,32
EURO 35,13
ALTIN 2.293,43
MEMUR

Doğum borçlanması ne kadar?

Kadın çalışanlar doğum borçlanması ile erken emekli olabilirler. Peki doğum borçlanması nasıl yapılır ve doğum borçlanması miktarı ne kadardır? İşte cevabı...

Doğum borçlanması kadın çalışanlara erken emekli olma fırsatı sunar. Doğum borçlanması 2016 yılında ne kadar? Doğum borçlanması nasıl yapılır? Doğum borçlanması hakkında ayrıntılı bilgi haberimizde.

Emekli olma konusunda hem kadınlar hem de erkekler için bir çok çalışma yapılıyor. Erkekler için askerlik borçlanması yapılırken kadınlar için de erken emeklilik fırsatları sunuluyor.

Kadınlar için oldukça önemli olan emeklilik için doğum borçlanması olarak geçen düzenleme de erkekler iş hayatına başlamadan önce askerliklerini borçlanarak emeklilik yaş şartını düşürüyordu, kadınlarda da aynı uygulama sigortalı olmadan önce yaptığı doğumları borçlanarak oluyor. İş hayatında kadınların daha çok yer alması ve bunun dışında annelik dönemini de rahat geçirmesi için günümüzde yeni düzenlemeler yapıldı.

DOĞUM BORÇLANMASI NE KADAR?

Uygulama erkeklerin yaptığıyla birebir aynı olmasa da benzer özellikler taşıyor. Bu borçlanma maddi durumu olmayanlar ve çocuklarını bir dadıya, kreşe veya anaokuluna bırakamayanlar için de büyük bir uygulama oldu. Böylece çalışma hayatları ile sosyal güvenceleri yeniden yapılandırıldı. Bir çok değişiklik yapıldığı için doğum borçlanması son durum nedir sorusunu sıklıkla soruyor. 1 Ekim 2008 yılında başlayan ve erken emekliliğin yolu açılan doğum borçlanması 2016 yılında tekrar düzenlendi.

Asgari ücrete bağlı olarak artış gösterdiği için borçlanmaya yeni düzenlemeler getirilmesi kaçınılmaz oluyor, çünkü bu durum emeklilik prim günlerini de etkiliyor. Çalışan kadınlar bu konu da bilgi sahibi olduktan sonra çocuk sahibi olurken daha bilinçli davranıyor. Sekiz yıl önce Ekim ayında başlatılan bu uygulamada çalışan kadınlar eğer çocuk sahibi olmak isterlerse çalıştıkları kurumdan doğum iznine ayrılabiliyordu. Doğum iznine ayrıldıkları süre içinde çalışmadıkları için emeklilik süreleri uzuyor ve sigorta primleri yatmıyordu. 

EMEKLİLİK İÇİN DOĞUM BORÇLANMASI 

Emeklilik için doğum borçlanması 2016 yılında Sosyal Güvenlik Kurumu'nda şu şekilde açıklandı: "5510 sayılı Kanuna göre hizmet akdiyle çalışanlar ve kendi nam ve hesabına bağımsız çalışmaya başlayan sigortalılar, 2925 sayılı Kanuna tabi sigortalılar ile mülga 506 sayılı Kanun, 1479 sayılı Kanun ve 2926 sayılı Kanununa tabi olan sigortalılar ve hak sahipleri, sigortalının en son çalışmasının/hizmetinin geçtiği sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine başvurarak doğum borçlanması yapabilecek." şeklinde duyuru yapmıştı. 2016 yılından itibaren en düşük borçlanma bedeli bir doğum için 12 bin 643,20 lira, İkinci doğum için 25 bin 286,40 lira, üçüncü doğum için 37 bin 929,60 lira ödenmesi gerekiyor. Yeni kanuna göre hizmet akdi kapsamında olan sigortalı kadınların doğumdan dolayı çalışamadığı 2 yıllık süreyi borçlanması için; borçlandığı süre zarfında çocuğunun yaşaması, doğum yaptıktan sonra adına prim ödenmemesi, doğumdan önce sigortalı olma şartını yerine getirmesi gerekiyor.

EMEKLİLİK İÇİN DOĞUM BORÇLANMASI NE KADAR OLDU? 

Çocuklarına bakmak için işe gidemeyen kadınların sigorta primleri eksik gözüküyor ve sosyal güvencelerinden mahrum kalıyordu. Bu durumun olmaması içinde doğum borçlanması çıkartıldı ve kanun haline getirildi. Hem memur, hem SSK'lı hem de çalışan bağkurlu kadınlarında faydalanacağı bu uygulama ile ilgili doğum borçlanması son durum bilgileri merak ediliyor. Gelen tüm bilgiler ve yenilikler beraberinde doğum borçlanması ne kadar sorusunu da gündeme getirdi. Doğum borçlanması şartları arasında; sigortalılık şartını yerine getirmesi, doğumdan sonra adına prim ödenmemesi, borçlanacağı sürede çocuğunun yaşıyor olması gerekiyor. Borçlandırılma süreleri boyunca doğum izni alan kadınlar sigortalı sayılıyor ama ilk olarak doğum izni talebi yapılması gerekiyor. 

DOĞUM BORÇLANMASI İLE İLGİLİ TASARLANAN YASA

Doğum borçlanması son durum bilgileri tasarlanan yasaya göre borçlanma bir çocuk için iki yıl, iki çocuk için dört yıl, üç çocuk için de altı yıl olarak belirlendi. İlk önce iki çocuk ile sınırlandırılan yasa daha sonra üçe çıkartıldı. Üç çocuk ile birlikte çalışan anneler emeklilik için 6 yıl kazanabiliyor olacak. Borçlanma uygulaması prim gün sayısına dahil ediliyor ve 2015 yılında çalışan kadınların prime dayalı olan günlük kazancının yüzde 32'si üstünden hesaplaması yapılıyor. Böylelikle hem anneler çocukları ile daha çok zaman geçiriyor hem de prim günlerine borçlanarak emeklilik sürelerinde sıkıntı yaşamıyor. 

Memur ve esnaf kadınlar böylece üç çocuk için 2160 gün kazanmış olacak.Yasa Genel Sağlık Sigortası ve Sosyal Sigortalar'da borçlanabilecekleri sürelerde ki düzenlemelere göre köy ve mahalle muhtarları ile hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlara da doğum borçlanma hakkı getiriliyor. SGK hizmetleri hem emeklilik hem de iş hayatı söz konusu olduğunda kişilerin başkalarına muhtaç olmadan ihtiyaçlarını karşılamasına yönelik bir sistemdir ve zorunludur. Fakat sigorta sahibi olan kişinin kendi isteği dışında kesilirse bu süreleri prim olarak ödeyerek sigortalarının devamı sağlanıyor. Sigorta sahiplerinin doğum yaptıktan sonra çalışamadıkları zamanlar da borçlanılıyor.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR