BIST 9.693
DOLAR 32,58
EURO 34,81
ALTIN 2.501,42
MEMUR

Doğalgazda vatandaşa fatura oyunu!

Başkent Doğalgaz, abonelerine 20 günde iki fatura gönderdi. Faturayı gören Ankaralılar çılgına döndü

MEMURLAR -   Elektrik faturalarında vatandaşın uğradığı mağduriyet bitmeden yeni şok doğalgazdan geldi. Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş, abonelere 20 günde iki fatura gönderdi. 2 Şubat’ta 130 lira ısınma faturası ödeyen Ankaralılar, 23 Şubat’a kadar ortalama 100 lira daha fatura ödemek zorunda bırakıldı. Tüketici dernek temsilcileri, “Emekli, memur, işçi ayda bir maaş alıyor. Elektrikten sonra doğalgaz ayda 2 kere geliyor. Vatandaş bunu hangi maaşla ödeyecek?” tepkisi gösterdi.

İTİRAZ EDİN 

Başkent Doğalgaz yetkilileri, normalde faturaların 30 günde bir kesildiğini ancak bu ay bazı teknik sebeplerden 20 günde bir faturalandırma yapıldığını itiraf etti. Firma, faturalara tüketicilerin itiraz hakkının bulunduğunu söyledi.

EPDK SEYİRCİ KALIYOR

Akdeniz ve Boğaziçi elektrik dağıtım şirketlerinin mevzuata aykırı olarak başlattığı '45 günlük okuma' skandalı devam ediyor. Şirketler aylık gelen faturaları 45 günde bir gönderdiği için vatandaşın ödediği KDV artıyor. Ciddi fiyat artışlarına neden olan 45 günlük faturalarla ilgili vatandaşı koruması gereken Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu ise şirketlerden yana tavrını sürdürüyor. Fatura süresi uzadıkça vatandaşın ödediği kayıp-kaçak bedeli ve vergi oranı arttığı için tepki çekiyor. EPDK ise şirketlere uyarı yazısı yazmakla yetiniyor.

“Hükümetin müdahale etmesi lazım”

Faturalardaki süre oyununa hükümetin ve devlet kurumlarının acele müdahale etmesini isteyen Tüketici Hakları Derneği Başkanı Turhan Çakar, “Mevzuata aykırı olarak faturalandırma yaparak ayda bir maaş alanları mağdur etmeye kimsenin hakkı yok” dedi. Mevzuatta sayaç okuma süresinin 30 gün olduğunu kaydeden Çakar, şirketlerin tüketiciye aylık fatura göndermek zorunda olduğunun altını çizdi.

CÜZDANLAR BOŞALACAK 

Çakar, “Bu durum tüketici haklarına aykırı. İvedilikle bu yanlışın düzeltilmesi lâzım. Ücretli insanlar belli tarihlerde maaş alıyorlar. 20 gün ve 40 günlük okumalar maaşlı insanları açıkça mağdur etmektedir. İnsanlar zaten dar gelirli. Ayda iki fatura ödemek cüzdanlarını boşaltacak” tepkisi gösterdi.
Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR