BIST 9.525
DOLAR 32,56
EURO 34,71
ALTIN 2.492,17
ÖĞRETMEN

Doğa Koleji satıldı işte yeni sahipleri

Doğa Okulları'nın yeni sahibi belli oldu. Doğa Okulları’nın yeni sahibi inşaat sektöründe faaliyet gösteren Ömer Saçaklıoğlu oldu. Mehmet Büyükekşi ve ortakları cuma akşamına kadar devam eden görüşmelerde ticari olarak anlaşamadıklarını açıkladı.

TÜRKİYE çapında 100’ün üzerinde kampusu, 70 bine yakın öğrencisi bulunan Doğa Okulları’nda satış bilmecesi sürpriz bir kararla sona erdi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı (TİM) ve aynı zamanda Flo ve Polaris markalarıyla tanınan Ziylan Grubu’nun ortaklarından olan Mehmet Büyükekşi, Sancak Group Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Sancak ve Medical Park’ın ortağı ve Trabzonspor Başkanı Muharrem Usta’nın uzun bir süredir konsorsiyum şeklinde alacağını açıkladığı Doğa Okulları’nın yeni sahibi inşaat sektöründe faaliyet gösteren Metal Yapı Konut’un sahibi Ömer Saçaklıoğlu oldu. Mehmet Büyükekşi, cuma akşamına kadar süren görüşmelerde fiyatta anlaşamadıklarını açıkladı.

2 AYDIR SÜRÜYORDU

Şanlıurfalı eski bir eğitimci ve dershaneci Fethi Şimşek, 2001 yılında kurduğu Doğa Okulları’nın yüzde 80’ini 2011 yılında yabancı sermayeden oluşan Turkven Yatırım Fonu’na satmıştı. Haziran ayında Doğa Kolejleri’nin satış kararı yabancı fonların eğitim sektöründen çıkma kararıyla gündeme gelmişti. Okullar için masaya oturan isimler ise hükümete yakın olarak bilinen ünlü işadamları Mehmet Büyükekşi, Haydar Sancak ve Muharrem Usta idi. Bu üç isimle pazarlığa oturdukları gün yaptığımız görüşmede Mehmet Büyükekşi okulları üçlü konsorsiyum olarak alacaklarını açıklamıştı. Satış işlemi yaklaşık iki aydır sürüyordu. Cuma akşamına kadar da sürdü. Satışın cuma günü önce konsorsiyuma yeni eklenen ortaklara yapılacağı haberleri geldi ancak sonra Doğa Okulları tarafından sürpriz bir açıklama geldi. Açıklamaya göre 2002’de okulları kuran Fethi Şimşek, kendisine ve Turkven’e ait hisselerin yüzde 100’ünün Metal Yapı Konut markasıyla inşaat ve gayrimenkul sektöründe faaliyet gösteren Ömer Saçaklıoğlu’na satıldığını duyurdu.

YÜKSEKLERE TAŞIYACAK

Şimşek yaptığı açıklamada, “Kurup yıllardır itinayla büyüttüğümüz okulumuzu bu kıymetli ve hayırsever işadamına devretmek bize gurur veriyor. Doğa Okulları yıllardır başarıyla taşıdığı liderlik bayrağını, Türkiye’nin en büyük gayrimenkul şirketlerinden birinin kurucusu ve sahibi olan Ömer Saçaklıoğlu ile daha yükseklere taşımayı hedefliyor” dedi. Turkven’den yapılan açıklamada ise, “Doğa Okulları yeni sahibi ile çok büyük başarılara imza atacak. 2000 yılından bu yana Türkiye’ye 5 milyar dolarmertebesinde yatırım getirdiğimiz için gururluyuz ve 2017 sonuna kadar 1 milyar dolar yatırımı daha ülkemize çekme hedefimiz var” denildi.

ALICILAR BİR ANDA NASIL DEĞİŞTİ?

CUMA gününe kadar Mehmet Büyükekşi, Haydar Sancak ve Tema Holding/LC Waikiki ve Küçükler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük’ün (Muharrem Usta yerine sonradan konsorsiyuma girdi) yer aldığı konsorsiyumun Doğa Okulları’nı alacağına kesin gözüyle bakılırken alıcı nasıl değişti? Mehmet Büyükekşi, haziran ayında pazarlık masasındayken yaptığımız sohbeti hatırlatarak, “O gün görüşmelere başladığımızı söylemiştim. Şirket satın almak kolay değil. Kimi zaman 9 ay sürüyor. Bizim Antep’te bir söz vardır. Bir kızı bin kişi ister biri alır, diye. Şirket satın almada böyle bir şey” diyor. Büyükekşi, grubun zaten başkalarıyla da görüşme yaptığını belirtiyor ve “Ömer Saçaklıoğlu bizden daha yüksek verdi ki ona sattılar. Alana hayırlı olsun” diye devam ediyor. Sürpriz satışın nedeni son aylarda Doğa Okulları’na yönelik iddialar ve bazı okulların cemaatle ilişkili olduğu için kapatılmasıyla ilişkili mi? Bu soruya tabii ki yanıt verilmese de gerekçenin “ticari” olması pazarlık masasına yansıdığını gösteriyor. Saçaklıoğlu gayrimenkul sektörünün çok tanınmayan aktörlerinden.

KAVURMACI İLE ORTAK ŞİRKETİ VAR

METAL Yapı Konut markasıyla inşaat ve gayrimenkul sektöründe faaliyet gösteren Ömer Saçaklıoğlu’nun ailesi aslen tüccar. Saçakçıoğlu, Küçükçekmece’deki Blue Lake gibi büyük projelerin sahibi. Urfa doğumlu olan Saçaklıoğlu’nun babası Urfa’da tüccar ve büyük et imalathaneleri var. Daha sonra İstanbul’a gelen Saçaklıoğlu ailesi İstanbul’da da bu işlerini sürdürdü. Ardından AYGAZ bayiliği yapmaya başlayan Saçaklıoğlu ailesi Koç’un en büyük AYGAZ bayisinin sahibi oldu. Türkiye’ye likit gaz taşımacılığı yapmaya başlayan aile buradan kazandığı bütün parayla gayrimenkul sektörüne girdi. 1980’de Florya’da ilk apartmanını inşa eden Saçaklıoğlu, Metal Yapı Konut AŞ’nin sahibi. Saçaklıoğlu’nun aynı zamanda Aydınlı İnşaat’ın sahibi Ömer Faruk Kavurmacı ile de Vizyon İşletme Yönetim AŞ’de ortaklığı bulunuyor. 

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR