BIST 9.525
DOLAR 32,59
EURO 34,81
ALTIN 2.516,09
MEMUR

Devlet memuruna yakınlarına refakat izni verilir mi?

Memurlar yakınlarının rahatsızlanması durumunda hasta refakati amacıyla izin alabilir mi? İşte detaylar...

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na göre Devlet memurlarına, tedavisi uzun süren bir hastalığa yakalanan ya da kaza geçiren bazı yakınlarına refakat etmeleri amacıyla, sağlık kurulu raporuna istinaden izin verilebilmektedir. 

Memurların refakat izni kullanabilecekleri haller 657'de şöyle sıralanıyor:

-Bakmakla yükümlü oldukları kişilerden birinin ağır bir kaza geçirmiş olması veya tedavisi uzun süren bir hastalığının bulunması,

-Bakmakla yükümlü olmasalar bile, refakat edilmediği takdirde hayatı tehlikeye girecek ana, baba, eş ve çocukları ile kardeşlerinden birinin ağır bir kaza geçirmiş olması veya tedavisi uzun süren bir hastalığının bulunması

hallerinde, sağlık kurulu raporuna istinaden talepleri üzerine refakat izni verilmektedir.

MEMUR HANGİ YAKINLARI İÇİN REFAKAT İZNİ KLULLANABİLİR?

Devlet memuru, bakmakla yükümlü olduğu yakınları ile bakmakla yükümlü olmasa bile; annesi, babası, eşi, çocukları ve kardeşlerinden dolayı refakat izini alabiliyor.

Buna göre, 657 sayılı Kanunda memurun refakat izni kullanmasına gerekçe olabilecek bazı yakınlarının kimler olacağı açıkça belirtilmiş iken, bu yakınlar dışında kalan ve memurun bakmakla yükümlü olduğu yakınlarından da söz edilmiştir.

Ancak, “bakmakla yükümlü olunan kişiler” kapsamını, sosyal güvenlik düzenlemeleri bakımından en geniş tanımıyla değerlendirdiğimizde, bu kapsama memurun; eşinin, çocuklarının (üvey çocuklar dahil), annesinin ve babasının girdiğini görmekteyiz.

MEMUR KAYINBABASINA BAKMAK İÇİN REFAKAT İZNİ İSTEYEBİLİR Mİ?
Memurlara refakat izni verilmesine gerekçe olabilecek yakınlarının kimler olacağı 657 sayılı Kanunda belirtilmiş olup, bu kişiler arasında memurun eşinin anne ve babası ise yer almamıştır.

Bu itibarla, eşinin annesi veya babası ağır bir kaza geçirdiği için veya tedavisi uzun süren bir hastalığa yakalandığı için refakat izni talep eden memura, refakat izni verilmesi mümkün değildir.

Öte yandan, eşinin anne veya babasından dolayı memurlara tanınan tek izin hakkı, ölüme bağlı mazeret izni kullanma hakkıdır. 657 sayılı Kanunda yer alan hükümlere göre, eşinin annesi veya babası ölen memura, isteği üzerine 7 güne kadar mazeret izni verilmektedir.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR