BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,80
ALTIN 2.508,68
YAZARLAR

Deneme süresinde sigortasız çalıştıran yandı!

Deneme süresi konusu ülkemizde çok karıştırılıyor. Ülkemizde iş akitleri yapılırken “deneme süresi” diye bir uygulama var. Ancak bu uygulama sigortalılık açısından geçerli bir uygulama değil. Yani bu iki şey birbirine karıştırılıyor.

Kocaeli’nden okurumuz Bilal Ekizoğlu soruyor: “Bünyamin bey, işe aldığımız çalışanlara deneme süresi uyguluyoruz. Deneme süresinde beğenirsek çalışmaya devam ediyor. Deneme süresinin birinci ayında sigorta yapıyoruz. Müfettiş gelirse bize ceza çıkar mı? Deneme süresi uygulamamız cezaya neden olur mu?” 

Sayın okurumuz, ne yazık ki cezalı duruma düşmeniz kaçınılmaz, zira sigortasız (kayıtdışı) işçi çalıştırıyorsunuz.

Deneme süresi konusu ülkemizde çok karıştırılıyor.

Ülkemizde iş akitleri yapılırken “deneme süresi” diye bir uygulama var.

Ancak bu uygulama sigortalılık açısından geçerli bir uygulama değil. Yani bu iki şey birbirine karıştırılıyor.

Deneme süresi nedir, nasıl uygulanır, deneme süresinde SGK bildirimi nasıl yapılmalı? Ayrıntılı olarak açıklayalım. 

Ülkemizde Deneme Süresi Var

Deneme süresi ülkemiz iş hukukunda uygulanan bir usul. Bir işçiyi işe alırken deneme süreli sözleşme yapma hakkı bulunuyor.

İşçi ve işveren iş sözleşmesini yazarken bir deneme kaydı koyabiliyorlar.

Kıssadan Hisse “Üçüncü sınıf insanlar birinci sınıf sorunlara çözüm bulamaz.”

Ancak bunun bir sınırı var: Deneme süresi en fazla iki ay olabiliyor. Bu bir üst sınır, yani daha az belirleyebilmek de mümkün.

Toplu sözleşme yapılan işyerlerinde ise deneme süresi toplu iş sözleşmeleriyle dört aya kadar uzatılabilmekte. 

En Fazla İki Ay Olabilir

Deneme süresi işçinin işvereni ve işyerini denemesi, işverenin de işçinin performans ve yeterliliğini ölçmesi için getirilmiş bir uygulama.

Deneme süresi içinde taraflar iş sözleşmesini bildirim süresine gerek olmaksızın ve tazminatsız feshedebiliyor. Daha açık bir ifade ile ihbar tazminatı süresi yok, işçi “yarın işe gelmiyor” diyerek işveren de “yarın işe gelme” diyerek aralarındaki iş ilişkisini anında sona erdirebiliyor.

Ancak şunun altını önemle çizelim: Deneme süresi işçinin tüm diğer haklarının aynen korunduğu bir süre. Yani işçinin ücretini ödeme yükümlülüğü ve eşit davranma yükümlülüğü gibi tüm hakları sürüyor. 

Deneme Süresinde Sigorta Zorunlu

Deneme süresinin en çok karıştırılan yönü “SGK’ya sigortalı bildirimi” ile ilgili.

İşverenler deneme süresinde işçinin sigortalı olmasına gerek olmadığını, deneme işçinin süresi sonunda sigortalı olabileceğini düşünüyor.

Oysa gerçek bunun tam tersi: Deneme süresinde bile olsa tüm işçilerin en geç çalışmaya başlamadan bir gün önce sigortalı girişinin yapılması ve çalıştığı deneme sürelerinin aynen sigortalı bildirilmesi gerekiyor.

Ancak inşaat, tarım ve balıkçılık işyerlerinde çalışmaya başlanılan gün içerisinde sigortalı bildirimi geçerli. 

Para Cezaları Yeni Yılda Arttı

Daha açık bir ifade ile söyleyecek olursak deneme süresinde sigortasız çalıştıran yanıyor.

Bir müfettiş/denetmen incelemesinde sigortasız çalıştırılmanın tespit edilmesi halinde deneme süresinde sigortasız çalıştırılan her bir çalışan başına iki asgari ücret ceza uygulanıyor.

Yılbaşında asgari ücret arttığı için artık SGK’nın cezalarının tutarı da arttı. Tek bir işçiyi bir gün bile deneme süresinde sigortasız çalıştırmanın cezası şuan 3294 Lira. Bir de o ayki hizmet bildirimini yapmamışsanız bu ceza ikiye katlanıyor.

Aman siz siz olun, deneme süresinde sigortasız işçi çalıştırmayın, mağdur olmayın…

Bu yazının tüm hakları Memurhaber.com'e aittir. "www." biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır.

Yorumlar 1 Yorum