BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
YAZARLAR

Darbe mağdurlarına tazminat, aylık ve ikramiye hakkında ödeme koşulları

15 Temmuz Darbesi nedeniyle meydana gelen ve terör eylemi olarak değerlendirilen olaylarda hayatını kaybeden veya malûl olan sivillere de kamu görevlileri gibi tazminat, aylık ve hatta ikramiye ödenecek.

15 Temmuz Darbesi nedeniyle meydana gelen ve terör eylemi olarak değerlendirilen olaylarda hayatını kaybeden veya malûl olan sivillere de kamu görevlileri gibi tazminat, aylık ve hatta ikramiye ödenecek.

15/7/2016 tarihinde gerçekleştirilen menfur darbe teşebbüsü ve terör eylemi ile bu eylemin devamı niteliğindeki eylemler sebebiyle hayatını kaybeden veya malûl olan sivillere aylık bağlanacak, nakdi tazminat ve emekli ikramiyesi ödenecek. 

15/7/2016 tarihinde gerçekleştirilen darbe teşebbüsü ve terör eylemi nedeniyle çıkan olaylarda hayatını kaybedenlerin veya bu kapsamda malûl olması sebebiyle aylık almakta iken hayatını kaybedenlerin dul aylığına müstehak eşi, ana ve babaları ile yetim aylığına müstehak çocukları 2330 sayılı Kanun hükümlerine göre aylık bağlanması hakkından yararlandırılacak.

BORÇSUZLUK ARANMAYACAK 

Normalde SGK’ya prim borcu olanlara aylık bağlanmazken bu kapsamda bağlanacak aylıklarda, genel sağlık sigortası primi de dâhil olmak üzere, prim ve prime ilişkin borç olmama şartı aranmayacak.

NAKDİ TAZMİNAT 

Ölenlerin kanuni mirasçılarına, en yüksek Devlet Memuru brüt aylığının (Ek gösterge dâhil) 100 katı tutarında yani 88.596 TL,

Yaşamak için gerekli hareketleri yapmaktan aciz ve hayatını başkasının yardım ve desteği ile sürdürebilecek şekilde malûl olanlara 177.192 TL,

Diğer engelli hâle gelenlere “Vazife Malûllüklerinin Nevileri ile Dereceleri Hakkında Nizamname” hükümlerine göre tespit edilecek engellilik derecelerine göre aşağıdaki gibi belirli oranlarda tazminat ödenecek.

Engellilik Derecesi

Ödenecek Tazminat Yüzdesi

Ödenecek N.T. Tutarı (TL)

1

75

66.447

2

65

57.587

3

55

48.729

4

45

39.868

5

35

31.009

6

25

22.149

AYLIK

Bu kapsama girenlerden;

a) Engelli hâle gelerek bağlı oldukları sosyal güvenlik mevzuatına göre emekliye sevk edilenlere vazife malûllüğü aylığı bağlanması,

b) Emekli aylığı almakta iken engelli hâle gelenlerin almakta oldukları aylıklarının vazife malûllüğü aylığına dönüştürülmesi,

c) Ölenlerin kendilerine bağlanması gereken görev malûllüğü aylığı, dul ve yetimlerine intikal ettirilmesi,

Gerekiyor.

Ayrıca yine bu kapsamda ilgili sosyal güvenlik kurumlarınca kendi mevzuatlarına göre bağlanan aylıkların, % 25 artırılarak ödenmesi söz konusu bulunuyor.

Herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna tabi olmayanların engelli hâle gelmeleri halinde, öğrenim durumlarına göre 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun değişik 36 ncı maddesi hükümlerine göre belirlenecek giriş derece ve kademeleri üzerinden (Öğrenimi bulunmayanların ilkokul mezunu gibi) kendilerine, ölümlerinde dul ve yetimlerine 5434 sayılı Kanun hükümlerine göre T.C. Emekli Sandığınca vazife malûllüğü aylığı % 25 artırılarak bağlanacak.

 

KAMU GÖREVLİLERİNİN İKRAMİYESİ 

Kamu görevlilerinden yurtiçinde ve yurtdışında görevlerini ifa ederlerken veya sıfatları kalkmış olsa bile bu görevlerini yapmalarından dolayı 15 Temmuz Darbe ve terör eylemlerine muhatap olarak yaralanan, engelli hâle gelen, ölen veya öldürülenler hakkında emekli ikramiyesi artışı söz konusu olacak.

Bu kapsamdakilerden 8/6/1949 tarihli ve 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu kapsamında emeklilik ikramiyesine müstahak olanların emeklilik ikramiyeleri, en yüksek Devlet memuru aylığının (ek gösterge dahil) 115 katından (101.885 TL’den) az olmamak üzere, yaşamak için gereken hareketleri yapamayacak ve başkasının yardım ve desteğine muhtaç olacak derecede malûl olanlar ile ölenlerin dul ve yetimlerine en yüksek devlet memuru aylığı üzerinden, diğerlerine mevcut aylıkları üzerinden, 30 yıl hizmet yapmış gibi emekli ikramiyesi ödenecek.

SİVİLLERİN İKRAMİYESİ 

15 Temmuz Darbe ve terör eylemlerine muhatap olarak yaralanan, engelli hâle gelen, ölen veya öldürülenlerden olmakla birlikte emeklilik ikramiyesine müstahak olmayan sivillerden yaşamak için gereken hareketleri yapamayacak ve başkasının yardım ve desteğine muhtaç olacak derecede malûl olanların kendileri ile ölenlerin kanuni mirasçılarına en yüksek Devlet memuru aylığının (ek gösterge dahil) 170 katı (150.613 TL) , diğer malûllere ise en yüksek Devlet memuru aylığının (ek gösterge dahil) 115 katı tutarında ek tazminat, nakdi tazminata ilişkin esas ve usuller çerçevesinde ilgili kurumlar tarafından ödenecek.

GEREKLİ BELGELER

Ölümlerde hak sahipleri için;

- Dul ve yetimlere ait tazminat talep dilekçesi ve banka İBAN numaraları,

- Vukuatlı nüfus kayıt örneği, veraset ilâmı, ölüm raporu,

- 5434 sayılı Kanun veya 5510 sayılı Kanun kapsamında yükümlünün dul ve yetimlerine aylık bağlanmasına ilişkin işlemlere başlanıp başlanmadığı ve malûl kabul edilip edilmediğine dair Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı veya İl Sosyal Güvenlik Merkezlerinden son bir ay içerisinde alınacak belge.

ile müracaat edilmesi gerekiyor.

HAK SAHİPLERİ 

Ölenlerin dul ve yetimlerine “Tazminat Tutarı”  başlığı altında belirtilen oranlarda ödeme yapılması gerekiyor.

Ölen personel veya sivil kişi için;

- Bekâr ise % 50 anneye, % 50 babaya,

- Evli ve çocuksuz, anne ve baba hayatta ise %50 eşe, %50 anne ve/veya babaya,

- Evli ve çocuksuz, anne ve baba vefat etmiş ise %100 eşe,

- Evli ve çocuklu, anne ve baba hayatta ise %50 eşe, %25 çocuğuna, %25 anne ve/veya babaya,

- Evli ve çocuklu, anne ve baba vefat etmiş ise %50 eşe, %50 çocuğuna,

ödeme yapılması gerekiyor.

Anne ve baba ile çocuklar kendi içinde eşit olarak mirasçı sayılıyorlar.

Engelli hâle gelenlerde ise ödemenin yükümlünün kendisine veya vasisine gerçekleştirilmesi gerekiyor.

 Bu yazının tüm hakları Memurhaber.com'a aittir. "www." biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır.

Yorumlar