BIST 9.895
DOLAR 32,47
EURO 34,71
ALTIN 2.433,07
YAZARLAR

Çocuklu ev hanımlarının erken emekliliği

Çocuklu ev hanımlarının erken emekliliği


Okurumuz Burak TATAR soruyor: “Annemin 1985 yılında SSK girişi var. Şuan toplamda 2200 günü bulunmakta. Ben ve abim olmak üzere iki oğlu var. Doğum borçlanması yapabiliyormuş. Her birimiz için 2 sene yapabiliyormuş. Acaba doğum borçlanması yapabilirse kaç yaşında emekli olur? Daha kaç yıl çalışırsa emekli olabilir? Vereceğiniz bilgiler için teşekkürler.”


Sayın okurumuz, öncelikle şunu söyleyelim anneniz doğum borçlanması yaparak erken emekli olabilir.
Annenizin normal emeklilik koşullarının neler olduğunu, eğer doğum borçlanması yaparsa ne zaman emekli olabileceğini ve doğum borçlanmasının şartlarını sırasıyla açıklayalım.


Erken İşe Giriş Erken Emeklilik Getirir

Sigortalıların ne zaman emekli olacakları ilk kez işe girdikleri tarihe göre değişmektedir. Sosyal güvenlik sistemimiz birkaç kez reforma tabi tutulduğundan emeklilik şartları sürekli değişiyor olsa da genel bir kural olarak erken işe giriş erken emeklilik sağlar.
Başka bir deyişle ne kadar erken işe girilmişse o kadar erken emekli olunur.
Bu durum 01.10.2008 tarihi öncesinde işe girenler açısından geçerlidir. Bu tarihte 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun ilgili hükümleri yürürlüğe girmiş olup yeni sistemde ilk işe giriş tarihi değil sigortalılık prim ödeme gün sayısının tekemmül edildiği tarih önemlidir.

Başka bir deyişle 2008 sonrasında işe girenler için ilk işe giriş tarihi önemini yitirmiş, prim gününü doldurduğu tarih önem kazanmıştır.


Normal Emeklilik İçin Gün Sayısı Fazladır

Annenizin ilk işe giriş tarihi 1985 yılında. Buna göre ilk işe giriş tarihine göre normal emeklilik koşulları 20 yıl sigortalılık süresi ve 5075 gün prim ödeme gün sayısı.
Bu şartları tamamlaması halinde 42 yaşını doldurup 43 yaşından gün aldığı tarihte emekli olabilecek. Sigortalılık süresini 2005 yılında doldurmuş. Ancak annenizin prim ödeme gün sayısı epey düşük. 2875 gün daha, başka bir deyişle yaklaşık 8 yıl daha sigortalı olarak çalışır ise 2021 yılında emekli olabilir.


Doğum Borçlanması Erken Emekli Eder

İşte bu noktada doğum borçlanması yapmasının annenizin erken emekliliğine faydası var. Doğum borçlanması ilk kez sigortalı olunan tarihten sonra geçen süreler için yapılan bir borçlanma olduğundan sigortalılık için yaşı erkene çekmez ama gün kazandırır. Annenizin ihtiyacı olan şey de gün sayısı.

Doğum borçlanması en fazla iki çocuklar sınırlı olmak üzere doğumdan sonra çalışılmayan ikişer yıla kadar toplamda dört yıla kadar yapılır.
Doğum borçlanmasının arttırılması konusunda çalışmalar olduğuna dair haberler kamuoyunda duyuluyor olsa da mevcut düzenlemede ancak dört yıla kadar borçlanma mümkün. Anneniz doğum borçlanması yaparak 1440 gün kazanır ise geriye sadece 1435 gün kalacak. Bu da demektir ki dört yıl daha çalışırsa 2017 yılının Temmuz ayında emekli olabilecektir. Borçlanma ile anneniz dört yıl erken emekli oluyor.


İki Çocuğa Kadar Borçlanma Yapılabilir

Doğum borçlanması en fazla iki çocuklar sınırlı olmak üzere yapılabiliyor. Çocuğun yaşaması ve doğum sonrasındaki borçlanılacak iki yıl içerisinde annenin çalışmamış olması şartı var.
4/1-(a) kapsamındaki sigortalı kadının, iki defaya mahsus olmak üzere doğum tarihinden sonra iki yıllık süreyi geçmemek kaydıyla hizmet akdine istinaden işyerinde çalışmaması ve çocuğunun yaşaması şartıyla talepte bulunulan süreleri borçlanılabilir.
Eğer doğumdan sonraki iki yıl içerisinde çalışmış ise yalnızca çalışmadığı süreleri borçlanabilmesi mümkün. Borçlanılacak dönemde çalışmamış olmak önemli bir şarttır.


Doğum Borçlanması 1 Temmuzda Zamlandı

Borçlanma tutarları her yıl 1 Ocak ve 1 Temmuz’da asgari ücret artış oranında artmaktadır. Temmuz’da yapılan artışa göre 01.07.2013-31.12.2013 tarihleri arasında, yani Temmuz’un 1’inden yıl sonuna kadar, en az borçlanma tutarı aylık da aylık 326 TL 88 Kuruştur.
Her iki çocuk için toplamda dört yıl (1440 gün) borçlanılması halinde her doğum için en az 7.845 TL 12 Kuruş, iki doğum için toplamda 15.690 TL 24 Kuruş ödenilmesi gerekmektedir.
Borçlanmayı şuan olduğu gibi emeklilik aşamasında da yapmanız mümkündür. Hangi tarihte borçlanma yapıyorsanız o tarihteki asgari ücret ile asgari ücretin 6,5 katı arasında sizin belirleyeceğini tutarın %32’si oranında prim ödeyeceksiniz.
Asgari ücret üzerinden borçlanmanızı tavsiye ederiz.


Ev Kadınlarının Emeklilik Şartları

Anneniz ev kadını olarak durmayı tercih ediyorsa yada bir işyerinde sigortalı olarak çalışamayacak durumda ise, eksik dört yılını isteğe bağlı sigortalı olarak ödeyebilir. Ev kadınlarının isteğe bağlı olarak evden, çalışmadan sigorta primi ödeyerek emekli olabilmesi mümkündür.

İsteğe bağlı sigortalı olarak ödemeyi tercih etmeniz halinde isteğe bağlının 3,5 yılı yani 1260 günü geçmemesine dikkat edin ki SSK (4/1-a) koşulları ile erken emekli olabilesiniz. 1260 günü geçer ise hem emeklilik koşullarınız Bağ-Kur’a döner, hem de daha az emekli maaşı alırsınız.

Annenizin alternatif olarak eksik günlerini tamamlayarak 3600 gün üzerinden emekli olabilmesi de mümkün. Ancak bu kısmi emeklilik için 58 yaşını beklemesi gerek. Bunu tavsiye etmeyiz.

Annenize yapabiliyorsa çalışmaya devam etmesini, hem ülkesi hem de kendisi için üretken olmaya devam etmesini ve bu sayede de daha erken emekli olmasını tavsiye ederiz.


---

Kıssadan Hisse
“Kelimelerin gücünü anlamadan, insanların gücünü anlayamazsınız.”
— Konfüçyüs

---


Sorularınız için:

Emeklilik tarihini hesaplatmak isteyen okurlarımızın T.C. kimlik numarası, SSK sigorta sicil numarası, Bağ-Kur numarası, ay-gün-yıl olarak doğum tarihi, askerlik yaptığı ve terhis olduğu tarihleri, askerlik süresini, er olarak yada yedek subay olarak yaptığını, ilk işe giriş tarihi (ilk kez sigortalı olarak çalışmaya başlanılan tarih), hizmet dökümü, doğum borçlanması için çocukların doğum tarihlerini, özürlü ise özürlülük rapor oranını, vergi indirimi yazısı alıp almadığı bilgilerinin tümünü eksiksiz göndermeleri gerekmektedir. Tarihlerin ay, yıl ve gün şeklinde gönderilmesi gerekir.

Yazarın tüm yazıları için:




Yorumlar