BIST 8.718
DOLAR 32,33
EURO 35,16
ALTIN 2.241,53
SAĞLIK

Çalışan üniversite öğrencilerine müjde

Çalışan üniversite öğrencilerinin prim derdi sona erecek. TBMM part time çalışan öğrenciler için yeni bir düzenleme yapacak.

Üniversite öğrencileri kazandıklarını neredeyse genel sağlık sigortası primine yatırdıkları için yarı zamanlı çalışmaktan çekiniyordu. Ancak Torba Kanun sonrası şartlara uyan 'part-time' öğrencilerin prim derdi de bitecek.

Bugünlerde Meclis gündemine gelmesi beklenen Torba Kanun işverenleri ilgilendiren önemli maddeler içeriyor. Torba Kanunun genel sağlık sigortasıyla ilgili bir düzenlemesi daha var. Bugünkü uygulamada part - time çalışanların tamamı eksik günleri için genel sağlık sigortası primi ödemek zorundalar.

Ancak torba kanun sonrası yalnızca 20 gün ve daha az süre çalışanlar için bu zorunluluk söz konusu olacak. Bugünkü uygulamada bakmakla yükümlü olunan kişi statüsünde olanlar part - time çalışırlarsa adlarına prim borcu çıkıyor.

SAĞLIK HİZMETİ ALACAK

Torba Kanun sonrası bu konuda değişikliğe gidilecek. Üniversite öğrencileri ayda 3 gün çalışsalar bile anne - babaları üzerinden sağlık hizmeti almaya devam edebilecekler. Part - time çalışmaları nedeniyle adlarına prim borcu çıkmayacak. Bugünkü uygulamada pek çok üniversite öğrencisi part - time çalışmaktan çekiniyor. Ayda 5 günlük çalışmaları karşılığı 400 TL para alan öğrenciler bu miktarı ayın kalan günleri için genel sağlık sigortasına prim olarak yatırmak durumunda kalıyorlardı. Torba Kanun sonrası bu konuda değişiklik yapılınca part - time çalışan öğrencilerin genel sağlık sigortası çilesi de bitecek.

İŞVERENLER DİKKAT

Öte yandan SGK işverenin küçük bir dikkatsizliğinden kaynaklanan idari para cezalarının bazılarında indirime gidiyor. Bunun yanında, vergi ve SGK prim kayıtlarının birlikte verilmesi söz konusu olacak. İşverenin küçük bir dikkatsizliği işverene çok pahalıya patlar.

Torba Kanun'daki bir madde muhasebeciler ve mali müşavirler için çok kritik. Buna göre, SGK'ya verilecek her belgenin kanuna aykırı olmasından, muhasebeciler ve mali müşavirler de sorumlu olacak. İşverenin muhasebecinin hatası nedeniyle bir zarara uğraması halinde, bu zarardan müştereken ve müteselsilen muhasebeci de sorumlu olacak. İşveren bu ceza için muhasebecisine rücu edebilecek. Bu maddeyle ilgili detayların yönetmelik ile belirleneceği ifade ediliyor. Muhasebecilerin hangi hallerde sorumluluğunun olacağı ilerleyen günlerde netlik kazanacak.

PRİM CEZALARINDA İNDİRİM

Torba Kanun'dan sonra, yalnızca prime esas kazancın eksik bildirilmesi halinde uygulanacak para cezası, sigortalının prime esas kazancındaki eksiklik kadar olacak. Örneğin, işveren bir işçisinin prime esas kazancını 200 TL eksik bildirmişse, ceza 329,4 TL değil, 200 TL olacak. Dolayısıyla, işveren cezasını işçisinin eksik bildirdiği miktar üzerinden ödeyecek.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR